hirdetés

Egy kutyaév nem 7 esztendő: így számítsuk ki, hány éves a kutya!

Hrdina-Bárány Zsuzsi

2023. szeptember 20 - Képek: Az Én Kutyám ; Getty Images Hungary

Számos módszer létezik a kutya életkorának meghatározására és a kutya éveinek emberi évre való lefordítására – természetesen a születésnapjuk ismeretén kívül – a fogak kialakulásától a testük fejlődéséig. Aztán ott van a klasszikus 7-es szabály, vagyis az, hogy az „emberi időszámítás” szerinti 1 év 7 kutyaévnek felel meg. A kutatások azonban azt mutatják, hogy nem biztos, hogy olyan egyszerű csak így lefordítani a kutyaéveket. De akkor mégis hogyan lehet kiszámítani kutyánk életkorát?

hirdetés

Hétéves a kutyád? Akkor az valójában annyit jelent, hogy emberi években számolva a kutya életkora egy híján 50 éves. Ma is sokan gondolják úgy, hogy a kutyaévek kiszámításához csupán az emberi életkort héttel kell megszorozni. Igen ám, csakhogy a legújabb trend szerint ennek az égvilágon semmilyen alapja nincs.

A kisebbek lassabban, a nagyobbak hamarabb öregszenek

Valójában ugyanis a kutya és az ember életkora évről évre változhat kedvence életkorától és méretétől függően. Az American Kennel Club (AKC) szerint minden kölyök körülbelül 15 emberi évet fog megtapasztalni az első tényleges életévben, míg a második életév további kilenc évet jelent. Az „elmúlt második évben” azonban a számok eltérnek egymástól.

A nagyobb fajták papíron „gyorsabban öregszenek”, vagyis az emberi életkoruk megfelelője magasabb lesz, mint egy kisebb kutyáé, ami ugyanabban az időben született.

Ez kissé szomorúan, sőt aggasztóan hangozhat, ezért fontos észben tartani, hogy az életkor nem az egészségi állapot vagy a várható élettartam mutatója.

A kutya életkora évről évre változhat

Akkor mégis hogy számoljunk?

Bármennyire is abban reménykedünk, hogy lesz egy gyors képletünk, amelybe a megfelelő számokat beillesztve egyszerűen kiszámíthatjuk a kutyusunk életkorát, hasznos tudnunk hozzá az American Veterinary Medical Association (AVMA) közepes méretű kutyákra vonatkozó fontos információit.

Vagyis: amíg egy kutya életének első éve körülbelül 15, a második éve pedig kilenc emberi évnek felel meg, addig a harmadik évtől kezdve minden kutyaévet körülbelül öt emberi évvel kell számolnunk.

Hasznos tudni, hogy a nagyobb kutyáknak rövidebb az élettartamuk és gyorsabb a fizikai öregedésük is, így minden kutyaév több mint öt emberi év. A spektrum másik végén a kisebb fajták állnak, amik valamivel lassabban öregszenek, amelyet az „emberi életkoruk” is tükröz.

 

életkor emberév kutyaév kutya életkora kutyaév számítás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink