hirdetés

Túlélnék a világvégét? Ez történne a kutyákkal, ha eltűnne az emberiség

Buzgó Csilla

2020. október 1

Bár őseik, a farkasok a túlélés és a vadászat mesterei, a legtöbb háziasított eb sajnos már nélkülözi ezeket a létfontosságú képességeket.

hirdetés

Arról, hogy elődeink mikor háziasították a farkast, megoszlik a tudósok véleménye. Míg egyes források 15 ezer, mások 100 ezer évre datálják vissza a folyamat kezdetét, mely ráadásul több helyszínen zajlott különböző “koreográfiákkal”.

Ugyan életünket nagyban megkönnyítették a vadászatok és a későbbi földművelő életmód során, a mai ebek nagy része kognitív képességei alapján alulmarad a vadon élő kutyafélékkel szemben.

Elbutultak volna a kutyák az ember mellett?

Egy 2010-ben lezajlott ausztrál kutatás alapján a kutyák problémamegoldó képessége nagymértékben csökkent a domesztikáció – azaz a háziasítás – folyamán. A Dél-Ausztráliai Egyetemen végzett kísérletben kutyusok, farkasok és dingók ügyességét mérték fel különböző érdekes feladatok segítségével. Az egyik teszt során egy V alakú rácsos válaszfal mögé helyeztek egy tál ételt, amit az állatoknak meg kellett szerezniük.

Ez a forgatókönyv szerint úgy történt, hogy a kerítés mentén megkeresték a csapóajtót, melyen átbújhattak a túloldalra, hogy birtokba vegyék “nyereményüket”. Megdöbbentő eredmények születtek: a legtöbb kutya egyszerűen nem tudott mit kezdeni a helyzettel, tanácstalanul álldogáltak, kaparták a válaszfal tövét, illetve még ugattak is, mintha az emberektől kérnének segítséget.

A dingók és a farkasok viszont fél perc alatt rájöttek arra, hogy „hol van a kutya elásva”, és a csapóajtón át végül eljutottak az etetőtálig.

A kutyák remekül szerepelnek a társas érintkezéssel kapcsolatos feladatok során, kiválóak az emberek megfigyelése és a segítségkérés terén, viszont a farkasok általános problémamegoldó készsége sokkal fejlettebb. Emellett az ebek ősei önállóbbak és ügyesebben használják az eszközöket, például a köteleket is.

mondta Dr. Bradley Smith dingószakértő, a kutatás vezetője.

Hogyan élnének túl nélkülünk?

Ha valamilyen varázslat – szánt szándékkal nem írtunk komoly pandémiáról vagy katasztrófáról – folytán minden ember eltűnne a Föld felszínéről, még a legelkényeztetettebb ölebeknek is egyedül kellene boldogulniuk. Természetesen nem lehetetlen, hogy a szobacirkálók visszavaduljanak, hiszen a csivavák ősei is évszázadokon keresztül éltek a természetben a mai Mexikó területén.

A szakértők azonban egyetértenek abban, hogy a legnagyobb esélye azoknak a fajtáknak lenne, amelyek a legközelebb állnak a vadon élő társaikhoz külsejüket, méretüket és testfelépítésüket tekintve.

A túlélés során a nyitott, alkalmazkodó személyiséggel rendelkező ebek élveznének előnyt, hiszen előbb-utóbb kénytelenek lennének szövetkezni más fajokkal az érvényesülés érdekében. Nem kizárható, hogy egy idő után a kutyák vadon élő rokonaikkal párosodnának, az utódok genetikai örökségük révén pedig jobban boldogulnának a független életben, mint szüleik. Így szép lassan, de kialakulnának hibrid fajok, melyek végül ugyanolyan rátermetté válnának, mint bármelyik vadállat.

(Képek: Getty Images Hungary)

farkas háziasítás jövő tudomány túlélés túlélő csodakutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink