Levélember érkezik: így tesztelik a vakvezető kutya tanoncokat

László Enikő, 2020. december 4 - Forrás: Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola

A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola tanoncai fontos teszten vettek részt a napokban. Ennek segítségével kiképzőik megtudhatják, mire kell kiemelt figyelmet fordítaniuk a tréning során.

Fontos teszten vett részt az egyéves Ózon, Okker, Orion és társaik. Ebből kiderült, hogy mire kell odafigyelni vakvezető képzésük során. Ez rendkívül időigényes és több millió forintba kerül. A tesztben az a legfontosabb pont, hogy ha valamelyik kutya kizökken, milyen gyorsan tudja felvenni újra a közös munka fonalát. A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola rendszeresen teszteli tanuló kutyáit, ezúttal 16 labrador vett rajta részt.

Porszívó teszt.

Felbukkan egy levélember, aztán elsuhan egy ismeretlen tárgy

A vakvezető kutyáknak helyt kell állniuk a váratlan helyzetekben munkájuk során, ezért tanuló korukban kihívások elé állítják őket. A PISA tesztről mindenki hallott már, ezzel mérik fel a világ iskolás gyerekeinek tudását. „Kicsit” másképp, de a vakvezető tanulókat is tesztelik egy nagy nemzetközi program részeként a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskolában. Az úgynevezett GDBart tesztet egyedül itt végezik Magyarországon, idén 3. éve.

Esernyő teszt.

Mi az a GDBart teszt?

A GDBart tesztet Ausztráliában fejlesztették ki kifejezetten vakvezető kutyák számára. Az IGDF (International Guide Dog Federation) tagszervezetei használják a fiatal, kiképzés előtt álló 12-18 hónapos kutyák képességeinek felmérésére. A teszt fontossága abban áll, hogy szigorúan standardizált, nagyon részletes leírás alapján történik a tesztelés és az elbírálás is. Ez biztosítja, hogy a világon bárhol végzik el a tesztet, az eredménye összehasonlítható más iskolák teszteredményeivel. Ez segíti a világszerte működő vakvezető kutya iskolák együttműködését a tenyésztésben és kiképzésben.

Játékkutya teszt.

A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola annak érdekében teszteli egyéves kutyáit, hogy megtudja, mire kell a legjobban odafigyelni hamarosan kezdődő képzésük során. Ez nagyon fontos, hiszen egy vakvezető kutya képzése több hónapig tart. Ezt célirányosan kell megtervezni a nagy tét miatt: sok látássérült ember, jelenleg 64 fő vár vakvezető kutyára az alapítványnál és a képzés költséges. Egy vakvezető kutya kiképzése 1,5 millió forint, az eb egész életét felölelő összes költség pedig több mint 5 millió forint.

Hogyan zajlik a teszt?

A tesztet egy teremben tartják, amit olyan tárgyakkal raknak tele, amilyenekkel az ebek gyakran találkoznak, illetve még sosem láttak: a porszívótól kezdve, az ugató játékkutyán át, egészen a kutya szoborig terjed a repertoár. A négylábúak meghatározott sorrendben és időben kapják a kontrollált ingereket.

A kutya szobor teszt.

„A sokféle ingerrel egymás után találkoznak. A tesztben pontosan meg van határozva, hogy milyen sorrendben és mennyi ideig tartjuk őket egyes helyzetekben, vagyis a feltételek azonosak. Nem baj, ha a kutya tart valamitől vagy megijed. Azt nézzük, hogy munkában marad-e és képes-e a kiképzőjével együtt dolgozni, együttműködik, odafigyel rá” – mondta Nyíriné Kovács Mária, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola kiképzője.

Orvosi vizsgálat imitálása.

A válaszreakcióikat figyelve megállapítható, melyik helyzet mennyire zavarta meg őket. Összességében azonban az a legfontosabb, hogy ha kizökken a kutya, milyen gyorsan tud visszatérni produktív állapotba. Azaz milyen gyorsan tudja felvenni újra a közös munka fonalát. A szakemberek azt is felmérik, mennyire tudják kiváltani a vadászösztönüket, hiszen annak túlzott mértéke a vakvezető munkában problémát okozhat.

Az álcaruhás ember teszt.

„Az álcaruhás ember betoppanásakor meglepődik a kutya, ami normálisnak mondható. Arra vagyunk kíváncsiak, hogy barátságos-e ebben az esetben, meg meri-e egyáltalán közelíteni a számára szokatlan dolgot, hiszen sokszor nem is tudják, hogy ez egy ember. Fontos információ, hogy amikor az álcaruhás megszólal vagy a torkát köszörüli, akkor mennyi idő alatt érti meg a kutyánk, hogy ő egy ember és lesz azután barátságos. A tesztnek jó esetben az a kimenetele, hogy a kutyus eleve csóválva odamegy és barátságosan üdvözli az álcaruhást” – mondta Királyné Barkóczi Emese, az alapítvány vakvezető-kutya kiképzője.

(Képek: Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola)

Kövess minket a közösségi oldalainkon is!
Webshop
További cikkeink

Keresés az oldalon