hirdetés

Kicsi a bors, de erős – Ilyenek valójában a csivavák

Mádi-Krezinger Cintia

2024. április 2 - Képek: Getty Images Hungary

Rossz hírük ellenére a csivavák igazán szeretetreméltó, okos és kedves kutyák.

hirdetés

A csivavákkal kapcsolatban rengeteg tévhit kering. A „sátán kutyáiként” is emlegetett ebek tipikus sztereotípiája, hogy remegő idegbetegek, akik senkit se szeretnek, és egyetlen vágyuk, hogy a világot lángba borítsák. Pedig a valóság messze nem ez – igaz, ehhez az kell, hogy az eb felelős tenyésztőtől származzon, aki garantálja, hogy mentes minden genetikai rendellenességtől, amelyek egyébként a fenti jelenségeket produkálják.

Az alábbiakban 5 tévhitre cáfolunk rá a fajtával kapcsolatban.

1. tévhit: a csivava haszontalan

A csivava apró termete megtévesztő, és sokan azt gondolják, hogy kényelmes öleb, aki azt leszámítva, hogy cuki, semmire sem alkalmas. A valóság azonban az, hogy a csivavák okos és éber állatok, e két jellemző pedig ideális jelzőkutyává teszi őket. Bár tény, hogy egy ilyen kis kutyának nincs túl nagy elrettentő ereje, de az is biztos, hogy éles ugatására mindenki felfigyel.

2. tévhit: agresszív

Való igaz, hogy tanulmányok szerint a csivavák nagy általánosságban a viselkedési spektrum agresszív részét foglalják el. Nem szívlelik az idegeneket, és sok egyed nem bírja elviselni sem a gyerekeket, sem a többi kutyát. Arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy mindezek elkerülhetők lennének, ha megtörténne a kölykök megfelelő szocializációja, ennek hiányában pedig a gazdik szakember segítségével támogatnák kedvencüket a helyes viselkedés felé vezető úton.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

3. tévhit: ostoba

Arányiban tekintve a csivaváknak hatalmas agya van. Ezt pedig használják is: kifejezetten intelligens kutyák, akik remekül teljesítenek a tréningeken. Sőt, éles eszük mellett rendkívül jól is mozognak. Ennek köszönhetően versenysportokban is jól teljesítenek. Bár az idő sajnos mindig ellenük dolgozik, hiszen hiába a tökéletes feladatmegoldás, ha apró lábaik miatt nem elég gyorsak.

4. tévhit: ölben van egész nap

Paris Hiltonnak (amerikai híresség, aki előszeretettel mutatkozott kezében aprócska kedvencével – a szerk.) hála a csivava a legtöbb ember fejében úgy él, hogy ölben vagy kis táskában utazik mindenhová. Ám az igazság az, hogy ezeknek a kiskutyáknak rendkívül nagy szükségük van a rendszeres testmozgásra. Ők is nagyon szeretnek szaladgálni, ugrándozni, játszani – feltéve, ha a gazdi biztosítja a számukra ezeket a lehetőségeket.

5. tévhit: beteges

Ismét visszatérnénk a felelős tenyésztőtől történő vásárlás fontosságára. A csivavák alapvetően nem beteges kutyák. A problémák akkor üthetik fel a fejüket, ha a nem megfelelő tenyésztés miatt rendellenességgel születnek. Ráadásul egy egészséges csivava igazi matuzsálem. A leghosszabb várható élettartammal rendelkező kutyák egyikeként megfelelő tartás és gondozás mellett akár 18 évig is élhetnek.

Így segíthetsz, hogy egy csivava a legjobb formáját hozhassa

Korán kezdd el a tréninget: a kölyökkori szocializáció és nevelés rendkívül fontos (ahogy minden fajta esetében). Ezekkel elejét veheted a későbbiekben az olyan viselkedésbeli problémáknak, mint az agresszió, a félelemagresszió vagy a szorongás.

Légy te a főnök: a csivavák bár nagyon intelligensek, hajlamosak egyszerűen figyelmen kívül hagyni a gazdi parancsait. Ennek oka, hogy ha olyanjuk van, nagyon makacsok tudnak lenni, ezért időben meg kell tanulnia, ki az úr a háznál, különben a fejedre nő.

A fegyelem a kulcs: ezek az apró kutyák pontosan tudják, mennyire aranyosak. Hatalmas szemeikkel pedig bármit elérhetnek, amit csak akarnak. Feltéve, ha a gazdi enged a könyörgő kiskutyaszemeknek. A csivavák esetébe különösen fontos, hogy ne engedjük, hogy bármit megússzanak. Ha megtalálják a kiskaput, biztos lehetsz, hogy be is mennek rajta.

Ha segítségre van szükséged kedvenced tanításával kapcsolatban, ebből a cikkünkből megtudhatod, miért érdemes kutyaiskolába íratnod négylábú barátodat.

csivava érdekességek a csivaváról érdekességek kutyafajtákról

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink