hirdetés

Szolgálaton kívül, életét kockáztatva mentette meg a vizslát családjával a tűzoltó

Gerhát Petra

2024. január 28 - Képek forrása: Az én kutyám; BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság;  Getty Images Hungary

Többszáz kutya került veszélybe tavaly szilveszterkor is. Hiába a figyelmeztetés, még mindig sokan vannak, akik nem tudják, miként lehet biztonságba helyezni és megnyugtatni egy kutyát. Volt, akinek majdnem az életébe került az emberek év végi vigassága.

hirdetés

Ilyenkor nem elég, ha kikötik vagy egy ólba zárják az amúgy kint, az udvaron élő ebeket, mert a stresszhelyzet átlagfeletti erővel ruházhatja fel a félelmében menekülni akaró állatokat. Pontosan ez okozott majdnem tragédiát szilveszter éjszakáján, amikor a félelmében menekülő vizsla egy autó elé rohant, de a sofőr cserbenhagyta az elgázolt állatot.

A rémült kutyák nincsenek biztonságban szilveszter idején

Egy arra járó tűzoltó mentette meg

Az elgázolt vizsla, egy tűzoltónak köszönheti az életét, aki szilveszter éjjel arra járt a családjával. Tót Gábor főtörzsőrmester, paksi tűzoltó így emlékszik  történtekre, amit  az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság is megosztott a közösségi médiában:

„Családommal a 2023-as évet búcsúztattuk. Megkérdeztem a családom, hogy menjünk-e egy kört a városba, megnézni a szilveszteri kavalkádot. Természetesen egyhangú igen volt a válasz. Így hát el is mentünk a város másik végéig, ahol fordulás közben észrevettünk egy rémült kutyát, (…) és abban a pillanatban meg is történt a baj, az egyik autós elütötte – mesélte a vizsla megmentője a katasztrófavédelem helyszínre érkező munkatársainak. Gábor és családja azonnal a bajba jutott, elgázolt kutya segítségére sietett. Mint mondta, nem hibáztatja azért a sofőrt, mert elütötte a kutyát, láthatóan elkerülhetetlen lett volna a baleset.”

 

Azt viszont szomorúan láttam, hogy meg sem állt. Cserbenhagyta.

A kutyus az úttesten maradt, Gábor visszaemlékezése szerint egyértelműen nagy fájdalmak közepette.

A vizslának nem volt szerencséje, elütötték

„Hatalmas nyüszítés hallatszott és fájdalomérzés látszott a kutyuson, aki húzta hátsóját, miközben rémülten próbált menekülni az úton az autók között. Szerencsére az azt következők nem mentek át rajta még egyszer. Egyből arra vettük az irányt, hogy hátha tudunk segíteni neki. Amint lehetett, megfordultunk és elévágtunk elakadásjelzővel, hogy a többi autóst figyelmeztessük a veszélyre, és ezzel együtt az út szélére tereltük, mert meg volt keveredve, a lábát húzva az úton jobbra-balra ment – mesélte a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Facebook oldalán. –  Azért azt szeretném hozzátenni, hogy autópályán vagy nagyon forgalmas úton ezt ne tegyék meg, mert életveszélyes, vagy csak a legszükségesebb esetben.”

A kutyust terelgetve próbálta biztonságos helyen tartani, de nem volt könnyű dolga. Az állat valószínűleg tőle is félt, morgott is rá egy darabig, aztán valószínűleg annyira kifáradhatott, hogy az autó oldalnak dőlve lepihent. Gábor ekkor kezdett telefonálni, először az állatmentőket kereste, hogy leolvassák a vizslában található chipet.

A vizslának szerencséje volt, miután elütötték, akadt, aki vigyázzon rá

Az állatmentők azonban nem tudtak eljutni a helyszínre, így Gáboréknak kellett – volna – elvinni hozzájuk a sebesült kutyust. A meglehetősen kalandosra sikerült – és immár eláruljuk, hogy happy enddel záruló – történet során Gábor párjának el kellett jutnia otthonukig egy kisteherautóért, amiben biztonságosan elhelyezhetik, azonban előtte még el kellett csalogatni az autóra dőlve pihenő kutyust.

Az akció sikeresnek bizonyult

Lassan, de biztosan nyerte el megmentője a vizsga bizalmát, így pillanatokon belül minden készenállt arra, hogy végre kiderüljön, honnan menekült el az állat. Mindeközben még egy állatorvossal is egyeztettek, s sikerült megtalálni a gazdit is.

„Gazdája sokkot kapott. Egy pillanatra nem értette, hogy miért vagyunk ott, hiszen ő a kutyáját az istállóba becsukta, hogy a tűzijátékok okozta rémülettől meg ne szökjön. De Füles annyira megijedt, hogy az istálló dupla üvegablakát kitörve elmenekült és egy életveszélyes szituációba rohant – emlékszik vissza Gábor a történtekre.

Füles története megerősítéséként szolgál azzal kapcsolatban, mennyit számíthat még akkor is az ember jelenléte, hogyha nem a szabad ég alatt kell átvészelnie a földindulásszerű hangokat egy-egy tűzijáték idején. Nem minden esetbe tudjuk felmérni, mire képesek az állatok félelmükben.

S bár messze még augusztus 20-a, érdemes előre felkészülni.  Ebben a cikkünkben állatorvos szakértőnk tanácsait olvashatjátok a témával kapcsolatban.

állatmentés baleset elütött kutya katasztrófavédelem kutya gázolás vizsla

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink