hirdetés

Sárközi Ákos: „A négy kutyánk könnyen kialakította azt a rendet, amiben jól tudunk élni!”

Ványik Dóra

2023. szeptember 18 - képek: Chikán Erika

A Konyhafőnök Michelin-csillagos séfje, Sárközi Ákos és festőművész felesége, Évi négy kutya boldog tulajdonosai. Négy év alatt lett ekkora a falkájuk és időközben az agárversenyek hangulatába is belekóstoltak.

hirdetés

Sárközi Ákos kutyái egytől-egyig lányok, egy csivava, egy Cavalier King Charles spániel, egy labrador és egy agár teszi színesebbé a család napjait.

Elena kicsit bogaras

Négy évvel ezelőtt lányuk, Zsófi kérésére érkezett a családba egy csivava, aki a Sushi nevet kapta.
„Abban az időben még egy belvárosi lakásban laktunk, és úgy gondoltuk, oda komfortosabb egy kisebb testű kutya. Amikor Zsófi egyetemre megy, magával viszi Sushit, így már csak rövid ideig élvezhetjük a társaságát.

A séf kutyái közül Sushi érkezett először

Nagyon jó természetű kutya, nyoma sincs benne annak az agressziónak, amit időnként ennek a fajnak tulajdonítanak, és ami miatt egy-egy filmben a Gyilkos nevet kapta – mondja Sárközi Ákos nevetve. „Az viszont biztos, hogy úgy érzi, bármit megtehet.

Sushi azonban csupán egy évig volt egyeduralkodó, mert – miután kertes házba költöztünk -, három éve csatlakozott hozzánk Elena, a Cavalier King Charles spániel. Nagyon okos és nagyon aktív kutya, jártunk vele iskolába is.

A nagy szenvedély számára a bogarak, pillangók és lepkék. Ha meglát egyet, meredten bámulja és semmi más nem létezik a számára. Ez időnként vicces helyzeteket szül.”

Elena nagyon okos, kutyaiskolába is járt

Coco szeretetéből mindenkinek jut

A harmadik és negyedik kutya alig néhány hét különbséggel érkezett. Először Coco, a barna labrador, aki a Bóbi becenevet kapta, mivel egy bóbita van a feje tetején.
„Ő egy igazi labrador, akinek a szeretetéből mindenkinek jut. Coco nagyon jó kutya, jártunk vele iskolába is. Bár azt mondják, a fajtája imádja a vizet, egyelőre nem nagyon mer belemenni. Imádom a mackós alkatát és hogy mindig vidáman csóválja a farkát. Röviddel Coco után pedig megérkezett a feleségem kérésére Fiji, az angol agár. Nyugodt és arisztokratikus, és egyáltalán nem izgága. Egy agárról azt hinné az ember, hogy folyton fut, de valójában örömmel heverészik égnek álló lábakkal. Agárversenyekre is járunk vele – úgy tartják a szakértők, hogy nagyon tehetséges -, és ezzel együtt egy remek társaságba csöppentünk. Az agarasok igazi összetartó, kedves társaság, jó oda tartozni.”

Évi nagy vágya volt egy angol agár

A séf kutyái: boxerekkel kezdte

Sárközi Ákos számára azonban nem újdonság a kutyás lét, hiszen édesapja boxereket tenyésztett és neki is egy kislány boxer volt az első saját kutyája, de később bobtail és németjuhász is élt a családban.
„Nálunk természetes volt, hogy kutya és macska is van, és hiszek abban, hogy nagyon pozitívan hat ránk és a szeretteinkre, ha állatok vesznek minket körül.”

A boxeremmel sokat jártunk kirándulni, előfordult, hogy nem volt hely a vonaton és a peronon, a földön ülve várakoztunk. Imádtam, amikor mozgott a szájánál a kis lebernyeg, és betömtem a fogához. Olyan mókás fejeket tudott vágni!

„De persze azt is tudom, hogy a boxer egész embert kíván, oda kell rá figyelni; nagy bohócok, tele energiával, ugyanakkor a fegyelemre is szükségük van. Az ő nagyobb, mackósabb alkatukat találtam meg a labradorban, ám a labik könnyebben tudnak alkalmazkodni más kutyákhoz. Szerencsére, a négy lány között nem volt soha vérre menő rivalizálás. Jól kialakították egymás közt azt a rendet, amiben jól tudunk együtt élni.”

Ákos és Évi bővebben meséltek kedvenceikről és közös életükről korábbi podcast adásunkban, amiben hasznos tanácsokat kaptunk a kutyusok egészséges táplálásáról Vékony Blanka dietetikustól. A beszélgetést IDE kattintva meg is hallgathatod.

angol agár cavalier king charles spániel csivava labrador sztárok kutyái

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!