hirdetés

Piroson hajtott át egy autós: rutinján múlt a látássérült Zoltán és vakvezető kutyája élete

László Enikő

2021. március 25 - Forrás: Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola

Amikor sípolni kezd a gyalogátkelő közlekedési lámpája, azt jelzi, hogy a látássérült ember átmehet a zebrán. De valóban elindulhat a jelzésre?

hirdetés

Mindig nagyon meg kell figyelni a forgalmat a látássérült embereknek. Hiába sípol vagy beszél a közlekedési lámpa, ami kifejezetten őket segíti az átkelésben. Teljesen véletlenül vették fel videóra, hogy egy autós 60 km/h-val hajt át a piroson, amikor egy vakvezető kutyával közlekedő férfi át akart kelni a zebrán. Zoltánnak a közlekedési rutinján múlt az élete.

Fotó: Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola

Vida Zoltán a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola munkatársa, aki a vakvezető tanulók tudását teszteli abban az időszakban, amikor képzés alatt állnak. Ha nem lenne komoly közlekedési rutinja, akkor a pirosba nagy sebességgel belehajtó személyautó elé léphetett volna. Zoltán éppen jutalmazta a tanuló kutyát, hogy ügyesen a zebrához vezette. Emiatt nem indult el azonnal a zöld jelzésre utaló sípoló hangra. Azután kivárt, mert meghallotta a közeledő autót.

„Hallottam, hogy nem lassít az autó, legalább 60 km/h-val megy, ezért nem indultam el. Nagyon kell figyelni, analizálni a forgalmat, de erre sajnos nem mindig van lehetőség, amikor sokan beszélnek a gyalogátkelőnél vagy az autó hangja nem hallatszik. Ilyenkor egy vak ember élete majdnem teljesen a sofőrök kezében van” – mondta Vida Zoltán.

Életveszélyes lehet az autóvezető figyelmetlensége

A felvételből kiderül, hogy Zoltán és a kutya jól látható volt, nem álltak takarásban, de ez sem volt elég az autóvezetőnek ahhoz, hogy lassítson. „Ha a hangjelzés kezdetekor indulok el, akkor biztosan elüt. Mindig nagyon meg kell figyelni a forgalmat, hiába sípol vagy beszél a lámpa, ami kifejezetten a látássérülteket segíti. Felháborító, hogy ez az autóvezető tesz az egészre” – tette hozzá Zoltán. Telezöldnél volt, hogy rákanyarodtak, ezért tisztában van vele, hogy előfordulnak ilyen esetek, így nem ijedt meg most sem.

Fotó: Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola

A jelenetet az egyik kiképző vette fel telefonjával, persze nem ezzel a céllal, hogy elrettentő videót készítsen. Hanem azért, hogy elemezzék a kutya munkáját a miskolci központban.

„Zolival a gyakorláskor fel sem merült bennem, hogy olyan nem várt esemény miatt kell őt biztosítanom, ami mások felelőtlensége miatt történik. Alig jutottam szóhoz, annyira meglepett, hogy ilyen megtörténhet. Egyből azt néztem, hogy valóban zöldet mutat a lámpa és a zöld hangjelzés is egyértelműen a gyalogosnak ad elsőbbséget. Ekkor szóltam Zolinak és erősítettem meg a felismerésében, hogy bizony egy autó a piros jelzés ellenére átszáguldott előttünk” – mondta el Királyné Barkóczi Emese.

(Képek: Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola)

Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola kutya tömegközlekedés tömegközlekedés vakvezető kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink