hirdetés

Az SS-tisztek megölték szeretett kutyájukat, hogy bebizonyítsák, hidegvérrel képesek gyilkolni – Kutyák a náci Németországban

Ferenczi Deborah

2022. szeptember 25 - Képek: Getty Images Hungary

A Harmadik Birodalom szörnyűségei senki számára sem ismeretlenek, azonban mai napig sokan nem tudják, hogy nemcsak az emberiséget sújtotta a rengeteg szörnyűség, hanem az állatokat is. Többek között a kutyák sem voltak ez alól kivételek. Érdekes megfigyelni azt a kettőséget, ahogyan a nácik a kutyákhoz viszonyultak. Egyrészt például Hitler úgy vélte halála előtt, hogy kizárólag szeretett németjuhásza az, aki még mindig mellette áll, másfelől viszont az SS-tisztek kiképzésnek végén meg kellett ölniük azt a kutyát, akit kölyökkorától neveltek, ezzel biztosítva azt, hogy bármikor és bármilyen körülmények között képesek teljesen hidegvérrel gyilkolni.

hirdetés

Annyi bizonyos, hogy a Harmadik Birodalom igazán egyedi bánásmódban részesítette az ebeit. Többek között olyan kísérleteket végeztek, melyekben meg akarták tanítani őket beszélni. Továbbá az emberekhez hasonlóan a kutyák esetében is megtalálták az ,,árja” fajt, így ami ebbe nem esett bele, mint például a fehér szőrű német juhászkutyák, azokat megpróbálták teljesen kiiktatni a rendszerből. Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül összeszedtünk érdekességeket a náci Németország kutyákkal való viszonyáról.

Adolf Hitler németjuhászával.

A beszélő kutyák

Az első és egyben talán legérdekesebb tény, hogy a náci tisztek közül sokan úgy gondolták, hogy a kutyák értelmi képessége sokkal magasabb, mint ahogyan azt a korabeli emberek gondolták. Így egy különleges kutyaegységet kívántak létrehozni, mely képes kommunikálni az emberekkel. Ennek érdekében Hitler egy speciális kutyaiskolát hozott létre, ahol valóban beszélni tanították az ebeket. Ez olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy egy kutya állítólag képes volt még azt is kimondani, hogy „Mein Führer”, mikor maga Hitler állt előtte. Ezentúl képesek voltak gazdájukkal tű pontosan kommunikálni, és olyan feladatokat bíztak rájuk, mint a koncentrációs táborok őrzése.

A híres kutyaiskola

Annyi bizonyos, hogy egészen döbbenetes módon voltak képesek képezni a kutyákat. Ennek az egyik oka az volt, hogy a Führer meg volt arról győződve, hogy az ebeknek valóban különleges képességeik vannak, melyeket fel kellene használni hadicélokra. Ezért hozta létre minden idők egyik legfurcsább kutyaiskoláját, mely egyfajta tehetséggondozó programra hasonlított leginkább. A Tier-Sprechschule Asra nevű hírhedt kutyaiskolát a harmincas években alapították. Az intézmény számos sikert ért el, például egyfajta beszédmódszert tanítottak a kutyák számára, melynek lényege az volt, hogy mancsaikkal komplett szavakat voltak képesek alkotni egy speciális ábécén, amely emberi hangokat utánzott. A legintelligensebb kutya Rolf volt, az airedale terrier, aki még beszélni is tudott ennek segítségével. Állítólag a kutya még azt is közölte a tudósokkal, hogy: feltett szándéka belépni a hadseregbe, mivel utálja a franciákat. Persze, ha lehet hinni a feljegyzéseknek. Az ott dolgozó állatpszichológusok úgy gondolták, hogy az ebek nemcsak a kommunikációra, de absztrakt gondolkodásra is képesek.

A kutyákra vonatkozó fajelmélet

Annak ellenére, hogy úgy tartották, hogy egy jó náci állatbarát, mégis voltak igen megdöbbentő intézkedéseik is. Ezek közé tartozott többek között az is, hogy az akkoriban még gyakorta előforduló fehér szőrű német juhászkutya véleményük szerint genetikailag hibás volt. Így mindent megtettek annak érdekében, hogy ezeket a típusú ebeket teljesen selejtesnek nyilvánítsák, és megállítsák a szaporodásukat. Ez odáig terjedt, hogy 1933-ra már betiltották ezen kutyák regisztrációját azt állítva, hogy hajlamosak olyan egészségügyi problémákra, mint a süketség, vakság és mentális instabilitás. Ez azonban nem feltétlen volt igaz, ugyanis egy meglehetősen egészséges fajtáról volt szó, azonban a propaganda elérte a célját. Ugyanis a fehér szőrű német juhászkutyákat nem sokkal ezek után kizárták a fajtaszabványból, és a tenyésztők pedig ezeket a kölyköket kiselejtezték az almokból.

Az SS-tisztek kiképzése

Mai napig sokan nincsenek tisztában azzal, hogy az SS-tisztek kiképzése pontosan hogyan is zajlott. Az egyik legbizarrabb momentuma ennek a következő volt. Annak, aki jelentkezett SS-tisztnek, egyrészt elsősorban rengeteg követelménynek kellett megfelelnie, azonban ha sikeresen bekerült, kapott maga mellé egy kölyökkutyát, akit fel kellett nevelnie. Ez az eb részt vett vele a mindennapi gyakorlatokon, és szoros társává vált, olyannyira, hogy sokszor együtt is aludtak. Azonban a kiképzés végén váratlan fordulat következett be, ugyanis az egyik vizsgafeladat az volt, hogy ezt az általuk felnevelt állatot könyörtelen módon meg kellett ölni. Ezáltal bizonyították azt a képességüket, hogy minden érzelmet kizárva képesek hidegvérrel gyilkolni.

Hitler és kedvencei

Hitlernek is volt két német juhászkutyája, Bella és Blondi, akik a náci propagandához hűen bizonyították azt, hogy Hitler állatbarát. Valójában ez többek között egy zseniális marketingfogásnak bizonyult, hasonlóképpen a gyermekekkel való állandó fotókhoz, kutyákkal pózoló Führer-plakátokkal is tele volt Berlin. Hitler állítólag nagyon szerette a kutyáját, olyannyira, hogy úgy gondolta, a végsőkig kizárólag ez az állat maradt mellette, hiszen Blondit magával is vitte a berlini bunkerébe. Azonban, amikor megkapta a hírt, hogy a Vörös Hadsereg már elfoglalta a fővárost, nemcsak magával és szeretőjével, hanem kutyájával is végzett.

beszélő kutya háború háború kutyái Hitler kutyái katonai kutya kutyaiskola kutyás történelem második világháború németország Rolf

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!