hirdetés

Így rehabilitálják kutyák segítségével a rabokat ebben a börtönben

Hangai Lilla

2023. november 7 - Képek: Getty Images Hungary

A raboknak és az ebeknek is lehetőséget biztosít egy ilyen program az új életre, az újrakezdésre.

hirdetés

A kutya és az elítélt a börtön falain belül szövetségesekké válnak, majd egy életen át profitálhatnak az egymás iránt mutatott törődésből és odafigyelésből.

A kiképzés végére a kutyák örökbefogadhatóak lesznek

Ebben a georgiai börtönben egy nagyon különös program indult, mely lehetővé teszi, hogy kutyák és emberek is tiszta lappal indulhassanak, visszatérve a közösségbe. A Gwinnett Jail Dogs Program nevű keretében menhelyekről választanak ki kutyákat, akiket fogvatartottak képeznek ki, hogy örökbefogadhatóvá váljanak. Az alkalmas elítélteket a sheriff jelöli ki, és természetesen szigorú ellenőrzés és feltételek mellett zajlik a tréning folyamata is. A szervezet munkatársai biztosítják az állatorvost és minden szükséges eszközt is a kiképzéshez, valamint lebonyolítják az örökbeadási folyamatot is.

A projekt először 5 kutyával indult, jelenleg pedig 20 olyan ebnek adnak a rabok és a munkatársak új lehetőséget, akiket egyébként el kellett volna altatni. Amikor megérkezik az eb az egységbe, kijelölnek számára egy elsődleges felvezetőt, valamint két másodlagosat. Erre azért van szükség, hogy így több fogvatartottnak is lehetőséget biztosítsanak a kutyával való kontaktusra, valamint ha az elsődleges felvezetőnek el kell hagynia az egységet, úgy a kutya továbbra is élvezhesse a rutin és a folyamatosság előnyeit.

Persze a kiképzés sem csak ahogy esik, úgy puffan-módon zajlik. Önkéntes trénerek látogatják meg minden héten a felvezetőket, akik segítenek nekik elsajátítani a kiképzési módszereket és azok helyes alkalmazását. A tréning során a kutyákat okítják az alapvető parancsszavakra, és persze egy kis szórakozásra is jut idő trükktanulás formájában. A trénerek mellett önkéntes kutyakozmetikusok, állatorvosok és állatjóléti szakemberek is segítenek a raboknak abban, hogy minden apró részletet elsajátíthassanak az ebek nevelésével és gondozásával kapcsolatban.

Ebben az angol nyelvű videóban láthatod, hogyan folyik a tréning: 

A kutya és a börtön kontrasztja

Mindig öröm számunkra hasonló kezdeményezésekről olvasni, ugyanis élő példái annak, hogy egy önzetlen összefogás számos életet jobbá tehet. Az elítéltek elsajátíthatnak egy teljesen új és hasznos készséget, amiből szabadulásuk után profitálhatnak is. Felelősségre tanítja őket, egy kutya mellett ugyanis konzisztensnek és figyelmesnek kell lenniük. Nem utolsó sorban pedig érezhetik, hogy milyen az, amikor egy másik élőlény élete általuk lesz jobbá.

Az altatásra szánt ebek nemcsak megmenekülnek az eutanáziától, de a tréning során kezelik az esetleges viselkedésproblémáikat, és általánosságban is elérik, hogy könnyebb legyen a velük való együttélés. Ez pedig a leendő örökbefogadók számára biztosítékot jelent arra nézve, hogy olyan négylábú lesz a családtagjuk, akiben bízhatnak. A körforgásnak köszönhetően pedig kisebb lesz az esély arra is, hogy az eb egy idő után visszakerüljön a menhelyre.

Csodák is történnek

Daphne kutya 2020-ban került a programba, és furcsaságai miatt (nehezen tolerált más kutyákat és bizonyos embereket is), úgy tűnt, hogy hosszútávon marad a projektben. Mindenképpen egy nagyon specifikus örökbefogadóra lett volna szüksége, akinek a felbukkanása szinte lehetetlennek látszott.

Daphne elfogyasztott több felvezetőt, mígnem egyszer csak egy csillogó szemű fiatalember kezdett el vele foglalkozni másodlagos felvezetőként. Ugyan az elsődleges felvezetője is remekül végezte a munkáját, de az utódja és Daphne között egy igazán különleges kapcsolat kezdett el kibontakozni. Divatos kifejezéssel élve abszolút megvolt köztük a kémia.

Célt adott nekem, valamit, amire koncentrálhatok, és lehetőséget arra is, hogy valami mást kezdjek az életemmel, amikor majd hazamegyek. Szükségünk volt egymásra, és úgy gondolom, hogy átsegítettük egymást jó és rossz időszakokon is – mesélte a fiatalember, akiből néhány hét után Daphne elsődleges trénere lett.

Daphne története az egyik legnagyobb sikersztori a program fennállása óta. A kutya teljesen átváltozott a térning során, mondhatni újjászületett. A szociális viselkedése immáron lehetővé tette, hogy bárki örökbefogadhassa. Örökbefogadója azonban nem bárki lett! Daphne és gazdája a szabadulása után együtt távoztak a börtönből. Egy problémás eb esélyt kapott a boldog életre, egy fogvatartott pedig – akiből időközben az egyik legjobb tréner vált bent – hittel és egy új lehetőséggel lett gazdagabb.

börtön kiképzés kutya kiképzése kutya örökbefogadás örökbefogadás tréning

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink