hirdetés

5 egygazdás kutya: csodásak, de nem valók mindenkinek

Hangai Lilla

2023. október 26 - Képek: Az Én Kutyám, Getty Images Hungary

A labradorok többek között azért is olyan népszerűek szerte a világon, mert elképesztően kedvesek és barátságosak, szinte azonnal képesek idegenekkel is kapcsolatot kialakítani. Családok számára is ideálisak, mert egy kis tréninggel bármely tagjának könnyedén szótfogadnak. Ma azonban nem róluk vagy a hozzájuk hasonló kutyákról lesz szó. Épp ellenkezőleg!

hirdetés

Következő listánkon a teljesség igénye nélkül 5 egygazdás kutya szerepel. Olyan ebek, akik egyetlen személlyel alakítanak ki mélyebb kapcsolatot és leginkább – vagy csak és kizárólag – rá hallgatnak.

Fontos azonban kiemelni, hogy az egygazdásság fakadhat az állat személyiségéből, nem csak a fajtájából, és az is előfordulhat, hogy az alább felsorolt fajták egyes példányai nem egyetlen személyhez ragaszkodnak igazán. Minden négylábú egyedi jellem, ám ha egygazdás kedvencet szeretnél, jó támpont lehet ez és az ezt megelőző gyűjtésünk is.

Shiba inu.

1. Csau csau

Sigmund Freud kedvenc fajtája, rajongói különös jelleme miatt kedvelik. A csau csau nagyon nyugodt, kimért, önálló eb, ami nem repes a babusgatásért és a kényeztetésért. Fajtársaival sem alakít ki a legtöbb esetben kapcsolatot, ami talán a fura szagának köszönhető, amit mi emberek nem is érzünk. A csau csau híres arról, hogy nincs kutyaszaga.

Ez a másokkal távolságtartó eb gazdájához rendkívüli módon képes ragaszkodni, ami nem bújásban vagy nyalogatásban nyilvánul meg feltétlenül. Éber, jó megfigyelő és csendes társ, aki őrzésre is kiválóan alkalmas, a vérében van a szerep. Büszke négylábú, aki leginkább pároknak vagy egyedülállóknak ideális, családi kutyaként kevésbé válhat be. Gyakorlott gazdiknak ajánljuk.

kép: Az Én Kutyám

2. Dobermann

Ez az elképesztően intelligens, agilis és gyönyörű kutya a dobermann, aki a gazdájáért bármire képes. Őrző-védő ösztönei rendkívül erősen munkálkodnak benne. Elvárja a tiszteletet, de meg is adja azt. Gyakorlott gazdi kezében egy rendkívül engedelmes kutya nevelhető a fajtából, akivel öröm lesz az együttélés. Családok számára is jó választás lehet, de az eb szocializációjára és gyerekek megfelelő kutyás nevelésére nagy hangsúlyt kell fektetni.

A legjobban kertes házban érzi magát sok-sok lehetőséggel a mentális és fizikális stimulációra is, de akár lakásban is tartható, ha a gazdi kész az átlagosnál több időt és energiát szánni az eb lemozgatására. Nehezen viseli az egyedüllétet, főleg akkor, ha a fölös energiáit nem tudja levezetni.

3. Pireneusi hegyikutya

Ennek a feltűnően szép és hatalmas termetű kutyának az ingerküszöbe igen magas, nehéz kihozni a sodrából. Nyugodt, megfontolt, bátor és hűséges eb, akire jellemző, hogy az elesetteket, a kisebbeket és a gyengébbeket védelmezi és óvja. A pireneuis hegyikutya gazdájához borzasztóan képes ragaszkodni, általában igényli a testi kontaktust is. Gyerekes családok számára is jó választás lehet, azonban a szocializációjára és a nevelésére már nagyon korán hangsúlyt kell fektetni.

Kiképzése nem mindig egyszerű, probléma lehet egyes parancsok betartásával, amik azonban elengedhetetlenek a nyugodt kutyás élethez. Kutyasulival azonban ez is gyönyörűen formálható, az ő esetében így ezt mindenképpen ajánljuk. Mindenképpen kertes házban javasoljuk a tartását, ahol lehet saját felségterülete és védelmezheti a számára legkedvesebbeket.

kép: Az Én Kutyám

4. Csivava

Ahogy az uszkárt vagy a német spiccet, úgy a csivavát is félreismerjük. Egy jó nevű tenyésztőtől beszerzett és kellően szocializált, tréningezett csivava nem idegbeteg vagy agresszív! Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy remek jelzőkutya, aki engedelmességi és agility tréningeken is kiváló eredménnyel foglalkoztatható. Az azonban tagadhatatlan, hogy temperamentumos kis jószág, aki büszke és szereti az akaratát is érvényesíteni, emiatt pedig a gazdinak már az első pillanatoktól résen kell lennie és nagy figyelmet kell fordítania az eb nevelésére.

A hozzá közel álló személlyel, a kiválasztottal minden esetben gyengéd, bújós, védelmező. Családok számára is jó választás lehet, ha a családtagok mindegyike elkötelezett és nyugodtabb vérmérsékletű. Gyengéd bánásmóddal és bátorítással idegenekkel és távolabbi rokonokkal és ismerősökkel is képes kapcsolatot teremteni.

Rövid- és hosszúszőrű csivavák.

5. Shiba inu

Ez az öntudatos és csinos kis négylábú egyre sűrűbben tűnik fel Budapest utcáin is. A shiba inu növekvő népszerűségét egyedi jellemének és elegáns külsejének köszönheti, azonban azt mindenképpen érdemes szem előtt tartani, hogy nem való mindenkinek, főleg nem kezdő kutyásoknak. Nehéz lehet eltalálni az egyensúlyt a következetes és szeretetteljes, gyengéd nevelés között.

Ez a rókához hasonlító eb a megfelelő körülmények között egy jó természetű, igen ragaszkodó, de független kedvenccé válik. A korai szocializáció nála is borzasztóan fontos; a tréning során is nagyon kell figyelni, ugyanis a számára értelmetlen parancsokra előfordulhat, hogy nemet mond. Ébre, védelmező és gyorsan tanul, a gazdi lesz szíve kakaóscsigájának szaftos közepe. Kertes házban és lakásban is lehet tartani, ha figyelünk a mozgás mennyiségére.

A te életviteled és személyiséged alkalmassá tenne egygazdás kutya nevelésére? 

csau csau csivava dobermann egygazdás kutyafajták pireneusi hegyikutya shiba inu toplista

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink