hirdetés

Amikor az ellenségek összedolgoznak: patkányvadászat kutyával és görénnyel

Csupor Erik

2024. március 22 - Képek: Tiba Kúti Jagd Terrier kennel,  Getty Images Hungary

Szinte az egész világon, így hazánkban is, komoly problémát jelent a patkányok gyors terjedése és károkozása. A kemikáliákkal történő irtás mellett egyre nagyobb szerepet kapnak a hagyományos módszerek, amikor a soktagú patkány kolóniákat két, egyébként egymással hadilábon álló állat, a vadászgörények és a vadászkutyák együtt „cserkészik be” hatékonyan.

hirdetés

Hogy miként is működik ez a patkányvadászat a gyakorlatban, arról Varga László hivatásos vadásszal beszélgettünk.

kép: Tiba Kúti Jagd Terrier kennel

Ön Magyarország egyik legvadgazdagabb megyéjében dolgozik hivatásos vadászként. Miért és miként kezdett el foglalkozni patkány vadászattal?

V.L.: Az afrikai sertéspestis megjelenése idején kezdődött mindez és rendkívül egyszerű okai voltak: az aktívan dolgozó és igen nagy munkaigényű jagdterrierjeimnek folyamatos munkát szerettem volna biztosítani, másrészt a mi régiónkat is elérte az országos szinten jellemző patkány invázió, amit már szinte semmilyen korábban használt módszerrel nem lehetett hatékonyan kezelni.

kép: Tiba Kúti Jagd Terrier kennel

Miért ilyen nagy a patkány probléma napjainkban?

V.L.: Kevesen vannak tisztában vele, de a patkány egy hihetetlenük szapora állat, gyakorlatilag a megszületésük után 3 héttel a kis patkányok már elhagyják a fészket és 8 hetes korukban már ivarérettek. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy ha egy pár beköltözik valahová, amit az emberek általában észre sem vesznek, 2 hónap múlva már 18-20-an vannak és robbanásszerűen tovább szaporodnak, hiszen egy kifejlett nőstény évente 5 – 6 alkalommal fial egy újabb almot. Ezek az állatok az ellenálló genetikájuk miatt veszélyes betegségeket terjesztenek, leggyakrabban a leptospirózist és a vírusos agyhártyagyulladást, ezért mindenképpen fel kell lépni ellenük. A patkányirtást pedig kétféle módon lehet elvégezni, kemikáliákkal, ami egyrészt nem teljesen biztos módszer, másrészt a megmérgezett állatok akár több napig is szenvedhetnek a járataikban. Ezene felül pedig természetes módszerekkel, ami elsősorban a kis termetű vadászkutyák alkalmazását jelenti együttműködésben a vadászgörényekkel. A vadászgörényeket be tudjuk engedni a járatokba és olyan szűk helyekre, ahová a kutyák nem férnek be és ők kiűzik a patkányokat a kutyák elé, akik pillanatok alatt végeznek velük, ellentétben a méreg hosszútávú halálos hatásával. A görény ebben az esetben egyfajta hajtó, másként megfogalmazva, egyfajta munka-, vagy bajtárs a kutya számára, akik közösen küzdenek a rágcsálók ellen, akik egyáltalán nem veszélytelen állatok. Ez így egy komoly „biológiai fegyver” a patkány invázió ellen, nem mellesleg igencsak környezetbarátabb is, mint a tömeges mérgezés módszere, ami más élőlényre is hathat.

A görények és a kutyák természetes ellenségek. Miként lehetséges úgy motiválni őket, hogy együtt dolgozzanak és együttműködjenek?

V.L.: Ez egy ősi vadászati módszer, amit újra elő kellett venni. A régebbi korokban aktívan használták, gondoljon például akár arra, hogy hány kutyafajtát tenyésztettek ki egykoron rágcsáló irtásra. Jobb esetben ezek a kutyák kölyökkoruktól össze vannak szoktatva a vadászgörényekkel. Kölyökkorban egyébként én labdával imitálom a kutyák számára a menekülő prédát és aki jó zsákmányösztönű, azt a kutyát nem fegyelmeznem kell, hanem ösztönöznöm egy feladat ellátására. A kutyákat általában sokkal jobban irritálják a patkányok, erre szoktatjuk őket, ezért, amikor együtt vadásznak, a görény kicsúszik a látókörük „homályos részébe” és csak a patkány fókusza az éles. Ez olyan szintig fejlődik egy idő után, hogy a kutya kintről, hallás alapján követi nyomon a járatban folyó küzdelmet és a lyukból előbukkanó vadászgörényt soha nem bántja, a patkányra azonban azonnal lecsap. Mi ezt 100%-os görénytisztaságnak nevezzük és konkrétan azt jelenti, hogy a jagdterrierjeim fejben összerakták az ok-okozatot, ami körülbelül úgy néz ki: ha a „kollégám” lemegy a lyukba, akkor onnan egy ellenfél jön ki és nekem azonnal cselekednem kell.

kép: Tiba Kúti Jagd Terrier kennel

Mennyire hatékony ez a módszer? A patkányvadászat alkalmas egész, nagy kétszámú kolóniák végleges felszámolására?

V.L.: A mi korunk szabályos Kánaán a patkányok számára, hiszen az életszínvonal növekedése miatt egyre több a kidobott ételmaradék, ráadásul a csirkehús fogyasztása is folyamatosan nő. A patkányok által leginkább fertőzött területek pedig éppen a nagyvárosok és azok a környékek, ahol sok baromfit tartanak, mert a szárnyasok borzasztó pazarló módon veszik fel a takarmányukat. Ezekkel a patkányvadász specialista görényekkel és kutyákkal elképesztő eredményeket lehet elérni, rövid idő alatt, ha lehet egyáltalán így fogalmazni hosszas kínlódástól mentesen. A terep felmérésekor általában megpróbáljuk hálóval lezárni a menekülési útvonalakat. Mivel még a legrendezettebb állattartó helyeken is előfordulhatnak 60-80, sőt 200 egyedből álló kolóniák is, és a patkányok még a betonban is képesek járatokat vájni saját maguk számára. Ha kiszállunk valahová, nagyon fontos, hogy a kutyáinkat ne érdekeljék a háziállatok, kizárólag a patkányok, amihez sok otthoni tréning és szoktatás kell. Én például csak azért tartok néhány csirkét, hogy megértessem a kutyáimmal, nem ők a cél, velük nem szabad foglalkozniuk munka közben. Egy rosszul, vagy nem megfelelően felépített kutya igen nagy károkat tud okozni: sajnos találkoztam olyan esettel is, hogy egy nem képzett jagdterrier egy este egy 500 szárnyasból álló állományt irtott ki egymaga, mert nem volt felkészítve a feladatra és nem értette, hogy mit kellene csinálnia.

Csupor Erik görény patkányfogó kutya patkányozás vadászgörény

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!