hirdetés

Kis olasz agár vagy whippet? Nem is olyan könnyű a válasz

Mádi-Krezinger Cintia

2024. január 30 - Képek: Getty Images Hungary

A két agárfajta sok szempontból hasonlít egymáshoz – segítünk, mi alapján tudod mégis megkülönböztetni őket.

hirdetés

Minden kutyát imádunk, a „milyen ebet látsz a képen” témákat pedig sosem tudjuk megunni. (És elnézve a kvízeinkre érkezett visszajelzéseket, ti is kedvelitek az ilyen tartalmakat.) Éppen ezért most egy újabb párost vizsgálunk meg közelebbről, akiket az avatatlan szem könnyedén összekeverhet: a kis olasz agár és a whippet kerül a nagyító alá.

Első pillantásra a két fajta nagyon egyforma. Hasonló a szemük, az orruk, füleik és még az arcuk is. Lássuk azonban, miben mások.

Eredetük

A whippet múltja kissé rejtélyes. Egyesek úgy vélik, hogy kialakulásuk egészen az ókori egyiptomi fáraókig vezethető vissza, mások viszont a görögökhöz kötik történetüket. Ráadásul a helyzetet tovább bonyolítja, hogy az első „whippet” megnevezést egy szürke agár-spániel keverékkel kapcsolatban jegyezték le. Igaz, ennek a kutyának semmi köze nem volt a modern whippethez. A legtöbben úgy vélik, hogy a mai whippet nagy valószínűséggel Angliában alakult ki, ahol a fajtát patkányok elfogására használták, így az almok kisebb egyedeit tenyésztették tovább a feladatuk legjobb ellátása érdekében.

A kis olasz agár őseire már több bizonyíték áll rendelkezésre. Ókori egyiptomi műtárgyak ábrázolásai bizonyítják a fajta 2000 évvel ezelőtti jelenlétét. Feltételezések szerint a kedves kis négylábúak az V. század környékén Rómába is elérkeztek. Kis méretük és játékos természetük miatt társasági kutyaként élték mindennapjaikat.

Megjelenés

Külön-külön látva a fajták egyedeit, kihívást jelenthet a megkülönböztetésük. Ám amint egymás mellé tesszük őket, azonnal egyértelművé válik a kis olasz agár és a whippet közti legnagyobb különbség: a méret.

Egy kis olasz agár – nevéből is következtethetően – igen apró. Súlya mindössze 3,6-5 kilogramm között mozog, magassága pedig 30-38 centiméter. Egy whippetet ezzel ellentétben hiába neveznek kis angol agárnak is, fajtársához képest kifejezetten nagy: 11-18 kilogrammos súlya mellé nemtől függően 43-56 centiméteresre nő.

Bundájuk is mutat eltéréseket. A kis olasz agárnak mindig rövid, selymes szőre van. A whippet azonban két típusban fordul elő: rövid vagy hosszú szőrű is lehet. A rövid szőrű változat esetében fordulhat elő, hogy hirtelen nem tudjuk, milyen állattal állunk szemben. Ilyenkor a simogatás sok információval szolgál. Egy whippet szőrének ugyanis sokkal keményebb a textúrája a puha kis olasz agárhoz képest.

Jellem

A két fajta jelleme közti legnagyobb különbség a szocializációval kapcsolatos. Természetesen megfelelő képzéssel bármelyik fajta egyede remekül tanítható arra, hogy jól megférjen más állatok és gyerekek mellett. Alapvetően azonban a whippet sokkal könnyebben alkalmazkodik a különböző élethelyzetekhez, és kifejezetten gyengéd a viselkedése. A kis olasz agarak megfelelő szocializáció híján nem jönnek ki jól sem más kutyákkal, sem a gyerekekkel.

A nagy intenzitású rohangálás minkét fajtára jellemző, és – a fajták eredetéből fakadóan – igényük is igen nagy a rendszeres mozgásra. Lustálkodó gazdi mellé semmiképp sem javasolt egyikük sem.

Tudtad, hogy a whippetek hajlamosak egy gyógyíthatatlan örökletes genetikai betegségre? Ebből a cikkünkből megtudhatod, mit takar a bully whippet szindróma.

hasonló kutyafajták kis olasz agár whippet

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!