hirdetés

Norrbotteni spicc-fajtaleírás: a kihaltnak nyilvánított ősi vadász, aki még mindig él

Mádi-Krezinger Cintia

2024. április 22 - Képek: Getty Images Hungary

Kicsi, pajkos, szeretetteljes – a norrbotteni spicc bárki számára remek választás.

hirdetés

Az északi területeken évszázadok óta tenyésztenek spicc típusú kutyákat. Bár eltérőek a méretek, a spiccek bizonyos jellemzőkben hasonlóak. A norrbotteni spicc is egyike ezeknek az ősi, hideg éghajlathoz szokott ebeknek. A fajta egy kis termetű, de izmos kutya. Fejét figyelmesen magasan tartva, merész attitűddel és rendkívül ügyességgel rendelkezik. Nyugodt, éber és figyelmes, kedves természetű eb.

Eredet

A norrbotteni spicc valószínűleg kis, lajka típusú kutyákból alakult ki. A Skandináv-félsziget északi részeinek zord területein a túlélés záloga az élelemszerzés és a bundavadászat volt. Az olyan értékek, mint a menyét- vagy nyusztbunda és a hermelin, évszázadokon át a legértékesebb fizetőeszköznek számítottak. A norrbotteni spiccek pedig tökéletes kis vadászok voltak, akik segítették gazdáikat ezek megszerzésében.

A második világháborút követően a bundaárak drasztikus csökkenésével a fajta népszerűsége hanyatlásnak indult. Olyannyira, hogy miután évekig nem történt új regisztráció, a Svéd Kennel Klub kihalttá nyilvánította. 1967-ben azonban újra nyilvántartásba került, miután kiderült, hogy néhány példány házőrzőként él a Botteni-öböl északi részén. Néhány, a fajta iránt elkötelezett tenyésztőnek köszönhetően sikerült megmenteni ezeket a csodás ősi kutyákat. Felállították a fajtastandardot, amelyet a Nemzetközi Kinológiai Szövetség 1968-ban el is fogadott.

A génállomány növelése érdekében a Svéd Kennel Klub kérésére a finnek elkezdtek kutatni Észak-Finnország távoli vidékein, olyan kutyákat keresve, amelyek megfeleltek a fajtastandardban meghatározottaknak. A kutatások sikerrel zárultak, napjainkban a norrbotteni spicc populációja Svédországban körülbelül 1600, Finnországban pedig 1300. A területen kívül csupán néhány tucatnyi egyed él.

Fajtastandard

A norrbotteni spicc kis termetű vadászkutya. Nemtől függően marmagassága 42–46 centiméter, súlya 9–13 kilogramm. Kompakt, izmos, mégis agilis kutya. Szemei barnák és mandula alakúak, fülei közepesen nagyok és enyhén függőlegesek.

Bundája alkalmazkodott a zord időjáráshoz. Dús, testhez simuló kétrétegű szőrzettel rendelkezik, amely fehér alapon vörös vagy sárga foltokkal vagy fekete maszkkal díszített. Farka ívelt, mozgása merész és magabiztos. Várható élettartama 14–17 év.

Jelleme

A norrbotteni spicc szeretetteljes, odaadó kutya. Igényli, hogy mindig a gazdája közelében lehessen, és gyűlöli, ha egyedül hagyják. Kiváló őrkutya, ugyanakkor képzés hiányában hajlamos lehet a túlzott ugatásra. Kiemelkedően intelligens és bátor, ugyanakkor nagyon játékos és életvidám.

Ápolás

A norrbotteni spicc kétrétegű bundával rendelkezik, amelynek felső rétege kemény, rövid és egyenes, míg az alsó rétege finom és sűrű. Nagyon tiszta kutyák, nincs kellemetlen szaguk. A rendszeres heti ápoláson túl időnként egy-egy fürdetés segít megőrizni bundájuk tisztaságát és szépségét. A karmok vágása, a fülek tisztítása és a fogak ápolása természetesen ennél a fajtánál is ajánlott.

Ideális környezet

A norrbotteni spicc eleven, energikus, játékos természetű kutya. Mivel nélkülözhetetlen számára a rendszeres mozgás és agytorna, a legideálisabb otthona egy kertes ház, ahol kedvére futkározhat. Lakásban is tartható, de kizárólag a megfelelő mennyiségű szabadtéri program mellett. Mivel magas energiaszintű, intelligens fajta, remekül teljesít a kutyás sportokban. Ha ezen lehetőségek nem állnak rendelkezésre, az úszás és frizbizés jó alternatíva lehet. Mivel hajlamos a szeparációs szorongásra, csak olyan gazdinak való, aki kellő mennyiségű időt tud tölteni vele. Gyerekekkel jól kijön, megfelelő szocializációval fajtársaival sem konfrontálódik.

Gyakori egészségügyi problémák

A legtöbb norrbotteni spicc kifejezetten egészséges kutya. Az időskorból, illetve nem megfelelő tartásból származó egészségügyi problémák azonban bármely egyednél előfordulhatnak.

fajtaleírás norrbotteni spicc ősi típusú vadászkutyák spicc típusú kutyák

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink