hirdetés

Újabb baleset a budai várnál: miért ugranak le a kutyák a várfalról?

László Enikő

2021. április 21

A budai várnegyed sorozatos tragédiáira 2020 novemberében vetődött komolyabb figyelem. Balesetek sajnos azóta is előfordultak, és nem is tavaly ősszel történtek meg először. Mi készteti arra az ott sétáló ebeket, hogy a szakadékba vessék magukat?

hirdetés

A Skóciában található Overtoun-híd egy 15 méter mély szakadék fölött ível át. A hídról az 1950-es évek óta körülbelül hatszáz kutya vetette már magát a mélybe. Ötven közülük bele is halt a zuhanásba. 2005-ben csupán hat hónap alatt öt eb ugrott le a skót hídról. Máig csak találgatják, mi késztetheti ugrásra az arra sétáló négylábúak. Az egyik legnépszerűbb ok a nyércek szaga, de egyesek szellemekről, furcsa hangokról és a patak csábító csobogásáról beszélnek.

A skóciai híd.

A budai Vár rejtélye

De sajnos nemcsak Skóciában, hanem hazánkban is fordultak elő szokatlan, szívfájdító esetek. A budai Vár tragédiáira novemberben derült fény, habár már évtizedekkel ezelőtt is előfordult, hogy kutyák ugrottak le a várfalról, a 8 méteres szakadékba.

Az Anjou és a Tóth Árpád sétány kijelölt, póráz nélküli kutyafuttatónak minősül. Ezt valószínűleg sokan nem gondolnák, mivel nem tipikus kutyafuttató megjelenése van a helynek. Hiszen azok általában egy kerítéssel körülvett, biztonságos területet jelentenek. Ezzel szemben itt van, hogy csak egy 64 centiméter magas perem választja el az arra sétálót a szakadéktól. Ez egy felnőtt ember számára nem veszélyes, de a kutyákra annál inkább, mivel beláthatatlan számukra a mélység. Kijelölt kutyafuttató révén azonban a gazdák okkal engedik el a pórázról kedvenceiket. Arra viszont nem feltétlen gondolnak, hogy ebből tragédia is lehet.

Egyre több a baleset

2020 november 5-én történt az első baleset, ami közismertté vált. Egy Bali nevű whippet ugrott le a sétányról, aki 8-10 métert zuhant. Gazdája szinte sokkot kapott, szeretett kedvence pedig még az orvoshoz menet elhunyt. Valójában már évtizedekkel korábban is történtek ehhez hasonló esetek a várfalnál, de ezeket tabuként kezelték. Lehetséges, hogy azért, hogy ne szüntessék meg a futtatót. A novemberi esetek után azonban egyre többen fordultak a nyilvánosság felé történeteikkel. Ezekből kiderült, hogy sok kutya nem élte túl a zuhanást, mások pedig súlyos sérüléseket szenvedtek. Novemberben három kutya, két whippet és egy staffordshire keverék ugrott le az Anjou sétányról. Míg utóbbinak felszakadt a szája, két foga kitört, mellső lábai zúzódtak, addig a két agár sajnos belehalt sérüléseibe.

Az egyik gazda így írt a történtekről:

„Láttam ahogy felugrik a peremre, megcsúszik és eltűnik, majd hallottam a puffanást. Lerohantam hozzá, ott feküdt és nem mozdult meg, de gyengén lélegzett. Nem mertem megmozdítani, mert biztos voltam benne, hogy egy darab ép csontja sincs. Ekkor négyen voltunk sokkos állapotban: a kutya, egy arra sétáló angol, egy magyar nő – akikre tulajdonképpen majdnem ráesett a kutya – és én.”

A novemberi eset következtében elindult a Budavári kutyás balesetek nevű Facebook oldal, ami igyekezett minél több embert figyelmeztetni a lehetséges veszélyekre, valamint megoldást találni a problémára. Tucatjával kapták a leveleket arról, hogy másokkal is előfordult már ilyen évekkel ezelőtt. A varbalesetek.com honlapon az ismert esetek össze is vannak gyűjtve, azonban sajnos a decemberrel nem ér véget a történet.

Újabb kutya vetette magát a mélybe

Április 18-án újabb kutya zuhant le a várfalat átugorva. Benji túlélte, de sérülései miatt kritikus az állapota. Belső vérzése volt és ki is kellett venni a lépét. Gazdája értetlenül áll a történtek előtt. Elmondása szerint úgy ugrott le, mintha hirtelen egy labda után iramodott volna az alapvetően szófogadó és jól behívható Benji.

Mi okozhatja a tragédiát?

Sokan arról számolnak be, hogy kutyájuk az egyik pillanatról a másikra furcsán kezd viselkedni, és mintha egy labdát dobnának nekik, eliramodnak és leugranak a mélybe. Az ötletet, hogy egy madár vagy valamilyen állat nyomába erednének többen is elvetették, mondván nem volt semmi a környéken. Egyes esetekben előfordult, hogy a várfal pereme vizes volt, és az eb csak megcsúszott, úgy zuhant a mélybe. De a legtöbb történet konkrét ugrásról szól. A legvalószínűbb, hogy a kutyák lentről elrugaszkodva nem látják a fal mögötti mélységet, és ezért zuhannak le. Előfordulhat, hogy a fákat bokornak nézik, lehetséges, hogy a „thin place” nevű illúzió hat rájuk, ami által nem tudják eldönteni, mi a fent és a lent határa. Sokan találgatják, mi készteti erre a kutyákat, de pontosan senki sem tudja az igazságot.

A helyi kutyások szeretnék, ha a területen táblák figyelmeztetnének a veszélyre. Ezek megtervezését és kihelyezési költségét civilek állták volna, azonban az önkormányzat elvetette a dizájnt, amin egy zuhanó kutya látható, mert az félelemkeltő lehet gyerekek számára. Jelenleg a kukákon és a lifteken figyelmeztető matricák szerepelnek. A környék kutyabarátai azonban ennél többet szeretnének: szemmagasságban lévő táblákat, hogy több kedvenccel ne fordulhasson elő ilyen tragédia.

(Képek: Getty Images Hungary, YouTube)

baleset budai vár kutyafuttató veszélyek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink