hirdetés

Miért vadászik együtt a prérifarkas és a borz?

Hangai Lilla

2024. április 18 - Képek: Getty Images Hungary

Évekkel ezelőtt bejárta az interwebet az a videó, amelyben egy prérifarkas és egy borz látható. A kojot izgatottan csóválja a farkát és sürgeti cammogó barátját, hogy jöjjön már, és végre vessék bele magukat az éjszaka izgalmaiba, egy kis harapnivaló után kutatva. Vagy legalábbis úgy tűnik, hogy ezt látjuk a kedves felvételen. A kérdés ilyenkor mindig az, hogy csak egy elszeparált esetnek vagyunk szemtanúi, vagy egy különös szimbiózist figyelhetünk meg, melyben prérifarkas és borz egyesítik erejüket annak érdekében, hogy hatékonyabbak legyenek?

hirdetés

A felvételt Santa Cruz megye (Kalifornia) hegyeiben rögzítették. Következő cikkünkből kiderül, hogy a prérifarkas és borz kapcsolata milyen mély alapokon is nyugszik.

Prérifarkas

Egy prérifarkas és egy borz kapcsolata

Már a legeslegelején kiugratjuk a macskát a zsákból. A tudósok már régóta tudják, hogy a prérifarkasok és a borzok Amerika nyugati részén együtt vadásznak kisemlősökre. Olyannyira régi kapcsolat ez, hogy már az őslakosok mitológiájában is találunk erre vonatkozó említést. Ám egészen mostanáig e két – mindegyik a saját táplálékláncának csúcsán álló – ragadozó között lévő kapcsolatról úgy gondolták, hogy szimplán érdekből jön létre. A videó azonban erre rácáfol, hiszen ha megfigyeljük a két vadállat testbeszédét, azt látjuk, hogy nyugodtak, játékosak, barátságosak. A kojot csóválja a farkát, meghajol, mint a kutyák, akik játékra hívnak, és kéri a borzot, hogy kövesse őt az alagútba. A borz pedig, annak ellenére, hogy mogorva állatokként tartják őket számon, szintén békésnek és nyugodtnak tűnik.

„Tudományosan nem szeretném a barátok kifejezést használni, azonban ez két vadállat, akik egyértelműen megértik a partnerségüket” – magyarázza Jennifer Campbell-Smith független viselkedésökológus a National Geographicnak. A Peninsula Open Space Trust nonprofit csoport által készített videó fontos felfedezés a kutatók számára. Bemutatja a prérifarkas és a borz együttműködésének első példáját, ráadásul azt is láthatjuk, hogyan használják ezek az állatok a vízelvezető alagutat annak érdekében, hogy elkerüljék az autópályák forgalmát. Ám van itt még egy kulcsfontosságú mozzanat a videót illetően! Segíti a nyilvánosságot abban, hogy kapcsolatba lépjen a saját kertjében élő állatokkal. Hogy lássák, a barátságok megkötése nem pusztán emberi dolog, az állatok is képesek az együttműködésre.

A legendás felvétel: 

Ide kattintva egy újabb videót is megnézhetsz egy másik párosról.

A szövetség mindkettőjük számára előnyös

Azt egyelőre nem tudják, hogy tanult viselkedésről van-e szó a fajok esetében, vagy az egyedek ösztöneik alapján döntenek a kapcsolat kialakítása mellett. Az azonban megcáfolhatatlan, hogy az együttműködés kölcsönös és igen hatásos is. Főként olyan területeken, ahol magasabb számban fordulnak elő mind ragadozók, mind prédák. (Arra látni példát, hogy két kojot egyesül, vagy egy kojot és egy borz, de két borz kötelékéről egyelőre nem született észlelés.) Ez azért előnyös, mert a húsevők kiegészítik egymás vadászati stílusát. Ha egy prérifarkas borz közelében van, jó eséllyel a borz megijeszt egy mókust, amely aztán futásnak ered, a gyors prérifarkas pedig elkaphatja. Míg adott esetben egy prérifarkas a föld alá terel egy zsákmányt, amit aztán a borz, a kiváló ásó meg tud szerezni.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

A kutatások már alátámasztották ennek a kölcsönösségnek a hatékonyságát. Az együtt vadászó prérifarkasok és borzok egyaránt hatékonyabban jutnak élelemhez. A wyomingi megfigyelések például felfedték, hogy a borzokkal összefogó prérifarkasok energiát és időt takarítanak meg azáltal, hogy nem kell keresniük és üldözniük az uinta ürgéket.

Ezen tanulmányok azt is kimutatták, hogy a prérifarkas és borz szövetségek gyakrabban alakulnak meg az emberek által érintetlen, vidéki területeken. Ez pedig egy újabb fontos dologra hívja fel a figyelmünket. Nagyon sokszor abba a hibába esünk ugyanis, hogy a folyamatos terjeszkedés miatt elfeledkezünk arról, hogy az általunk elfoglalt területek vadállatok élőhelye. Emiatt kiemelten fontos volna, hogy a tervezésnél ezt is számításba vegyük, ha már megállítani nem tudjuk a folyamatot. Ezt a témát is érinti a macskás oldalunkon megjelent cikkünk, melyben a nagyragadozók hibás megítélését taglaljuk.

Amerikai borz

A prérifarkas Észak-Amerikában őshonos, ahol hasonló megítélés alá esik, mint nálunk az aranysakál. Annak ellenére, hogy valóban problémás lehet egy ilyen folyamatosan növekvő populációval az együttélés, ők sem értéktelen, aljas állatok, akik csak megvetést érdemelnek. Ahogy a videó is mutatja, nagyon intelligensek, és a körülöttük lévő állatokkal kifejezetten gyakran kapcsolódnak. Ha szeretnél többet megtudni a kojotokról, azt ide kattintva teheted meg. Garantáljuk, hogy más szemmel nézel rájuk utána!

barátság kutyafélék prérifarkas vadállat videó

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink