hirdetés

Kutyák a templomokban: ilyen szokatlan módon keres egy brazil pap gazdát az ebeknek

László Enikő

2021. augusztus 25

Manapság már egyre több szokatlan platformon, helyen keresnek a kutyáknak gazdát, de még így is meglepő, ha négylábúkat látunk a templomokban. A brazil Gomes atya plébániáján azonban a helyiek már hozzászoktak, hogy kutyákkal találkoznak.

hirdetés

João Paulo Araujo Gomes teljes szívéből szereti a kutyákat, és annyi eben akar segíteni, amennyin csak tud. Ennek érdekében pedig minden tőle telhetőt bevet. Például azt is, hogy miséire magával viszi gazdikereső mentettjeit. Gavatában, ahol a férfi él, rengeteg a kóbor kutya, a városvezetés pedig a probléma megoldását csak abban látja, ha elpusztítja őket. Gomes atya elmondása szerint nem ő választotta, hogy megmenti a kutyákat, hanem az ebek választották ők. Mélyen együttérez velük, és felkarolja a bajbajutott kedvenceket.

A templomi gazdikeresők

A templom oldalán Gomes atya etetőket helyezett ki a kóbor ebek számára, hogy mindig legyen lehetőségük enni. Emellet természetesen víz is folyamatosan az állatok rendelkezésére áll. Gomes atya több kutyát is tart parókiáján, illetve a plébánián is, akiket állatorvoshoz visz, majd ha azok készen állnak rá egészségügyileg, meghirdet az interneten és természetesen a miséin is. A templomba az ebeknek szabad bejárása van, akik nyugodtan hallgatják az istentiszteletet vagy éppen odamennek az atyához egy kis simogatásért. A nem mindennapi pap egyre nagyobb hírnévnek örvend, például a Dogs című dokumentumfilm-sorozat egyik része is csodálatos munkásságáról szól. Gomes atya már több tucat kóbor állatnak talált szerető otthont.

Ahol a kutyákat is megáldják

A fent említett dokumentumfilmben az is látható, ahogy Gomes atya megáldja szenteltvízzel a hívek kutyáit. De nem ő az egyetlen, aki így tesz. Szent Rókus napján (augusztus 16-án) Bolíviában például kutyákat áldottak meg. A pap pedig imádkozott az utcán élő több ezer kóbor ebért. Hogy miért pont ezen a napon áldották meg a négylábúkat? Úgy tartják, Szent Rókus a kutyák védőszentje. A történet szerint, mikor elkapta a pestist, és egy erdőbe száműzte magát, egy vadászkutya vitt neki élelmet.

Többek között Olaszországban is szokás állatokat szentelni. Minden év január 17-én számos olasz templomban ünneplik Szent Antalt, a háziállatok védőszentjét. A kutyákat, macskákat, de akár a papagájokat is ilyenkor a papok szenteltvízzel áldják meg. Ez a szokás egyébként Spanyolországban is elterjedt, de Ausztráliában is volt már példa hasonló eseményre.

Szent Rókus ünnepe egy olasz templomban.

Templom a kutyák számára

India Channapatna nevű városa különleges dologról lett híres. Ugyanis a település lakói kutyák számára építettek egy templomot. A négylábúkat szinte áhítattal csodálják, emellett a kutyaistenhez imádkoznak. A közösség úgy véli, hogy a kutyának az istenséggel együtt megvan az ereje, hogy megállítson minden rossz cselekedetet.

A város fő istenségének, Kepamma istennőnek templomot építtető üzletember egyik álmában megjelent az istennő, és azt mondta, még egy templomot építsen a közelmúltban eltűnt két helyi kutyának. Azt is kérte, hogy ennek helye közel legyen saját templomához, ha pedig vágya beteljesül, a kutyák megerősítik a település védelmét. Egy másik történet szerint az istennő megkérte a férfit, hogy találja meg a két ebet, de mivel az nem járt sikerrel, inkább épített nekik egy szentélyt. A helyiek évente rendeznek egy ünnepséget, amin az áldozati bárányokat a település kutyáinak adják.

Spanyol pap öleli az éppen megáldott kutyát.

De a Kukurdev nevű indiai szentély is szoros kapcsolatban áll a kutyákkal. A legenda szerint valaki az uzsorásának egy ebet adott, mivel nem tudott fizetni. Az állat megvédte új gazdáját a tolvajoktól, és megmutatta neki az ellopott pénz helyét. Ő ezért hálája jeléül visszaengedte eredeti tulajdonosához. Amikor a kutya hazaért, a férfi agyonverte, mert azt hitte, elszökött az uzsorástól. Csak akkor jött rá, hogy mekkorát tévedett, amikor elolvasta az eb nyakörvére tűzött levelet. Megbánása jeléül egy emlékhelyet épített az állatnak, amiből később szentély lett.

(Képek: Getty Images Hungary)

kutyák a templomokban szentély templom vallás védőszent

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!