hirdetés

Ezt nem gondoltad volna: kutyák, akik az Egyház szolgálatban állnak

Vermes Nikolett

2023. szeptember 23 - Fotó: GettyImages

Kevesen gondolnák, hogy kutyákra is szükség van az egyháznál. Utánajártunk, hogy milyen feladatokat látnak el a négylábú munkatársak.

hirdetés

Mindenekelőtt fontos leszögezni, hogy ezek a kutyák nem a templomtérben dolgoznak. Általában nincsenek ott az istentiszteleten sem. Az ő feladatuk, hogy a Magyar Református Szeretetszolgálat Kutató- és Mentőcsoport munkáját segítsék.

Az Egyházban szolgálatot teljesítő teljesítő kutyák feladata sokszor nehéz

Feladatuk: életmentés

A Református Egyház tehát mentőkutyák bevonásával végzi mindazokat a feladatokat, ahol az ember már kevés. Pontosan milyen munkakörre kell gondolni? A Magyar Református Szeretetszolgálat Kutató- és Mentőcsoport négylábú kollégáinak hatáskörébe tartozik az eltűnt emberek keresése. Például, amennyiben egy ház beomlik, vagy egy túrázó csoport eltűnik, akkor ők mennek, hogy megmentsék a sérülteket, akik a romok alá szorultak.

Bármilyen helyszínre is megy segíteni a Mentőcsoport, a kutyák velük tartanak.

Szám szerint hat ebbel dolgozik együtt a csapat, és minden egyes állat magasan képzett mentőkutya. Nélkülük nem működhet ilyen sikerrel a szervezet.

A keresőkutyák életében sok veszélyes feladat van

A csoport egyik legrégebbi tagja is négylábú

A szeretetszolgálat négylábú munkatársai között kettő különös népszerűségnek örvend. A 12 éves Márton egy kopó, aki egyenesen Olaszországból érkezett a csoporthoz. Habár maga a csapat négy éve működik a jelenlegi formában, Márton korábban is nyomozói feladatokat látott el.

A matuzsálemi korba lépett eb nem tarthat a kutatókkal minden egyes bevetésen, hiszen már messze nem olyan erős és gyors, mint fiatal korában.

Esetében csak a kiszabott feladatok enyhítésével lehet elkerülni a balesetek kockázatát, vagyis a nyugodtabb munkarend Márton érdekeit szolgálja. Az idős, nyugdíjba vonuló nyomkövető kopó azonban így is hasznos tagja a csapnak. A Mentőcsoport központjában telnek a mindennapjai, és rendkívül élvezi a munkatársai, a hívek, valamint az érdeklődők rajongását. Mártonnak tehát jó dolga van a Református Egyháznál. Nincs ez másképp fiatal társával sem.

Alma, a vizsla az Egyház új kedvence

Itt is a fiataloké a jövő

Alma Márton kutya egyik legfiatalabb négylábú munkatársa. A drótszőrű vizsla területvizsgáló képesítéssel rendelkezik, ezért remek utódának ígérkezik, aki még sok bajba jutott embernek fog segítséget nyújtani a jövőben. Alma arra hivatott, hogy éles bevetéseken mentsen eltűnt és sérült személyeket, erre a feladatra további egy területvizsgáló kutyát alkalmaz a Mentőcsapat.

A munkarendjük kiszámíthatatlan, ha kell, akkor éjszaka, hajnalban vagy hétvégén is dolgoznak.

Legyen szó egy fővárosi vagy vidéki tragédiáról, Alma megy, és rendkívüli szimatával az emberek megmentésére siet. A Református Egyház elsősorban az emberi élet védelme érdekében alkalmazza a képzett kutyákat, azonban mi, kutyások, tudjuk, hogy ennél többről van szó. Az állatok nevelése és a mentőkutyák társadalmi szerepét még tovább erősíti ez a példa, arról nem beszélve, hogy Mártonon, Almán és további négy társukon keresztül még többen megismerhetik a kutyatartás szépségeit.

életmentő kutyák kereső kutya munkakutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink