hirdetés

Újra kutya költözik a Fehér Házba: Joe Biden németjuhászai lesznek a First Dogok

Buzgó Csilla

2020. november 11

Nyilván számos olvasónk vallja a nézetet, mely szerint “aki a kutyákat szereti, rossz ember nem lehet”. A nemrég csatát vesztett Donald Trump még saját bevallása szerint is idegenkedett tőlük, így megtörte az évszázados hagyományt, és nem költöztetett kutyát a Fehér Házba. Joe Biden azonban januártól két négylábúval is gazdagítja az elnöki rezidenciát.

hirdetés

Az állattartás pozitív imidzset biztosít a közszereplőknek, nem véletlen, hogy az Amerikai Egyesült Államok első emberei mindig maguk mellé fogadtak valamilyen házikedvencet. Voltak olyan elnökök, akik egész állatkertet gyűjtöttek maguk köré; számos jószág diplomáciai ajándékként került hozzájuk. Ami bizonyos, hogy kutya néhány kivételes esettől eltekintve mindig lakott a Fehér Házban.

Akinek nem volt, legalább egy papagájt vagy egy kecskét fel tudott mutatni helyette. Barack Obama például nem csinált titkot abból, hogy imádja két portugál vízispánielét, Bo-t és Sunnyt. A volt elnök már a választások előtt megígérte családjának, hogy ha ő nyer, mindenképpen lesznek kutyáik, s fogadalmát szerencsére be is tartotta.

Donald Trump leköszönő elnök azonban még exfelesége, Ivana bevallása szerint is egész életében irtózott az ebektől. Életrajzi könyvében ki is fejtette, hogy törpeuszkárja, Chappy állandóan ugatta a “sárga embert”, tehát valószínűleg megérezte felé irányuló ellenséges érzéseit. Bár nyilvánosan, egyértelműen soha nem mondta ki, hogy nem szereti az ebeket, Trump számos olyan kijelentést tett, amelyek arra engedtek következtetni, hogy nem tartja túl nagyra ezeket az állatokat.

Trump kutyaellenessége Joe Biden malmára hajtotta a vizet

Biden támogatói a választási kampány során megjelentettek egy kisfilmet, melyen az egykori elnökök láthatóak négylábú kedvenceikkel, majd bevágták Trump egyik beszédét, melyben kifejti, hogy szerinte furcsán nézne ki pórázzal a kezében a Fehér Ház előtt. Ezután Biden fotója következett, melyen szeretetteljesen öleli magához kutyáját, Champet.

“Ideje ismét kutyát költöztetni a Fehér Házba!” – hangzott a támogatók szlogenje.

Joe Biden mindig is imádta a kutyákat, bár jó néhányan kritizálták azért, mert Champet egy tenyésztőtől vásárolta annak ellenére, hogy számos alkalommal szólalt fel az állatvédelem népszerűsítéséért. Második kedvencét, Majort azonban örökbe fogadta.

Annak idején lánya küldött neki egy Facebook-posztot, amely kórházi kezelés alatt álló, mérgezéses tünetekben szenvedő kiskutyákról szólt. Biden azonnal tudta, hogy segíteni szeretne egyikükön. Így került a családhoz 2018-ban Major, aki azóta hű társa a leendő elnöknek. A közvélemény máris imádja mindkét ebet, akik rendszeresen elkísérik Bident nyilvános megjelenéseire.

Az elnök itt a CBS reggeli műsorában beszélget kedvencével.

Champ jött, látott és győzött

Joe Bidenék első kutyusának más a története. Champ tulajdonképpen egy egyezség következtében került a családhoz. Biden 2008-ban megígérte feleségének, Jillnek, hogy ha Obama győz az elnökválasztáson, s ennek köszönhetően ő alelnök lesz, mindenképp vesznek ők is egy kutyát. Ahogy Obamáék Bo-t, úgy vették magukhoz Bidenék Champet (magyarul: Bajnokot) egy neves tenyésztőtől.

Már a kutyus neve is megható emlékeket idéz a családban. Annak idején Bident édesapja így biztatta kisfiúkorában: „Bármilyen csapást mér rád az élet, Bajnok, te állj fel és menj tovább!”. Így adta magát az ötlet, és Joe Biden unokái Champ névre keresztelték a pár hetes kölyköt.

Ideje volt már egy házikedvenc érkezésének, ugyanis a 2008-as választásokat megelőzően Jill Biden már annyira szeretett volna kutyát, hogy ebek fotóival ragasztotta tele férje magángépének belterét. Az akkori alelnökjelölt pedig értett a célzásból.

Tíz évvel később úgy vélték, „a Bajnoknak” szüksége van egy kisöccsre, így kinézték maguknak a szintén németjuhász Majort, akivel eleinte csak ideiglenes befogadóként ismerkedtek, amint kikerült a kórházból. A szerelem szerencsére kölcsönössé vált, és Bidenék több mint fél év után hivatalosan is örökbefogadták az ebet.

A kutyabarát szavazók kívánsága tehát teljesült: a Fehér Ház ismét jókedvű csaholástól lesz hangos.

(Képek: Getty Images Hungary)

amerika donald trump elnöki kutya fehér ház joe biden német juhászkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!