hirdetés

Kiderült, milyen kutyák tehetségesek szótanulásban – ez a közös bennük

Molnár Enikő

2024. február 16 - Képek: Getty Images Hungary

A tehetséges kutyák mindenkit lenyűgöznek, főleg a tehetséges szótanuló kutyák, akik akár 100-nál több játék nevét is képesek megtanulni.

hirdetés

A kutyák sokszor kimagasló intelligenciáról adnak tanúbizonyságot. Lehet, hogy nem minden pillanatukban csillogtatják meg a képességeiket és néha még egészen egyszerűnek is tűnnek (gondoljunk csak a vicces kutyás videókra, amiken nem lehet nem nevetni). De mindegyikük értékes és a maga módján különleges, ám a kutyák között is vannak különbségek. Természetesen ismerjük a fajták közötti különbségeket, illetve, a különböző vérvonalak jellegzetességeit, de most elsősorban nem erről van szó. Ahogy az emberek világában is vannak tehetségek, vannak tehetséges kutyák is. Az ELTE Etológia Tanszékének egyik friss kutatásában kifejezetten azokra az ebekre fókuszáltak, akiknek kimutathatóan van egy saját kis (vagy nagy) szótára különböző tárgyak neveiről. Ezeket a négylábúakat GWL kutyáknak hívják.

Vannak hasonlóságok a tehetséges kutyák között?

A GWL a „Gifted Word Learner” rövidítése. Ezt magyarul úgy mondanánk, hogy tehetséges szótanulók. Egy kis kitérőként talán érdemes elgondolkodni a szóválasztáson, még mielőtt belemennénk a tehetséges kutyák jellemzőibe. Angolul különbséget tesznek tehetség és tehetség között. A „talented” valamilyen praktikus, „kézzel foghatóbb” tehetségre vonatkozik, mondjuk a művészetekben, sportban. A „gifted” ezzel szemben kifejezetten akadémiai jellegű tehetséget foglal magába. Így nagyon beszédes már a GWL kutyák elnevezése is.

A kutatásban összesen 41 kutyus eredményeit vizsgálták, ami egy viszonylag magas számnak tekinthető a többi kutyás kutatás résztvevőszámához képest. Még ennél is több ebet teszteltek, de ez a szám azoknak a kutyáknak a létszáma, akik tehetségüket bizonyították a kutatók felé is. A korábbi kutatások után nem meglepő, hogy a tehetséges szótanuló kutyák 56%-a border collie volt, ám nem csak közülük kerültek ki eredményes ebek. Másmilyen fajtájú kutyák is jól teljesítettek, sőt, keverékek is voltak a tehetséges kutyák között.

Miután bemutatták kimagasló szókincsüket a kutyák, a gazdiknak egy kérdőívet kellett kitölteniük, ami a következőkre kérdezett rá:

  • A kutya élettörténetére
  • A gazdi kutyanevelési tapasztalataira
  • A folyamatra, amivel megtanította kutyájának a játékok nevét

A válaszok alapján hasonlóságot találtak a GWL kutyák tanulási sebessége és a nagy terjedelmű szókincsük között, ám ami talán a legérdekesebb közös nevező volt, az a következő: spontán tanulták meg a játékaik nevét (legalábbis az elején) anélkül, hogy a gazdi tudatosan tanította volna őket. Pontosítva a statisztikát, a válaszadók (35 gazdi küldte vissza a kérdőívét) 74 százaléka arról nyilatkozott, hogy akkor kezdte el tudatosan tanítani kedvencét a játékok felismerésére, amikor észrevette, hogy már több játék nevét is ismeri az eb.

Genius Dog Project ábrája alapján

Hogyan tanulják meg a tehetséges kutyák a játékaik nevét?

A GWL kutyák egyik közös nevezője volt még, hogy játékos, szociális interakciók során tanulták meg a játékok neveit. A gazdik viszonylag konzisztens válaszokat adtak arra a kérdésre, hogy hogyan tanítják kedvencüknek egy új játék nevét. A folyamat valahogy a következőképpen néz ki:

  1. A játék bemutatása és megnevezése
  2. A játék eldobása (van, hogy egy régebbi játékkal kiegészítve)
  3. A kutya megkérése a frissen bemutatott játék visszahozására: Ha a jó játékot hozza vissza, akkor dicsérik, jutalmazzák és játszanak vele. Ha a rosszat, akkor kijavítják az ebet és újra csináltatják vele a feladatot („Nem, ez nem a (új játék neve), hanem a (régi játék neve) Menj, hozd ide a (új játék neve).
  4. Interakció a kutyával, általában huzi-voni formájában, miközben elismétlik a játék nevét
  5. A játék átengedése a kutyának (megismerkedhet vele, rágcsálhatja, szimatolhatja)

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Egy tehetséges kutya nevelés kérdése?

Sajnos nagyon úgy tűnik, hogy a válasz erre a kérdésre egy egyszerű nem. A kutatásról készült tanulmányban említenek egy korábbi kísérletet, ahol átlagos, mondhatni tipikus kutyákat próbáltak megtanítani különböző játékok neveire. Annak ellenére, hogy a tehetséges kutyák gazdáihoz nagyon hasonlóan tanították a résztvevő ebeket, egyik kutyus sem tanulta meg a játékok neveit. Ez arra engedte következtetni a kutatókat, hogy a gazdi kutyatanítási képességei nem a fő befolyásoló tényezői annak, hogy egy kutya megtanulja-e a játékai nevét vagy sem. Ez nem azt jelenti, hogy semmi köze nincs a gazdiknak ahhoz, hogy mennyire sikeres a nevek tanulásában az eb, hiszen a tehetséget fel kell ismerni és gondozni kell ahhoz, hogy valóban említésre méltó legyen. Inkább egy figyelmes és odaadó gazdi, illetve egy tehetséges kutya szerencsés találkozásaként lehetne leírni a GWL kutyák eredményességét. Ez nem vesz le az értékéből és a különlegességéből, de mindkét faktor szükséges ahhoz, hogy az eb kiválósága megnyilvánulhasson.

Nem csak szótanulásban lehetnek tehetséges kutyák

 

 

A több kutyás gazdik tapasztalata tovább bizonyítja a GWL kutyák különlegességét. Megkérték őket, hogy a másik kutyájukat is próbálják megtanítani a játékok neveire ugyan azzal a technikával, mint a kísérletben résztvevő kedvencüket. Sajnos nem sok sikerrel jártak. Nem tudták bővíteni a másik kutyus „szókincsét” játékok elnevezésével. Tehát tényleg van valami más a tehetséges kutyákban, amit úgy tűnik. hogy nem a nevelés okozott.

Ez viszont nem azt jelenti, hogy nem is érdemes megpróbálni, hiszen ki tudja. Lehet, hogy éppen egy GWL kutya lapul az otthonunkban, csak még nem tudta megmutatni a tehetségét. Ha viszont kiderül, hogy kedvencünk nem tartozik a tehetséges szótanulók közé, ne keseredjünk el. Foglalkozzunk vele sokat és szenteljünk minőségi időt kedvencünkre. Derítsük ki, hogy miben leli örömét és miben mutathatja meg, hogy milyen okos kutyus.

A fentebb röviden összefoglalt kutatás a Genius Dog Challenge kutatási projekt része, aminek keretein belül már számos kísérletet lebonyolítottak. Van, amelyikről mi is írtunk, például ebben a cikkünkben.

ELTE GWL kutya kutatás szótanuló kutya tehetséges kutya tehetséges szótanuló kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!