hirdetés

Mit tegyél, ha megcsípte a csalán a kutyát? A házi módszer, amivel gyorsan csökkentheted az irritációt

Ferenczi Deborah

2022. április 25 - Képek: Getty Images Hungary

Ha séta után arra leszel figyelmes, hogy kutyád különösebb indok nélkül nyöszörög, sántít, és rosszul érzi magát, akkor bizony előfordulhat, hogy belesétált a csalánba, és az megcsípte kedvencedet.

hirdetés

A kutyák esetében ugyanúgy fájdalmat okozhat a csaláncsípés, mint az embernél. Összeszedtük a legfontosabb jeleket és kezelési módot.

Bailey második életében egy golden retriever.

Milyen tünetek jelzik, hogy a kutya csaláncsípést szenvedett?

Ha a kutyáddal sok időt töltötök a szabadban, akkor könnyen előfordulhat a csaláncsípés, hiszen a növény szinte mindenhol megtalálható, és ebben az időszakban már szép nagyra is nőtt. Ha nem vagy biztos benne, mi történt, először próbálj utánanézni, merre szaladhatott kedvenced. Ha ez nem lehetséges, az alábbi jelek figyelmeztetnek csaláncsípésre:

  • duzzanatok a kutya testén
  • viszketés a bőrön, vakarózás
  • fájdalomjelzések, nyüszítés
  • vörös, égő területek a bőr felületén
  • pupilla kitágulása
  • izomrángás

Súlyosabb esetben, ha nagyon sok csípést szenvedett az állat, komolyabb tünetek jelentkezhetnek:

Amennyiben ezeket tapasztalod, feltétlen fordulj állatorvoshoz!

Hogyan lehet kezelni a csaláncsípést?

A csalánszőrök a bőrbe érve hangyasavat és hiszatamint juttatnak a szervezetbe. Ez felelős a kellemetlen érzésért és a duzzanatért. Szerencsére a legtöbb csaláncsípés csak átmeneti bőrgyulladást okoz. Ilyen esetekben érdemes gyengéden megfürdetni szappanos vízben a kutyát, hiszen ez már enyhítheti az égő viszketést. Továbbá a bőrpír és egyéb kellemetlenségek enyhítésére állatorvos által felírt gyógyszert lehet alkalmazni, illetve súlyosabb esetekben injekcióval orvosolják az esetet. Ha nincsenek súlyos tünetei az ebnek, próbáld ki otthon a házi módszert. Keverj össze szódabikarbónát és vizet, majd vidd fel a bőrfelületre. Ne engedd a kutyának, hogy vakarja magát, mivel ettől csak még jobban fog viszketni, de a szódabikarbónát se nyalja le. Kicsit ki kell tartanotok, mert tanulmányok kimutatták, hogy a csalán hatása akár 12 órán keresztül is érezhető. Ha hatott a keverék, óvatosan, tiszta vízzel öblítsd le a bőrről.

Hogyan tanítsd meg a kutyát, hogy elkerülje a csalánt?

Ennek első módja az, hogy megtanítsd a kutyádat, hogy megfelelően járjon pórázon még a természetben is. Így a sétáltatás során meg tudod akadályozni, hogy az eb belesétáljon a csalánba. Továbbá, ha nem feltétlen csak pórázon sétáltatod, akkor fontos, hogy megfelelően betartsa a Marad! parancsot. Ezenfelül, ha van kerted, mindenképpen alaposan ellenőrizd át, hogy nem nőtt-e valahova csalán, ha pedig ez előfordult, vagy kerítsd el – a csalán értékes gyógynövény – a területet, vagy ásd ki a növényeket gyökerestül.

Ha kutyád rosszul van a csalános kaland után, érdemes felhívni az állatorvost.  Gyógyszert vagy valamilyen specifikusan állatoknak előállított kenőcsöt is felírhat, ami enyhíti a tüneteket. Nagyon fontos, hogy emberi gyógyszereket ne alkalmazz ebben az esetben sem az állatodon, kizárólag azt, amit az állatorvos ír fel az eb számára.

csalán csalán kiütés csalán megcsípte a kutyát kiütés kiütéses a kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink