hirdetés

A kutyának ez az aranyos viselkedése súlyos betegséget jelezhet (videó)

Mádi-Krezinger Cintia

2023. december 21 - Képek: Az Én Kutyám

Amikor a kedvencünk valami szokatlanul cukit csinál, az aggodalom helyett általában a telefonért nyúlunk, hogy videóra vegyük az állatot. Egyes esetekben azonban jobb lenne félni, mint megijedni.

hirdetés

Bár a közösségi médiában gyakran olyan trendek hódítanak, amelyek kifejezetten károsak a kedvencekre, szerencsére sok olyan tartalommal is találkozhatunk, ami rendkívül hasznos a gazdik számára. Dr. Hunter Finn például egyre népszerűbb a videós tartalommegosztó platformokon. Az állatorvos rövid, gyakran humoros videókban osztja meg a kutyatartással kapcsolatos fontos információkat. Arra is kitér, amikor a kutya viselkedése félreérthető.

A TikTokon több mint 2 millió követővel rendelkező orvos folyamatosan azért dolgozik, hogy a rendelője falain kívül is oktassa a gazdikat, és hasznos tanácsokat adjon az embereknek világszerte. Egyik videójában például az állatorvos arra hívja fel a figyelmet, hogy a gazdik által lustaságnak vélt viselkedés hátterében akár betegség is állhat.

@dr.hunterfinn Sometimes the signs for osteoarthritis arent what you think! Keep your pets healthy and active! #drfinn #texas ♬ Maniac (Flashdance Version) (Re-Recorded / Remastered) – Michael Sembello

A témával kapcsolatban az állatorvos interjút is adott, amelyben további olyan esetekre hívja fel a figyelmet, ami aggodalomra adhat okot.

Nyusziugrás

Igazán elragadó, amikor a kedvencek a kutyaparkban vagy egy mezőn úgy ugrándoznak, mint egy tapsifüles. A kutyaimádók hajlamosak kedvencüket is emberi tulajdonságokkal felruházni, így magunkból kiindulva úgy tűnhet, hogy az ugrándozás csakis a felhőtlen boldogság jele lehet – mint a mi esetünkben például az indián szökdelés.

Dr. Finn szerint azonban betegség is állhat a bájos mozgás hátterében. „A nyusziugrás rendkívül gyakori, és nagyon aranyos. Ám utalhat csípőízületi diszpláziára, sőt, életkortól függően ízületi porckopás jele is lehet.

Ha az ízületek nem úgy működnek, ahogy kellene, jelentős gyulladás alakulhat ki, amely megváltozott járást, mozgást eredményez.

Ha a kutyád csak egyszer-egyszer utánozza a nyuszikat, valószínűleg nincs okod az aggodalomra. Ám ha azt tapasztalod, hogy a kedvenced rendszeresen választja ezt a mozgásformát, érdemes beiktatnotok egy állatorvosi kivizsgálást.

Hirtelen leülés

Nemrég mi is írtunk arról, hogy ha a kedvenced hirtelen megáll séta közben, előfordulhat, hogy komolyabb probléma miatt teszi. Az állatorvos is erre hívja fel a figyelmet.

„Sok esetben a hátuk fáj, de vannak olyan ízületi- és térdproblémák is, amelyek kellemetlenséget okozhatnak. Mindig érdemes bármilyen szokatlan viselkedést kivizsgáltatni; az esetek döntő többségében tudunk segíteni.”

Számos étrendkiegészítő és vitamin létezik, amelyek hatékonyan segítenek az ilyen jellegű betegségek tüneteinek enyhítésében.

Fenékriszálás

A nyusziugráshoz hasonlóan a túlzott csípőmozgás által okozott popóriszálás és imbolygó mozgás szintén rettentő viccesen néz ki, ám betegség tünete is lehet.

„Néha ez is egy újabb jele az ízületi problémáknak vagy porckopásnak. Minél korábban fény derül a betegségre, annál hatékonyabban kezelhető” – mondja dr. Finn.

A rendszeres ellenőrzés életmentő lehet

Ha bármilyen, egyre rendszeresebben előforduló furcsaságot észlelsz a kutyádon, fontos, hogy mielőbb elvidd állatorvoshoz. Az időben történő orvosi ellátás és a megfelelő kezelés elindítása nélkülözhetetlen ilyen esetekben.

A kezeletlen egészségügyi problémák komoly következményekkel járhatnak. Kényelmetlenséget, súlyos fájdalmat okozhatnak az állatnak. Ez nemcsak a kedvenc életminőségének romlását eredményezheti, hanem maradandó károsodást is okozhat.

A rendszeres állatorvosi vizsgálatoknak is kulcsfontosságú szerepük van a megelőzésben és a kezelésben. A rutin ellenőrzések révén az állatorvosok korán észlelhetik az esetleges problémákat, így még a súlyosabb állapotok kialakulása előtt megkezdődhet a kutya kezelése.

Amennyiben szeretnél mindent megtudni az ízületi panaszokról, ebből a cikkünkből tájékozódhatsz.

furcsa viselkedés ízületi probléma közösségi média kutya ízületi gyulladás jelei

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink