hirdetés

Pungsan fajtaleírás: Észak-Korea alig ismert nemzeti kincse

Mádi-Krezinger Cintia

2024. március 16 - Képek: Getty Images Hungary

A világ egyik legritkább fajtáját hazájában nagy becsben tartják, de otthonán kívül alig tudnak valamit róla.

hirdetés

A pungsan egy nagyobb termetű, izmos és atletikus fajta, amely jellegzetes fehér bundájáról könnyen felismerhető. Hasonlít déli rokonához, a koreai jindóhoz, de nagyobb és erősebb állat. Eredetileg Észak-Korea hegyvidékein alkalmazták vadászkutyaként, megjelenése is a zord időjáráshoz alkalmazkodott.

Eredet

A pungsan vagy poongsan egyike a három ősi koreai kutyafajtának a sapsali és a jindo mellett. A trióból ő a legritkább, a világ többi táján szinte nem is ismert. Hiába a több évszázados múlt, egyelőre egyetlen nemzetközi kennel klub sem ismerte el.

A pungsant valamikor a 16. század környékén Észak-Korea hegyvidékein tenyésztették ki. Mivel a feljegyzések nagyon hiányosak, csak feltevések vannak a származását tekintve. Néhány szakértő szerint a fajta ősei a szibériai lajka kutyák, mások azonban úgy vélik, hogy masztiffok és terelőkutyák keresztezéséből születtek. Egyesek még azt is latolgatják, hogy a fajta vérvonalában farkas is fellelhető ám ez genetikailag nem bizonyított. Ami biztos, hogy ezt a bátor kutyát nagyrészt vadászatra használták – vaddisznók, sőt, tigrisek elejtésében is segédkezett.

Mára a fajta Észak-Korea nemzeti kincse, tisztaságának megőrzése érdekében az ország betiltotta az állatok külföldi exportját. Ez alól kivételt jelentett, amikor Észak-Korea vezetője békeajándékként egy pungsan párt adott Dél-Korea elnökének, aki két jindo kölyökkel viszonozta a gesztust.

Fajtastandard

A pungsan minden, a spiccekre jellemző jellegzetességgel rendelkezik: dús szőrzet, ék alakú arc, felálló fülek és a hát irányába kunkorodó farok. Szeme sötét színű és mandula alakú. Robusztus és kiegyensúlyozott teste erős és izmos, lehetővé téve az agilis mozgást és a kiváló állóképességet.

Dupla rétegű bundája törtfehér, és annyira sűrű, hogy egy pungsan kényelmesen alhat is a hóban anélkül, hogy megfázna.

A fajta nemtől függően 55-60 centiméteres, és általában 20-30 kilogrammos.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Jellem

A pungsan leginkább hűségéről és bátorságáról ismert. Egész életében elkötelezett marad gazdájához, és nem riad vissza a kihívásoktól, ha a területe és családja védelméről van szó. Független természete ellenére élvezi az ember társaságát, és igényli is a közös programokat. Igazán szeretetteljes azokkal, akiket ismer és elfogad, de idegenekkel tartózkodóan viselkedik.

Ha a védelemről van szó, a pungsan mindent megtesz a betolakodók távoltartása érdekében. Eleinte hangos ugatással jelzi a nemkívánatos egyének jelenlétét, ám ha ez nem vezet célra, nyomás alatt potenciálisan agresszívvá is válhat.

A fajta esetében különösen fontos a korai szocializáció és a megfelelő képzés. Ennek hiányában a pungsan kiszámíthatatlanná és ellenségessé válhat. A tréning során erőskezű gazdára van szükség, ugyanis a fajta hajlamos a dominanciára. Addig feszegeti a határait, ameddig csak engedik neki, és nem ritka az sem, hogy megmakacsolja magát. Ugyanakkor egy nagyon intelligens kutya, aki a megfelelő kezekben remek társsá nevelhető.

Ideális környezet

A pungsannak igen erősen fejlett a vadászösztöne, ezért nem ideális olyan otthonokba, ahol más, kisebb állatok is élnek. Megfelelő szocializációval hasonló méretű kutyákkal jól kijön, de alapvetően inkább egyedüli kedvencként érzi jól magát.

A fajtának sok mozgás szükséges ahhoz, hogy jó formában maradjon. Könnyen elunhatja magát, ezért fontos, hogy megkapja a szükséges mennyiségű fizikai és mentális stimulációt. Ezek hiányában olyan viselkedésproblémák üthetik fel a fejüket, mint a rágás vagy az ásás.

Bár dús bundája miatt jól alkalmazkodik a kültéri környezethez, nem szabad mindig kint tartani; igen nagyra értékeli a családdal közösen eltöltött időt. A vastag szőrzet miatt hajlamos a túlmelegedésre, így a melegebb hónapokban nem szabad túlterhelni.

Ápolás

A pungsan évente kétszer vedlik, és nem kis mennyiségű szőrt hullat. Ilyenkor különösen fontos a bunda napi szintű kefélése, de egyébként is lényeges, hogy rendszeresen ápoljuk a a szőrzetét. Fürdetésre csak akkor van szüksége, ha nagyon összekoszolja magát; alapvetően egy kifejezetten tiszta kutya, akiről úgy hírlik, hogy soha nincs kutyaszaga.

Egészség

A fajta várható élettartama 13-14 év; általában nem fordulnak elő nála egészségügyi problémák. Ám mint minden fajta esetében, a pungsannál is lehetnek olyan egyedek, akiknél kisebb-nagyobb betegségek felütik a fejüket. Nagyobb mérete miatt a csípődiszplázia, a felfúvódás és a gyomorcsavarodás tüneteire kell nagyon odafigyelni.

Ide kattintva egy másik ritka és nagyrabecsült koreai fajtáról, a dél-koreai jindóról tudhatsz meg érdekességeket.

fajtaleírás koreai kutyafajta pungsan spicc típusú kutyák

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink