hirdetés

Ez az apró oka annak, hogy a kutyák nem beszélhetik az emberi nyelvet

Hangai Lilla

2024. június 4 - Képek: Getty Images Hungary

Bár szinte minden évben újabb és újabb dolgok derülnek ki kedvenceink elképesztő mértékű intelligenciájáról, egy közelmúltban készült kutatás rámutatott arra, miért nem lennének képesek megtanulni beszélni.

hirdetés

A titok nyitja a szavak megkülönböztetésében rejlik; a kutatók szerint emiatt nem lennének képesek a kutyák beszélni.

Kifejező mimikájukat elnézve néha tényleg az az érzésünk, hogy nem sok kell ahhoz, hogy megszólaljanak

Olyanok, mint a babák – egy darabig

Egy átlagos kutya is élete során akár több száz szót is képes megtanulni és felismerni. A tanulmány azonban megállapította, hogy agyuk nem tud különbséget tenni azon szavak között, amelyek egyetlen beszédhangban különböznek egymástól. Emiatt a kutyák hasonlítanak az emberi csecsemőkhöz, akik szintén nem tudnak különbséget tenni a hasonló hangzású szavak között. 14–20 hónapos korukban azonban a babák általában elkezdik felfedezni, hogy egy szóban minden hang számít. Ez lehetővé teszi számukra, hogy a szókincsük ebben az időszakban igazán szárnyra kapjon.

Az eddigi eredmények alapján úgy tűnik, hogy a kutyák életében nem érkezik el az a pillanat, ami a csecsemőkében igen. „Előfordulhat, hogy a kutyák nem figyelnek a beszédhang minden részletére, amikor az adott szót hallják. A további kutatások azonban feltárhatják, hogy ez lehet-e az oka annak, hogy a kutyák nem képesek jelentős mértékű szókincs elsajátítására” – nyilatkozta Andics Attila, a tanulmány vezető szerzője, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Etológia Tanszékének munkatársa.

Ebben az esetben lenne arra esély, hogy a kutyák képesek legyenek egyszer beszélni

A Royal Society Open Science folyóiratban megjelent tanulmányhoz a kutatók 17 kutya agyhullámait figyelték meg az elektroenkefalográfia (EEG) nevű mérőeljárással. (A tanulmány az elsők között volt, ahol EEG-t alkalmaztak olyan éber állapotban lévő kutyákon, amelyek nem részesültek speciális képzésben.) Az ebek gazdáikkal együtt ellátogattak a laborba, majd miután a kutyák megszokták az új környezetet, leültek gazdáikkal egy matracra, majd a kutatók ragasztószalaggal elektródákat rögzítettek a kutyák fejére.

Ezután a négylábúak előre felvett szavakat hallgattak meg, olyanokat, amelyeket ismertek, majd értelmetlen szavakat, amelyek hasonló hangzásúak voltak, végül pedig olyan értelmetlen szavakat, amelyek nagyon eltérő hangzásúak voltak. A kutyák agya gyorsan meg tudta különböztetni az általuk ismert szavakat a nagyon eltérően hangzó értelmetlen szavaktól, ám úgy tűnt, az agyuk nem tesz különbséget az általuk ismert szavak és az értelmetlen szavak között, amelyek csak egyetlen beszédhangban különböztek. A kutatók hasonló mintát tapasztaltak 14 hónaposnál fiatalabb csecsemőknél is.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Azonban kiemelték, hogy nem arról van szó, hogy a kutyák nem hallják a különböző hangokat. A vizsgálatok alapján az derült ki, hogy az ebek képesek megkülönböztetni az egyes beszédhangokat (mint például a „d”, „o” és „g” hangokat). De előfordulhat, hogy a figyelem területén és az információ feldolgozásában elfogultak, ami megakadályozza őket abban, hogy egy elhangzott szóban az összes hangra figyeljenek.

Az eredmények megerősítéséhez jövőbeli tanulmányokra van szükség nagyszámú résztvevővel és még több szópróbával. Mi pedig laikusként csupán annyit fűznénk hozzá, hogy ki tudja, az evolúció merre tereli még ezt a kérdést.

Ide kattintva megismerheted Chasernek, a világ legokosabb kutyájának a történetét. Az eb több mint 1000 tulajdonnevet volt képes azonosítani.

beszéd beszélő kutya ELTE kutya beszéd kutya beszédfelismerés kutyák beszéd tanulmány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!