hirdetés

Mint egy testépítő szteroidkúra után – így néz ki a bully whippet szindróma

Mádi-Krezinger Cintia

2024. január 12 - Képek: Getty Images Hungary

Cole up of adult whippet dog tan colour

A nem felelősen tenyésztett kutyáknál számos olyan rendellenesség alakulhat ki, amely az állat küllemét, egészségét és egész életét negatívan befolyásolja. A whippetek esetében sincs ez másként.

hirdetés

Bár erősek és gyorsak, a whippetek karcsú kutyák, akiket látva az embereknek nem a testépítők jutnak az eszébe. Azonban létezik egy olyan, kizárólag erre a fajtára jellemző állapot, melynek következtében az eb jelentősen nagyobb izomtömeggel rendelkezhet. Ez az úgynevezett bully whippet szindróma, melynek következtében az állat testén „dupla izomzat” fejlődik.

Egy egészséges whippet nyúlánk és karcsú.

Mi a bully whippet szindróma?

A bully whippet szindróma egy recesszív génmutáció, ami izomhipertrófiát okoz az érintett kutyáknál. A betegség túlzott izomnövekedést eredményez az egész testben, melynek következtében az állat teljesen felismerhetetlenné válik. A kicsi fejet leszámítva a whippetekre jellemző külső tulajdonságok semelyikét sem hordozza.

Mi okozza a rendellenességet?

A bully whippetek érintett génje a myostatin gén, amely az izomnövekedést szabályozza. Ezeknél a kutyáknál egy olyan mutáció van jelen (mindkét szülőtől örökölve), amely kontrollálatlan izomnövekedést eredményez.

A génmutáció, ha csak az egyik szülő örökítette tovább, szintén okozhat izomnövekedést, ám a rendellenesség közel sem olyan markáns, mint a bully whippetek esetében.

Érdekes egyébként, hogy a rendellenesség semmilyen más kutyafajtánál nincs jelen. Több bully fajtát is ellenőriztek, mivel felmerült, hogy ez a mutáció lehet felelős a nagy izomtömegért, de nem találtak ilyen eseteket. A kis olasz agarak genetikailag nagyon hasonlítanak a whippetekre, így őket is szűrték, de a mutációt nem találták meg náluk sem.

Van rá gyógymód?

A bully whippet szindróma ugyan gyógyíthatatlan, de az érintett állatok általában teljesen normális életet élnek. Nem figyelhetők meg változások sem a személyiségükben sem a viselkedésükben – igaz, a várható élettartamuk egészséges társaikhoz képest jelentősen alacsonyabb, és gyógyszeres kezelésre is szükség lehet.

A bully whippetek teste ugyanis hatalmas izmaikat leszámítva megegyezik a whippetekével. Minden belső szervük akkora, mint egy karcsú kutyáé, a nagy izomtömeg így rendkívül megterheli ezeket. Rendszeres labor-, röntgen-, ultrahang-, CT-, illetve MRI-vizsgálatokra, továbbá olyan gyógyszerekre vagy étrendi változtatásokra lehet szükség, amelyek a legjobban támogatják az esetlegesen megterhelt szerveket.

Megelőzhető-e a rendellenesség?

A genetikai mutáció tovább örökítése felelős tenyésztési programokkal megelőzhető. Minden whippetnek genetikai teszten kell átesnie annak érdekében, hogy kiderüljön, hordozza-e a hibás gént. Ha hordozó, semmiképp sem szabad pároztatni.

A bully whippetek bár drasztikusan különböznek egészséges társaiktól, hatalmas izmaikat leszámítva nagyrészt ugyanazok. Ők is remek társak lehetnek és egy róluk felelősen gondoskodó gazdi mellett boldog életet élhetnek.

genetikai rendellenesség kutya izomzata whippet

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!