hirdetés

Aki állatot kínoz, az emberre készül? – szakértők válaszolnak

Gerhát Petra

2024. február 22 - Képek forrása: Az én kutyám

A külföldi tendenciák egyértelműen mutatják, hogy milyen nagy arányban válnak emberélet-ellenes bűncselekményekben érintetté azok, akik az állatokkal is rosszul bánnak. De nem csak ez az oka annak, hogy az állatvédelem egye fontosabb szegmense a hazai jogrendnek. 

hirdetés

Egyre súlyosabb következményekkel járnak az állatkínzó bűncselekmények Magyarországon, akár 5 év szabadságvesztéssel is jár ugyanis, hogyha valaki szándékosan károsítja kedvence vagy bármely gerinces állat egészségét. A bíróságoknak is könnyebb a dolga egy ideje az ügyek felderítésében, hiszen immár végzett az első évfolyam állatvédelmi szakjogász és állatvédelmi szakállatorvos, akik hatékony támogatást nyújthatnak a bűncselekmények felderítése és kibogozása során. A DOGZ podcast 5. évadának 3. epizódjában a szakma két prominense volt a vendégünk, akikkel nem csak a hazai állatvédelmi gyakorlatról, hanem a mesterséges intelligencia ítélkezést segítő hatásairól is beszélgettünk.

Nézz bele itt:

Vagy hallgass bele itt:

Adásainkat meghallgathatod az Apple podcast és a Google podcast felületein is.

A DOGZ podcast 5. évadának első adásában Gerhát Petra, lapunk újságírója és vendégei:

dr. Kajó Cecília, állatvédelemmel foglalkozó jogász, a Bojtár Telefonos Állatvédelmi Jogsegély Szolgálat képviselője

dr. Pozsgay Eszter, a KOPO Csapat állatvédelmi szakjogásza

a hazai állatvédelmi rendszer aktualitásairól, az állatvédelmi bírósági ügyekről, illetve a mesterséges intelligencia adta segítségről beszélgettek.

Az állatkínzók nem pihennek

Magas a visszaesők száma az állatkínzással kapcsolatos ügyekben a szakértők szerint. Hiába a sokszor hatásosnak szánt ítélet, hogyha annak betartatására nincs kapacitás. Az elítéltek általában felfüggesztett szabadságvesztést kapnak, illetve elkobozták állataikat. De sokszor már másnap újra is kezdik tevékenységüket: a szaporításból ugyanis kiválóan meg lehet élni, s egyes hazai régiókban munkalehetőség híján könnyű az egyszerűbb utat választani. De mi kell ahhoz, hogy ténylegesen letöltendő börtönbüntetés legyen az állatkínzó magatartás következménye? Ha érdekel a válasz, s azt is tudni szeretnéd, felelős állattartóként és állampolgárként mit tehetsz akkor, ha állatkínzást látsz, mindenképp érdemes belehallgatnod a legújabb DOGZ podcastba.

A bíróságoknak sincs könnyű dolga, hiszen a szerencsére arányaiban kevés állatvédelemmel kapcsolatos perre nem minden bíró érkezik gyakorlattal a háta mögött. Az állatvédelmi szakjogászok jelenléte őket is segíti. Ráadásul a mesterséges intelligencia is elért már olyan szintre, hogy hatékony irányt mutathat ezekben az ügyekben. Kajó Cecília és Pozsgay Eszter szakjogászok nemzetközi példákon keresztül mutatják be a magyar gyakorlatot, számba véve, a jövőben miként lehetünk még inkább társállataink védelmére. 

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

 

állatkínzás állatvédelem Bojtár Állatvédelem Dr. Kajó Cecília Dr. Poszgai Eszter KOPO Csapat mesterséges intelligencia Podcast

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink