hirdetés

Sapsali fajtaleírás: Korea nemzeti kincse

Mádi-Krezinger Cintia

2024. január 8 - Képek: Getty Images Hungary

A sapsali egy közepes méretű, hosszú szőrű kutyafajta, amely Koreából származik. A fajtát szellemvadászként is emlegetik, mert korábban úgy vélték, hogy elűzi a gonosz lelkeket. A kissé ijesztő babona ellenére a sapsali jó természetű, nagyon társaságkedvelő kutya.

hirdetés

Eredet

Az első dokumentumok szerint a sapsaree-ként is ismert fajta legalább i.sz. 400 óta része a koreai történelemnek. Szimbolikus katonaként és királyi kedvencként is szerepeltek a feljegyzésekben. Később ezek a bájos és odaadó kutyák elérhetővé váltak nemcsak a királyi családok, hanem a polgárok számára is, és nagyon népszerűek voltak a népesség körében egészen az I. világháborúig.

A japán gyarmati uralom idején a sapsalikat összegyűjtötték és lemészárolták, hogy a megszálló katonák számára kabátot készítsenek belőlük. Jelentések szerint ebben az időszakban évente több mint 100 000 kutya esett áldozatul, a populációt pedig tovább csökkentette az országot sújtó szegénység.

Felismerve, hogy a fajta a kihalás szélén áll, 1969-ben a dél-koreai Kyungpook egyetem professzorai vizsgálni kezdték a populációt. Körülbelül 30 kutyát találtak, ez a szám 1985-re pedig mindössze 8 egyedre csökkent.

Ha Ji-Hong mindent megtett a fajta megmentéséért: minden pénzét, földjét és tudását a projektre fordította. A siker érdekében Ha Ji-Hong gondosan megtervezett tenyésztési programot követett, amelynek köszönhetően körülbelül 5 év alatt a populációt sikerült 500 egyedre növelni.

A fajtát 1992-ben Korea nemzeti kincsévé nyilvánították. Ma körülbelül háromezer, a Koreai Sapsali Egyesületnél regisztrált egyed él.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

#삽살개 리오 (@sapsal_lio) által megosztott bejegyzés

Fajtastandard

A sapsalik közepes méretűek, erőteljes felsőtesttel. A hím 50-60 cm magas és 18-27 kg közötti súlyú, míg a kicsit kisebb nőstény 48-58 cm magas és 16-25 kg súlyú. A kutya teste valamivel hosszabb, mint a magassága.

Kiemelkedő tulajdonsága az egyedi méretű és kialakítású mancs, amely miatt gyakran oroszlánkutyának is nevezik. A testéhez képest meglepően nagy mancsuk nemcsak a mérete miatt figyelemreméltó; különösen vastag és kemény talppárnáik vannak, amelyek könnyebbé teszik számukra a hosszú távolságok megtételét nehezebb terepeken.

A sapsalik nagy, gömbölyded koponyával rendelkeznek. Az arc területén lévő bőséges szőrzet miatt a pofa látszólag rövidebbnek tűnhet a valóságban. Közepes hosszúságú füleik is bundásak, és általában előre hajolnak. Nagy, kerek szemük szinte bármilyen barna színben előfordulhat, ám általában a „frizurájuk” eltakarja őket.

Izmos testtel rendelkeznek; egyenes háttal, erős végtagokkal, és dús szőrrel borított farokkal, amit enyhén hajlítva tartanak testük felett.

A fajta hosszú, sűrű szőrzete lehet egyenes vagy hullámos, és többféle színben előfordulhat, például barna, sárga, szürke és vörös.

Jellem

A sapsali kutya rendkívül hűséges és védelmező természetű, szeretetteljes és gyengéd a gazdájával, családjával. Bár kissé tartózkodó lehet az új emberekkel, gyorsan elfogadja azokat, akiket a családja elfogad, és hamar barátságossá válik.

Nagyon intelligens és megfelelő korai szocializáció esetén barátságos tud lenni más állatokkal is mindaddig, amíg azok nem jelentenek fenyegetést. A sapsalik szívesen tanulnak és mivel fontos számukra, hogy megfeleljenek az ember elvárásainak, akár kezdő gazdik számára is ideális első kedvencek.

Különösen alkalmasak terápiás munkára, mivel természetükből fakadóan gyengédek és jól viselkednek, valamint nagyon elfogadóak és nyitottak az érzelmeik kifejezésére.

Bár a fajta általában rendkívül jól nevelt és kedves, erős védelmező hajlama is van. Rendkívül ritka, hogy a sapsali fajtájú kutya verekedést kezdeményezzen, de nem is hátrál meg fenyegetés láttán; általában határozottan és irgalom nélkül reagál.

Ideális környezet

A sapsali nem kiemelkedően aktív, de legalább napi negyvenöt perces, egy órás intenzív mozgásra szüksége van. Intelligenciája miatt folyamatos mentális stimulációt is igényel – ennek hiányában romboló viselkedés alakulhat ki.

Extra mozgással és figyelemmel alkalmazkodhatnak kisebb lakásokhoz, de általában sokkal boldogabbak egy nagyobb otthonban, amihez biztonságosan elkerített kert is tartozik.

Ápolás

A fajtának különösen vastag, két rétegű szőrzete van, ami több ápolást igényel. Míg fürdetésre csak néhány alkalommal van szükség, a fésülés naponta ajánlott, mivel a sapsali hosszú szőre erősen hullik és hajlamos összegubancolódni.

Fontos időt szánni a szőrzetre, mivel a hosszú külső szőrréteg eltakarhatja az aljszőrzetben keletkező gubancokat, melyek bőrproblémákhoz, akár fertőzésekhez is vezethetnek.

Fontos figyelmet fordítani a sapsali lógó füleire is. Rendszeres tisztításuk javasolt a fülproblémák elkerülése érdekében.

Gyakori egészségügyi problémák

Bár általában egészséges kutyának tartják, aki akár több, mint húsz évig is élhet, bizonyos egészségügyi problémák előfordulnak a fajtánál:

  • csípő diszplázia
  • térdficam
  • cseresznyeszem
  • entropion (abnormális szemhéj elhelyezkedés, melynek következtében a szempillák irritálják a szaruhártyát)
  • distichiasis (szemhéjról nem megfelelő helyről növő szempilla).
  • atópiás dermatitisz
Dél-Korea fajtaleírás hosszú szőrű kutya sapsali sapsaree

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink