hirdetés

Levélember érkezik: így tesztelik a vakvezető kutya tanoncokat

László Enikő

2020. december 4 - Forrás: Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola

A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola tanoncai fontos teszten vettek részt a napokban. Ennek segítségével kiképzőik megtudhatják, mire kell kiemelt figyelmet fordítaniuk a tréning során.

hirdetés

Fontos teszten vett részt az egyéves Ózon, Okker, Orion és társaik. Ebből kiderült, hogy mire kell odafigyelni vakvezető képzésük során. Ez rendkívül időigényes és több millió forintba kerül. A tesztben az a legfontosabb pont, hogy ha valamelyik kutya kizökken, milyen gyorsan tudja felvenni újra a közös munka fonalát. A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola rendszeresen teszteli tanuló kutyáit, ezúttal 16 labrador vett rajta részt.

Porszívó teszt.

Felbukkan egy levélember, aztán elsuhan egy ismeretlen tárgy

A vakvezető kutyáknak helyt kell állniuk a váratlan helyzetekben munkájuk során, ezért tanuló korukban kihívások elé állítják őket. A PISA tesztről mindenki hallott már, ezzel mérik fel a világ iskolás gyerekeinek tudását. „Kicsit” másképp, de a vakvezető tanulókat is tesztelik egy nagy nemzetközi program részeként a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskolában. Az úgynevezett GDBart tesztet egyedül itt végezik Magyarországon, idén 3. éve.

Esernyő teszt.

Mi az a GDBart teszt?

A GDBart tesztet Ausztráliában fejlesztették ki kifejezetten vakvezető kutyák számára. Az IGDF (International Guide Dog Federation) tagszervezetei használják a fiatal, kiképzés előtt álló 12-18 hónapos kutyák képességeinek felmérésére. A teszt fontossága abban áll, hogy szigorúan standardizált, nagyon részletes leírás alapján történik a tesztelés és az elbírálás is. Ez biztosítja, hogy a világon bárhol végzik el a tesztet, az eredménye összehasonlítható más iskolák teszteredményeivel. Ez segíti a világszerte működő vakvezető kutya iskolák együttműködését a tenyésztésben és kiképzésben.

Játékkutya teszt.

A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola annak érdekében teszteli egyéves kutyáit, hogy megtudja, mire kell a legjobban odafigyelni hamarosan kezdődő képzésük során. Ez nagyon fontos, hiszen egy vakvezető kutya képzése több hónapig tart. Ezt célirányosan kell megtervezni a nagy tét miatt: sok látássérült ember, jelenleg 64 fő vár vakvezető kutyára az alapítványnál és a képzés költséges. Egy vakvezető kutya kiképzése 1,5 millió forint, az eb egész életét felölelő összes költség pedig több mint 5 millió forint.

Hogyan zajlik a teszt?

A tesztet egy teremben tartják, amit olyan tárgyakkal raknak tele, amilyenekkel az ebek gyakran találkoznak, illetve még sosem láttak: a porszívótól kezdve, az ugató játékkutyán át, egészen a kutya szoborig terjed a repertoár. A négylábúak meghatározott sorrendben és időben kapják a kontrollált ingereket.

A kutya szobor teszt.

„A sokféle ingerrel egymás után találkoznak. A tesztben pontosan meg van határozva, hogy milyen sorrendben és mennyi ideig tartjuk őket egyes helyzetekben, vagyis a feltételek azonosak. Nem baj, ha a kutya tart valamitől vagy megijed. Azt nézzük, hogy munkában marad-e és képes-e a kiképzőjével együtt dolgozni, együttműködik, odafigyel rá” – mondta Nyíriné Kovács Mária, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola kiképzője.

Orvosi vizsgálat imitálása.

A válaszreakcióikat figyelve megállapítható, melyik helyzet mennyire zavarta meg őket. Összességében azonban az a legfontosabb, hogy ha kizökken a kutya, milyen gyorsan tud visszatérni produktív állapotba. Azaz milyen gyorsan tudja felvenni újra a közös munka fonalát. A szakemberek azt is felmérik, mennyire tudják kiváltani a vadászösztönüket, hiszen annak túlzott mértéke a vakvezető munkában problémát okozhat.

Az álcaruhás ember teszt.

„Az álcaruhás ember betoppanásakor meglepődik a kutya, ami normálisnak mondható. Arra vagyunk kíváncsiak, hogy barátságos-e ebben az esetben, meg meri-e egyáltalán közelíteni a számára szokatlan dolgot, hiszen sokszor nem is tudják, hogy ez egy ember. Fontos információ, hogy amikor az álcaruhás megszólal vagy a torkát köszörüli, akkor mennyi idő alatt érti meg a kutyánk, hogy ő egy ember és lesz azután barátságos. A tesztnek jó esetben az a kimenetele, hogy a kutyus eleve csóválva odamegy és barátságosan üdvözli az álcaruhást” – mondta Királyné Barkóczi Emese, az alapítvány vakvezető-kutya kiképzője.

(Képek: Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola)

Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola vakvezető kutya vakvezető kutya kiképzés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink