hirdetés

A rejtélyes kutya-ananász affér: miért félnek az ebek ettől az ártalmatlan gyümölcstől?

Gábris Eszter

2022. november 12

A humorosnak szánt állatos videók egyik elágazása, amikor a házi kedvencek érthetetlen dolgoktól ijednek meg. Most a kígyóuborka és az ananász macskákra és kutyákra gyakorolt szokatlan hatását járjuk körbe.

hirdetés

Időről időre felbukkannak vicces videók, gifek vagy válogatások szokatlan dolgoktól megrémülő állatokról. Az elgondolkodott, másra figyelő, bambuló, félig alvó macskák és kutyák hirtelen szembesülnek egy ártalmatlan tárggyal, és már a plafonon is vannak. Ez a félelmet keltő objektum a macskák esetében éveken át a kígyóuborka volt: videók végtelen során láthatjuk, ahogy egy uborkát raknak le a macskák elé, akik ettől kimenekülnek a világból. De nem csak a hosszú zöld zöldségeknek van ilyen mágikus hatása. A kutya uborkája ugyanis az ananász: több felvétel is született, ahol a blökik az ananászra reagálnak ugyanúgy. De vajon mi lehet a jelenség hátterében?

Az ananász

Az ananász a broméliafajták családjából származó növény, előfordulása trópusi éghajlatú területeken, őserdőkben jellemző. Őshazája Dél-Amerika. Virága lila, gyümölcse eleinte zöld, majd besárgul és édes, lédús, illatos csemege lesz. Hazánkban sokáig csak a cukrozott, konzervdobozba karikázott változata jutott el, de jó pár évtizede már frissen is hozzáférhető. Az ártalmatlan, magas cukortartalmú gyümölcs nagyon egészséges, és nem csak az ember számára: az édes ízt kedvelő kutyádnak is bátran adhatsz belőle.

Ha édesszájú a kutya, hozzáadott cukor helyett jó választás az édes gyümölcs, mint például az ananász.

Az ananász ránézésre olyan, mint egy borzas hajú apró fej. Talán ez okozza, hogy a kutyák frászt kapnak tőle?

Az uborka és a szakvélemény

A macskás-uborkás videók elterjedésének idején a Telegraph magazin megkérdezett egy állatok viselkedését kutató szakembert, hogy mégis mi lehet a jelenség mögött. Dr. Roger Mugford szerint a macskáknál ezt a pánikot a váratlanság váltja ki, az hogy valami egészen szokatlan dolog került a közelükbe, amíg ő békésen eszegettek. De benne lehet a kígyóuborka kígyóra emlékeztető alakja is, amitől ösztönösen megijed mindenki, még maguk a kígyók is. Tehát ez érthető. De vajon mi lehet a kutya és az ananász kapcsolata? Amint Dr. Roger nyilatkozik a témában, frissítjük a cikket.

ananász étel gyümölcs kutya fél kutya megijed videó

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink