hirdetés

Majdnem belehalt a golden retriever egy kis szimatolásba

Hangai Lilla

2023. augusztus 16 - Képek: Getty Images Hungary

Bár egy medúzacsípés nem feltétlenül tűnik itthon is relevánsnak, azonban augusztus van, sokan most vagy még csak ezután töltik majd a nyaralásukat. Egyre több kutyás viszi magával kedvencét is, így nem árt résen lenni!

hirdetés

Egy kutya esetében is a medúzacsípés nemcsak rendkívül fájdalmas, de potenciálisan halálos is lehet. Poppy történetéből sokat tanulhatunk.

Sárga hajasmedúza: a kutya estében a medúzacsípés végzetes is lehet.

Egy ártatlan tengerparti sétának indult

A gazdi két golden retrieverével a szokásos tengerparti sétájára indult, amikor az egyik kutyát, Poppyt megcsípte egy medúza. A szerencsétlenül járt állat röviddel a csípés után hányt majd légzéssel is nehézségei adódtak. Természetesen azonnal a sürgősségire szállították.

Az esetről készült videó a TikTok-ra is felkerült, hogy segítsen felhívni a figyelmet erre az eshetőségre. Ugyanis az ijesztő esemény után a gazdi megtudta, hogy ez az apró csípés nagyon könnyen kedvence életébe kerülhetett volna, ha nem cselekszik elég gyorsan. Szerencsére, amiért időben kórházba került gyógyszerrel sikerült stabilizálni az állapotát és néhány óra múlva már szinte a régi volt.

A tettes a legnagyobb ismert medúzafaj volt, a sárga hajasmedúza, vagyis a Cyanea capillata Ez a faj megtalálható az Atlanti-óceánban, a Csendes Óceánban, az Északi-tengeren és a Balti-tenger hűvösebb partjain is. Nagy-Britannia keleti partján kifejezetten gyakori; itt történt a sajnálatos este is.

Tudjuk, hogy nem feltétlenül ideális pórázon sétáltatni egy üres parton a blökit, ugyanis itt végre szabadon mozoghatnának, de ez a legjobb a megoldás. Legalábbis akkor mindenképpen kössük pórázra az ebet, ha medúzát észlelünk a közelben, hiszen a kíváncsi kutyák egy ilyen lebegő zselészerű képződményhez ösztönösen vonzódnak.

Az eredeti angol nyelvű videó: 

@itsrosieandharry

honestly such a scary experience and hope this can prevent it from happening to anyone else’s pup😓🐶 #viral #foryou #rosieandharry

♬ Creepy and simple horror background music(1070744) – howlingindicator

 

Ha a kutya medúzacsípés áldozata lesz, ezek lesznek a jellemző tünetek és így védekezhetsz

Az Egyesült Királyságban található Oakhill Állatorvosi Centrum szerint a medúzacsípés legjellemzőbb tünetei közé tartozik az émelygés, nyáladzás, duzzanat a csípés helyén, légzési nehézség, viszketés, izomgörcsök. Ezek akár perceken belül is jelentkezhetnek, de előfordul, hogy 3 órával a csípés után kezdődnek.

Ha a medúza a csípés után még mindig az állaton van, a gazdinak kell azt eltávolítani egy bot vagy törölköző segítségével; nagyon fontos, hogy ne érjünk közvetlenül a medúzához! Az érintett területet tengervízzel le lehet öblíteni, ugyanis a só fertőtlenítő hatású, ám az állatot azonnal orvoshoz kell szállítani! A közhiedelemmel ellentétben semmi esetre se próbáljuk lepisilni a csípés helyét!

Poppy szerencsére már jól van, de az esetéből tanulva nagyon fontos, hogy még ilyen helyzetekben se feledkezzünk meg a kutyáról. Hamar tragédiával végződhet a felhőtlen nyaralás!

kutya nyaralás medúzacsípés nyaralás nyaralás a kutyával nyári veszélyek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink