hirdetés

A világ első fotográfus kutyája megmutatja, mi dobogtatja meg igazán egy kutya szívét

Hangai Lilla

2023. július 4 - Képek: Nikon Asia YouTube videó

Ha bevallhatjuk, az egyik kedvenc témánk a kutyákkal kapcsolatban az, hogy hogyan érzékelik a világot. Mindig érdekes ebbe belegondolni, hogy a másképp funkcionáló agyuk és érzékszerveik milyen képet festenek a környezetünkről. Grizzler alkotásai talán egy kicsit közelebb visznek minket a kérdés megválaszolásához.

hirdetés

A lelkes border collie speciális fényképezőgépének segítségével feltárja előttünk, hogy mitől is dobban a szíve. A fotós kutya története nemcsak cuki, de tanulságos is a gazdik számára.

Így néz ki a fotós kutya fényképezőgépe.

A vártnál is nagyobb sikerek

A projekt a Heartography (a heart – szív és a photography – fényképészet szavak összevonásából) nevet kapta. Grizzler egy speciális kamerát kapott (Coolpix L31) amelyet a mellkasára kell erősíteni és a benne lévő pulzusmérőnek köszönhetően akkor fotóz, ha a szívverése megemelkedik.

Ez nem csupán azért érdekes – vagyis számunkra alapvetően nem is ezért érdekes –, mert egy kutyából fotós válik, hanem azért, mert láthatjuk, hogy mitől is jönnek izgalomba a blökik, vagyis egészen pontosan Grizzler. Persze egy kutya például farokcsóválással és vakkantással is jelzi, hogy mi okoz számára örömöt, de vannak olyan esetek, amikor csak elképzeléseink lehetnek arról, hogy éppen abban a pillanatban mi ejtette rabul szívét. Itt azonban megdönthetetlen bizonyítékok állnak a rendelkezésünkre.

A művész úr egy művészi beállításon.

Voltak, akik aggódtak érte

Persze voltak olyanok, akik aggódtak a kutyus testi épségért, és attól tartottak, hogy a szerkezet negatív hatással lehet rá. „Egy rugalmas szalag érzékeli a kutya szívverését majd Bluetooth segítségével továbbítja az információt a Heartography SmartCase-hez, amelyben a kamera található. Ha a kutya pulzusa megugrik, jelezve, hogy izgatott, egy mikrokontroller aktiválja a tok belsejében elrejtett szervoberendezést. Ez megböki azt a kis eszközt, ami nyílik és záródik, hogy a filmet fény érhesse. Eztkövetően fókuszál, majd elkészíti a felvételt. Azt is be lehet rajta állítani, hogy mi legyen a minimális pulzusszám, ahol már működésbe lép.” – magyarázta Popular Mechanics. Ebből tehát látható, hogy az ebet az élmények megélésében és egészségügyi szempontból sem veszélyezteti az eszköz.

Ebben az angol nyelvű videóban megnézheted Grizzler alkotásait: 

Az apró örömök adják meg az élet sava-borsát

Úgy tudjuk, hogy a gyártó cég egyelőre nem tervezi, hogy kereskedelmi forgalomba bocsájtaná ezt a speciális fényképezőgépet, de talán ami késik, nem múlik. Arra azonban remek lehetőségünk nyílik, hogy egy pillanatra megálljunk, és élvezzük az élet apró örömeit, akárcsak négylábú barátaink!

A Grizzler által készített felvételeken például láthatunk rákokat egy akváriumban; galambot az utcán; és még egy macskát is az ablakban egy autó csomagtartója, egy pár papucs és néhány feltört tojás mellett. Szoktuk írni félig-meddig viccelődve, hogy a kutyák minden napjukat a legjobb napjukként élik meg, azonban arra kell rájönnünk, hogy ez tényleg így van. Elég nekik egy ablakban ücsörgő cirmos vagy kényelmes pár papucs ahhoz, hogy izgatottá váljanak.

Arra bátorítunk, hogy tégy egy próbát! Csak egy napon keresztül tekints úgy mindenre, mintha életedben akkor látnád először. Az illatok, a színek, a formák, az ízek egy teljesen új dimenziót nyitnak majd meg előtted. Így talán mi is elérhetjük, hogy minden nagypunk életünk legjobbja legyen; vagy legalábbis olyan, amiért érdemes volt reggel felkelni.

border collie érzékszerv fotó fotós kutya érzékszervei kutya fotózás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink