hirdetés

Nagy gond lehet, ha gyakran eszi ezt a kutya

Mádi-Krezinger Cintia

2024. május 20 - Képek: Getty Images Hungary

Számos esetben nincs ok az aggodalomra, de a viselkedés komoly problémához is vezethet, ezért muszáj a mélyére ásni.

hirdetés

A kutyák sok, a gazdi számára értelmezhetetlen dolgot esznek meg. Egy ilyen gyakori viselkedés a fűevés is, ami általában nem annyira aggasztó, mint az, ha az eb például kavicsot majszolgat. Ugyanakkor előfordulhatnak olyan esetek, amikor komoly következményei lehetnek a kedvencünk legelészésének. Mutatjuk, mire kell odafigyelni.

A fűevés nem mindig veszélytelen

Miért eszik füvet a kutya?

Bár a pontos magyarázatot egyelőre a szakértők sem tudják, számos oka lehet annak, ha a kutya füvet eszik.

Finom: Egyes ebek egyszerűen élvezik a fű ízét és állagát. A vadon élő kutyafélék többsége is fogyaszt növényi eredetű táplálékot – például gyökereket, füvet, gyümölcsöket és bogyókat. Ez a növényevésre való hajlam a házi kedvencek viselkedésében is megmutatkozhat.

Szükséges: Feltételezések szerint a kutya fűevésének hátterében az is állhat, hogy az ebnek valamilyen tápanyaghiánya van. Ez a megfelelő táppal etetett ebek esetében ritka, de a helytelenül táplált kedvenceknél előfordulhat, hogy több rostot vagy bizonyos vitaminokat igyekeznek ily módon megszerezni.

Gyógyít: A fűevés esetenként hányáshoz vezet. Megfigyelték, hogy gyomorprobléma esetén a kutyák megpróbálhatják hánytatni magukat, hogy jobban legyenek. Ugyanakkor az is lehetséges, hogy maga a fűevés okoz panaszokat. Tudományos kutatások még nem születtek a témában, így marad a tyúk és a tojás dilemmája: füvet eszik, hogy hányjon, vagy rosszul van, mert füvet evett?

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Szórakoztat: Egyes szakértők úgy gondolják, hogy az unatkozó kutyák egyszerűen azért esznek füvet, mert a cselekvéssel legalább történik velük valami. Különösen a fiatal ebeknél figyelhető meg, akikben tombol az energia, de nincs lehetőségük maximálisan levezetni azt.

Pica: Bizonyos kedvencek esetében a fűevés mögött a pica áll, vagyis az a probléma, amely következtében az állat fogyasztásra alkalmatlan dolgokat eszik. A fű még mindig nem olyan káros, mint például a műanyag, de nagy mennyiségű fogyasztása okozhat súlyosabb problémákat.

Szakértők sem tudják pontosan, miért esznek a kutyák füvet

Mikor lehet baj?

Kis mennyiségben a fű fogyasztása általában nem okoz megbetegedést, azonban még így sem teljesen veszélytelen. Az elfogyasztott növény ugyanis tartalmazhat olyan anyagokat, amelyek károsak a kutya egészségére. A fű szennyezett lehet többek között:

  • vegyszerekkel (például permetanyagok, műtrágyák vagy egyéb méreganyagok);
  • parazitákkal;
  • fertőző betegségeket okozó mikroorganizmusokkal, beleértve a parvovírust és a leptospirózist.

Ha a kedvenced időnként igényli a füvet, ügyelj arra, hogy ezt biztonságos helyen tegye. A legjobb az, ha magad neveled a növényt, így garantáltan nem lesz veszélyes. Erről olvashatsz a macskás oldalunkon ebben a cikkben.

A fent említett kavicsevésről ide kattintva olvashatsz bővebben. Nem árt, ha tisztában vagy a szokás lehetséges következményeivel.

fűevés furcsa viselkedés pica

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!