hirdetés

Elképesztő mentés: kirándulók és állatvédők fogtak össze a rettegő berni pásztorkutyáért

Mádi-Krezinger Cintia

2023. november 29 - Képek: Jacks and Bears Kennel; Getty Images Hungary

A hetekig a hegyekben fagyoskodó szökött kutya a megfelelő nevelés hiányának veszélyeire hívja fel a figyelmet.

hirdetés

Egy 14 hónapos berni pásztorkutya közel két hónapig kóborolt a coloradói Meyer Ranch Parkban, miután elszökött a gazdájától egy parkolóban. Az állat megijedt, kiszabadította magát a hámjából, és elszaladt. Bár a szökést követően többször is látták a környéken, mivel rettentően félt, senkinek sem sikerült befognia. A Nova névre hallgató berni pásztor szerencséjére  végül kirándulók találták meg egy túraösvényen, de a mentés nem volt egyszerű feladat. Észrevették, hogy sérült, és mivel nem látták sehol a gazdáját, először ők próbálták meg lehozni a hegyről. Ám a fájdalmak és az ijedtség miatt Nova megharapta megmentőjét. A túrázók azonban nem hagyták magára az ebet: egyikük ottmaradt vele, míg a másikuk segítségért sietett.

Berni pásztorkutya/ kép: Jacks and Bears Kennel

A rendőrök és az állatvédelmi hatóság emberei közel 5 kilométert gyalogoltak, hogy felérjenek a szerencsétlenül járt kutyához, akit kórházba szállítottak. A mentés végül sikerrel zárult, de a berni pásztor nem úszta meg maradandó sérülés nélkül. Testtömegének mintegy felére fogyott, sérült lábát pedig valószínűleg amputálni kell. Túlélését fajtája hidegtűrésének és hóimádatának köszönheti.

Nova eredetileg segítő kutya volt gazdája mellett – illetve még csak tanulta a „szakmát” –, ám sérülése miatt családi kedvencként éli hátralévő éveit.

Fő az óvatosság

Természetesen nem szeretnénk pálcát törni Nova gazdája felett, hiszen tudjuk, hogy a legnagyobb körültekintés ellenére is történhetnek balesetek. Ugyanakkor nem győzzük hangsúlyozni a póráz megfelelő használatának fontosságát. Ahogy az is nélkülözhetetlen, hogy a kedvencünket a megfelelő képzéssel szoktassuk a váratlan helyzetekhez és megtanítsunk neki minden olyan alapvető parancsot, amit a legnagyobb káoszban is biztosan teljesít.

Nyakörv vagy hám?

Ahány kutya, annyi méret, viselkedés és egyedi preferencia, amely hatással van arra, hogy a nyakörv vagy a hám ideálisabb a számukra. Általánosságban véve a kistestű kutyáknak a hám, a nagyobbaknak a nyakörv javasolt, de érdemes kipróbálni mindkét verziót, hogy lásd, a kedvencednek melyik komfortosabb viselet.

A különböző nyakörvek, hámok és pórázok vásárlásánál mindig ügyelj arra, hogy olyat válassz, amit bármilyen körülmény között könnyedén és biztonságosan fel tudsz tenni a kutyádra. A megfelelő rögzítés ugyanis kulcsfontosságú – ezt Nova története is bizonyítja, hiszen a kutyus a hámjából kiszabadulva szökött meg.

Vezényszavak tanítása

Bármilyen jól nevelt legyen egy kutya, bármikor kerülhettek olyan helyzetbe, amikor az állat megriadva valamitől ösztönösen menekülni akar. A behívás az első és legfontosabb, amit a kedvencednek meg kell tanítani – még akkor is, ha kizárólag pórázon közlekedik. Emellett nélkülözhetetlen parancs a „maradj” is. Hiszen ha valahogy sikerül magát kiszabadítania a nyakörvéből, képesnek kell lenned póráz nélkül is magad mellett tartanod.

Ha a kutya nem ismeri ezeket a szavakat, kiabálhatsz, ahogy a torkodon kifér, nem fog hallgatni rád.

A bizalom kiépítése

A városi, de a vidéki kutyák is kerülhetnek bármikor olyan váratlan helyzetbe, amikor egy nagyobb zaj vagy egyéb, számukra félelmetes esemény hatására pánikba esnek. Éppen ezért fontos, hogy a megfelelő képzéssel megtanítsd neki, hogyan maradjon nyugodt az ilyen helyzetekben is.

A kutyák rendkívül jó hallással rendelkeznek, így például egy hirtelen felvisító mentőautó borzasztóan kellemetlen, akár ijesztő is lehet a számukra. Fontos, hogy a kedvenced megtanulja, hogy bízzon benned, és ha veszélyben érzi magát, támaszkodjon a jelenlétedre. Ha az állat úgy tekint rád falkavezérként, hogy egyben a védelmezője is vagy, tudni fogja, hogy ha te nem pánikolsz, vagy rászólsz, hogy nyugodjon meg, akkor tényleg nincs baj.

Minden kutya-gazdi párosnak javasoljuk, hogy legalább egy képzésen vegyen részt kutyaiskolában, de ha még erre nem került sor, akkor IDE kattintva találsz segítséget a „Maradj!” vezényszó megtanításához, az alábbi videóban pedig YouTube csatornánkon kutyakiképző mutat módszereket a behívás tanítására.

 

berni pásztor hám kutya képzése

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!