hirdetés

A csecsemő tele volt zúzódásokkal, és csak az őt megtaláló kutyának köszönheti, hogy életben van.

hirdetés

Megrázó esetről számolt be a nemzetközi sajtó, miszerint Tripoliban (Libanon) egy kóbor kutya szemeteszsákba csomagolt csecsemőt mentett meg az utcán. Az Arab News híradása szerint egy járókelő lett figyelmes a kisbabasírásra, majd vette észre a kóbor jószágot, aki szájában egy szemlátomást teli zacskót cipelt – ám valószínűleg (rém)álmában sem gondolta volna, hogy a hang abból származik. A szemeteszacskó egy kislányt rejtett.

Súlyos, de stabil az állapota

Mint a Mirror is írja, a részletek egyelőre homályosak: egyes források szerint a pici újszülött, ám mások négy hónaposnak saccolják. Az Arab News tájékoztatása szerint mindössze pár órás lehetett, mikor megtalálták – a csecsemőről megosztott fényképek alapján ez a valószínűbb –, ám arról nincs információ, hogy mennyi ideje lehetett az utcán.

Annyi bizonyos, hogy amint felfedezték, azonnal kórházba szállították. Először az Iszlám Jótékonysági Kórházba, majd a biztonsági szolgálatok és az igazságügyi hatóságok értesítése után a tripoli kormányzati kórházba került.

A megosztott képeken az is látszik, hogy a kisbaba arca tele van vörös zúzódásokkal, ám arra nincs magyarázat, hogy azok mitől származhatnak. A hírek szerint az állapota súlyos, ám stabil. Az ellátó intézmény több részletet nem közölt.

Kóbor kutya mentette meg az újszülöttet./Kép: BETA – Beirut for the Ethical Treatment of Animals

Egy helyi újságíró is megszólalt: nagy veszélyben volt a pici

Ghassan Rifi tripoli újságíró az Arab Newsnak elmondta, hogy pályafutása során még soha nem látott ilyen nyugtalanító incidenst a városban.

Általában, ha valaki le akar mondani a gyerekeiről, akkor egy árvaház vagy egy rendőrőrs előtt helyezi el őket. Ezt a csecsemőt azonban egy olyan területen dobták ki, amely éjszaka nagyon veszélyesnek számít, mivel sok kóbor kutya található arra

– magyarázta, hozzátéve, hogy azt sem tartja kizártnak, nem véletlenül választották ezt a helyszínt, így akarva megszabadulni a nem kívánt újszülöttől.

A rendőrség nyomoz az ügyben, és keresi a csecsemő szüleit.

Nem az első eset

A megrázó történet kapcsán fontos hangsúlyozni, hogy akármi is volt a kisbabát magára hagyó emberek szándéka, a kóbor állatok megítélésében nem szabad, hogy ez szerepet játsszon! Köztudott – és mi is számos alkalommal ismertettük az eltéréseket –, hogy a kutyák megítélése, szerepe és helyzete országonként más és más. Míg hazánkban házi kedvencként, illetve munka- és segítőkutyaként tekintünk rájuk, van, ahol úgy élnek, mint nálunk a galambok: az utcán, és ahogy tudnak. Ezeken a helyeken más stratégiát kell választaniuk a túléléshez.

Ugyanakkor a szóban forgó eb nem bántotta a kisbabát, hanem vitte magával. Valószínűleg számára is szokatlan volt a hang, az illat és a szituáció. És valóban meglehet, hogy segítséget keresett, hiszen nem ez lenne az első alkalom, hogy egy kutyának hála menekült meg egy magára hagyott kisbaba. Nem is olyan régen egy husky fedezett fel egy bokor alatt hagyott, újszülött kisfiút Birminghamben.

Hel és gazdája, Terry Walsh egy séta alkalmával bukkantak egy újszülöttre . /Kép: Facebook

Bármi is legyen, az állatok hogyléte az emberek, azaz mindannyiunk felelőssége! És bár idehaza más a kutya státusza, évről évre elkeserítő statisztikák születnek a kóbor, a bántalmazott és menhelyre adott állatokat illetően.

 

A címlapkép illusztráció.

életmentés kisbaba kóbor kutya kóbor kutyák újszülött

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink