hirdetés

Örökké élhetnek kutyáink?

Gerhát Petra

2023. december 2 - Képek forrása: Getty Images Hungary

Úgy tűnik, sikeres a kutyák élethosszát megnövelő gyógyszer. Vajon meddig élhetnek ezentúl a kutyák és meddig terjed az ember felelőssége abban, hogy más élőlények élete mikor ér véget?

hirdetés

A legszomorúbb az állattartásban, amikor kedvencünk élete a végéhez közeledik. Az elmúlásnak látványos jelei vannak a kutyusoknál is, így optimális esetben van időnk felkészülni az elkerülhetetlenre, amikor szeretett négylábúak az örök vadászmezőkre lép tovább.

Sikerül meghosszabbítani a kutyák életét? És ez vajon segít abban, hogy az öregedés ne legyen fájdalmas?

Sokan nem nyugszanak bele az élet végébe

Nemrég mi is beszámoltunk arról, milyen extrém módon igyekeznek egyesek kutyusaik életét meghosszabbítani. Barbra Streisand – és még sokan mások is – klónozással igyekezett szeretett kedvencének illúzióját megőrizni, azonban ő is rájött arra, a külső tulajdonságok ugyan valóban létrehozhatóak mesterségesen, de az általunk szeretett eb saját lénye, mentalitása bizony nem kiónozható és a fájdalom sem csökken azáltal, ha egy kinézetre azonos szőrgombóc csahol mellettünk. A kutatók egy másik vonalon is elindultak annak érdekében, hogy a kényszerű vég ne érkezzen olyan hamar. Kifejlesztettek egy gyógyszert, mely hatóanyagainak köszönhetően hosszabbá teszi a kutyusok életét.

Nem héttel osztjuk a kort

Az emberek és a kutyák fizikai életkora között a városi legenda szerint hétszeres a különbség az emberek javára. Az azonban, hogy mennyi idősnek számít emberi mércével mérve a négylábúnk, nem ilyen egyszerű. A valós kor – illetve inkább a korszakolás, mivel a valós kor bizony pontosan annyi, amennyi ideje az illető született -, fajtól, fajtától, testmérettől és egyéb életkörülményektől is függ. Általánosságban elmondható, hogy 10 évig él egy-egy bundás, persze vannak kiugróan magas életkort elérő kutyák is, ahogy sajnos sokak ennél sokkal korábban visszaadják lelküket a teremtőnek. Hogy miként lehet összehasonlítani a gazdik és kedvenceik életkorát, ebben a cikkünkben elolvashatod.

A kutatások célja vajon mi? A kutyák vagy az emberek életének meghosszabbítása?

Gyógyszerekkel növelnék az életkort, de vajon érdemes-e?

A tudósok évek óta kutatják az örök élet lehetőségeit nem csak az embereknél, hanem velünk élő kedvenceink esetében is, hiszen ki ne szeretne lehetőleg jó sokáig boldogságban élni a szeretett állatával? A kísérletek hátterében nem csak a társállatok életének meghosszabbítása áll, azt gyanítják, ezek a felfedezések bizony a kétlábúak életét is hosszabbá tehetik. 

May Reed, a Washingtoni Egyetem kutatója 120 kutyán végzett kísérleteket az elmúlt esztendők során, s most további 400 lelkes gazdát keres, aki hajlandó kutyáját a kutatók próbálkozásainak kitenni. Azt gyanítja, 2025-re a nagytestű kutyák életét is képesek lesznek gyógyszeres úton meghosszabbítani.

„Az utolsó kutyám, egy Beagle 17 évet élt – nyilatkozta a gerontológus. – Az utolsó pár évét nagyon rossz volt nézni, fájt a háta és izületi gyulladásoktól szenvedett. Kognitív díszfunkciója volt, ami az embereknél tapasztalthoz hasonló tünetekkel járt. Hólyag- és bélproblémái is voltak.”

A fenti leírás talán éppen a kísérletek jogszerűségét kérdőjelezi meg, ugyanis az öregedés nem pusztán életben maradás, az embereknél sem. A test elhasználódásával olyan betegségekkel és fájdalmakkal kell együtt élniük kedvenceinknek is, amik szenvedéssel teli mindennapokat is hozhatnak számukra, főként életük utolsó éveiben.

Ennek ellenére nem ő az egyetlen, aki azon dolgozik, hogy a szinte örök élettel megajándékozza – ha nem is a kutyákat, akiknek ez biztos nem minden esetben ajándék, de gazdáikat mindenképp. Alig pár napja, hogy a Loyal nevű amerikai cég eljutott oda, hogy piacra dobja friss fejlesztését, melyről szintén úgy hírlik, képes a kutyaévek számát megnövelni. Az USA reasonazle Expectation off Effectiveness nevet viselő gyógyszerészeti hivatala zöld utat adott az orvosságnak, a hatóanyagot azonban még nem hozták nyilvánosságra.

A gerontológusok egy része a tengerentúlon láthatóan egy elnyomható betegségként tekint az öregedésre, nem pedig a természet velejárójára. A Reed által megalkotott szer a negyedével képes az állatok esetében megnövelni a várható élettartamot. Embereken egyelőre nem voltak sikeres kísérleteik.

„A kutyák bizonyos mértékig hidat jelentenek az emberekhez – nyilatkozta Reed a napokban. – A kutyák sok olyan dolognak vannak kitéve, aminek gazdáik is. Az emberek számára ezek a kísérletek sokkal előremutatóbbak lehetnek, mint amiket laboratóriumi körülmények között tudunk végezni.” Vagyis a kutyák életének meghosszabbítása nem pusztán az ő érdekeiket szolgálná, hanem egyszerűen csak eszköz arra, hogy mi, a gazdáik tovább éljünk, bármi áron?

élethossz kutya élete kutya életkora örök élet

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink