hirdetés

Bóbita, a tehetséges vakvezető kutya százéves barátjával ünnepelte születésnapját

László Enikő

2020. november 24 - Forrás: Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola

Bóbita, a vakvezető kutya különleges barátra tett szert két évvel ezelőtt. Az akkor még 98 éves Marika néni nem sejtette, hogy ilyen szoros kapcsolat alakul ki közte és egy ottani négylábú között. Ennek ellenére hamar megszerették egymást Bóbitával, így a mára már 100 éves hölgy boldogan látogatott el Bóbita születésnapjára.

hirdetés

Marika néni mindig szerette a kutyákat, de talán nem számított arra, hogy 98 évesen ismerkedik meg élete nagy kedvencével, Bóbitával. Két évvel ezelőtt találkoztak először Miskolcon, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskolában. A szombathelyi hölgy idén százévesen megint vállalta a hosszú utazást, hogy harmadszor is meglátogassa kedvencét. A közös ünneplés lelki megnyugvást, boldogságot jelentett a százéves vendégnek. Boldogan vállalta az egynapos autózást Szombathelyről Miskolcra, az iskola központjába.

Marika néni és a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola négylábúi. /Fotó: Kiss Viktor

Bóbita kivételes tehetség

Bóbita nagyon kedves és okos. Az alapítvány vakvezetőkutya-kiképzője, Királyné Barkóczi Emese arra is megtanította, hogy sok száz cédula közül ő válassza ki a tenyésztési programban született labrador kölykök neveit. Nem csoda, hogy mindenkit meghatott, hogy ilyen szépen egymásra talált az idős hölgy és a fiatal kutya.

Fotó: Kiss Viktor

Az első találkozás

Az első találkozás alkalmával Tretter Jenőné Marika néni éppen beszélgetett Emesével, amikor Bóbita egyszer csak megunta, hogy nem ő van a középpontban, és rámancsolt a vendégre, hogy „én is itt vagyok”. Marika néni azonnal jutalomfalatokkal kezdte kényeztetni, és ezt a jó szokását máig megtartotta.

Pacsi! /Fotó: Kiss Viktor

Lánya, Tretter Ildikó szerint innen indult a „szerelem”:
„Anyám a szobájában az ágya mellett lévő asztalon tartja Bóbita bekeretezett fényképét. Elalvás előtt mindig megnézegeti és akkor is, amikor felébred. Nem volt kérdés, hogy százévesen vállalni fogja az egynapos autós utazást.”

Boldog születésnapot Bóbita!

Különleges alkalom adódott ezúttal, hiszen Bóbita a születésnapját kedves barátjával ünnepelte. A közös ünneplés hihetetlen lelki megnyugvást, boldogságot jelentett Marika néninek.

Marika néni Trafival és Bóbitával. /Fotó: Kiss Viktor

Marika néni jól van és továbbra is imádja Bóbitát. Megtudtuk, hogy korábban az egészségügyben dolgozott, főnővér volt Szombathelyen. Máig önálló, szívesen készít süteményeket, a tésztát pedig nem géppel, hanem kézzel gyúrja. Bóbita pedig továbbra is folytatja becsületre méltó munkáját az iskolában, úgynevezett demó kutyaként. Fontos feladat ez, hiszen vele találkoznak azok a látássérültek, akik bizonytalanok abban, hogy szeretnének-e egy négylábú segítőtársat. Bóbita készségesen megmutatja nekik, milyen az élet egy vakvezető kutyával. Ezek után ki ne szeretne egy hozzá hasonló barátot?

(Képek: Kiss Viktor – Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola)

Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola barátság segítőkutya szeretet vakvezető kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink