hirdetés

Kutyád gyakran lerázza magát? Nyomós oka lehet

Molnár Enikő

2024. február 28 - Képek: Az Én Kutyám; Getty Images Hungary

Vannak olyan viselkedések, amelyeket teljesen természetesnek találunk, és nem gondolunk bele, hogy milyen mögöttes jelentéssel bírhatnak. Talán a lerázás is ilyen, amikor kedvencünk a jól megrázza a bundáját. Pedig több magyarázat is van a viselkedésre.

hirdetés

Vizes a bundája? Kedvencünk megrázza, avagy lerázza magát. Felkelt, megölelted, vagy esetleg egy nagyot játszott kutyatársaival? Bizony, gyakran ezek után is lerázza magát. De miért? Mi lehet a magyarázat erre a gyakori viselkedésre? Az egyszerű válasz erre az, hogy helyzettől függ, hogy mit olvashatunk bele a mozdulatba. Alább ezt kifejtjük és jellemző szituációkra bontjuk, hogy hogyan érdemes értelmezni a lerázást.

Lerázza magát, hogy megszáradjon

A leggyakoribb, a filmekben és sorozatokban is gyakran bemutatott „lerázási forma” az, amikor a vizes bundájukat rázzák meg. Ezt nem bosszúból csinálják azért, mert meg lettek fürdetve (bár azzal is felér, amikor egy bundarázás után mi is csurom vizesek leszünk.) Ez inkább egy ösztönszerű viselkedés, amivel a lehető legtöbb víztől próbálnak megszabadulni. Hiszen nem voltak mindig „kanapékutyák”, és nagyon sokáig nem éltek ennyire védetten a környezeti viszontagságok ellen. A vizes bunda kihűléssel jár (gondoljunk csak bele, hogy milyen, amikor vizes ruhában vagyunk…még nyáron is átfázhatunk tőle), főleg a hidegebb időben, ezt pedig valahogy muszáj volt elkerülniük.

Erre egy kifejezetten hatékony technikájuk van (hasonlóan más emlősökhöz), amivel körülbelül 70 százalékát meg tudják szárítani a bundájuknak. Az első és a hátsó felük ellenkező irányba forog, emellett a laza bőrnek, illetve a gyors, oszcilláló mozgásnak köszönhetően akár másodpercek alatt megszabadulnak a fölösleges víztömegtől. Valami hasonló eredményt próbálunk elérni, amikor vizes a hajunk, és megrázzuk a fejünket, de nekünk sajnos nincs ilyen hatásos mechanizmusunk.

Miért rázza le magát kedvencünk, amikor száraz a bundája?

Erre több magyarázat is született attól függően, hogy milyen helyzetben rázza le magát az eb. Ebben a cikkünkben csak egy részét soroljuk fel a leggyakoribb okoknak, ám kiegészítésként érdemes elolvasni ezt az írásunkat is. 

Felkelés utáni lerázás

Csakúgy, mint a vizes bunda lerázásának, a felkelés utáni lerázásnak is a régebbi időkre visszamenő okai lehetnek. Nagy valószínűséggel anno, amikor ennek még jelentősége volt, így próbálták meg kirázni magukból a nem kívánt látogatókat: bogarakat, amik megbújtak a szőrükben, gallyakat, fűszálakat, koszt. Bármit, ami megragadhatott a szőrükben. Emellett ébresztő ereje is lehet, hiszen „lerázza magáról az álmot”.

Játék, stresszes helyzetek

Ha játék közben vagy után rázza meg magát kedvencünk, az azt jelentheti, hogy szünetet kér, egyelőre elég volt neki a szórakozásból. Ezt inkább akkor csinálják az ebek, amikor kutyatársaikkal játszanak, de jó, ha mi is értjük a jelentését. Erre gondolhatunk úgy, mint egy „frissítő gombra”, amivel lerázza magáról a játék felfokozott hangulatát és egy kicsit nyugodtabb helyzetet keres.

Egy kiadós játék után gyakori, hogy megrázzák magukat az ebek / Fotó: Az Én Kutyám

A játékhoz szorosan kapcsolódik, hogy a lerázásnak pulzuscsökkentő hatást is tulajdonítanak. Az állat a felfokozott állapotból próbál kilépni ezzel az egyszerű, de nagyszerű mozdulatsorral. Például lehet, hogy már megfigyeltük a következőt: sétáltatjuk kedvencünket, és elhaladunk valami mellett (mondjuk egy másik kutya, egy biciklista, esetleg egy csapat gyerek mellett), ami kényelmetlenül érintheti, esetleg enyhén stresszeli, de nem annyira, hogy valamilyen erősebb reakciót váltson ki belőle. Ilyenkor gyakori, hogy amint kilépünk a helyzetből, megrázza magát. Így rázza le magáról a helyzet által kiváltott stresszt.

Ölelés, nem kívánt simogatás

Nem mindegyik kutya bírja az ölelést, és talán még kevesebb szereti, ha valaki körbefonja a karjaival. Ha kedvenced gyakran lerázza magát, miután megölelted, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy számára nem ugyan olyan jóleső érzés ez a jellegű szeretetkinyilvánítás. Ez egy viszonylag visszafogott jelzés, és nem is feltétlenül közvetlen kommunikációként szolgál. Inkább saját magát próbálja ezzel megnyugtatni, csökkentve a stresszt. Éppen ezért érdemes ismerni ezt a jelentését is, hogy tudjuk, mikor okozunk kényelmetlenséget kedvencünknek.

Vannak kutyák, akik szeretik az öleléseket, de ez nem mindegyikükre igaz /Fotó: Az Én Kutyám

Természetesen lehetnek egyszerűbb magyarázatok is, mint mondjuk viszkető bőr vagy kényelmetlenül álló szőr, de a túlzott bundarázásnak egészségügyi okai is lehetnek. Ha gyakran, látszólag kiváltó ok nélkül csinálja, akkor érdemes lehet elvinni állatorvoshoz egy kivizsgálásra.

Mit jelent, ha kedvencünk gyakran rázza a fejét? Ebből a cikkünkből megtudhatod.

kutya lerázza magát kutya megrázza magát lerázás megrázza magát ha nem vizes

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink