hirdetés

Így viselkedj, ha medvével találkozol!

Molnár Enikő

2023. május 23 - Képek: Getty Images Hungary

A medvék alapvetően nem keresik a bajt, békés természetű állatok, de egy rosszul sikerült találkozás akár végzetes is lehet. Ahhoz, hogy biztonságban túrázhassunk az érintett területeken, akár kutyánkkal, érdemes megfogadni néhány tanácsot.

hirdetés

Az elmúlt években egyre gyakrabban hallhatjuk a hírekből, hogy medve járkál Magyarország különböző térségeiben. Május elején a Nógrád vármegyei település, Lucfalva volt érintett, amelynek határán egy anyamedvét és két év körüli medvebocsát láttak. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának (BNPI) területén lencsevégre kaptak egy kóborló medvét, aki feltehetően már huzamosabb ideje arrafelé jár. Facebook oldalán tette közzé az Aggteleki Nemzeti Park, hogy május 12-én is készült kép egy náluk járó példányról. A napokban szintén Nógrádban láttak egy fiatal medvét, akit nemrég vettek videóra, így ha a kutyával erdei sétát terveztek, könnyen előfordulhat, hogy szembe jön veletek egy medve.

A medve képét az Az Aggteleki Nemzeti Park osztotta meg Facebook oldalán.

BNPI sajtótájékoztató

A BNPI sajtótájékoztatójából kiderül, hogy a Kárpátok barnamedve állománya az elmúlt években egyre nőtt, és emiatt hazánkban is gyakrabban találkozhatunk rájuk utaló jelekkel. Az idei évben például a csapadékos időjárás miatt jobban észrevehetővé váltak a lábnyomaik és a kamerák felvételei is megerősítik, hogy a medvék viszonylag gyakori látogatók.

Tavaly jelezték, hogy egy hím egyed nagy valószínűséggel huzamosabb ideje tartózkodik a Bükk erdeiben. A bőséges makktermés elegendő táplálékot biztosít a medvének, lévén, hogy mindenevők, így nem meglepő, hogy egyre gyakrabban megjelennek. Május 16-án a nemzeti park YouTube oldalára felkerült róla egy videó. Mihálynak nevezték el.

A medve megjelenésére figyelmeztették a környékbeli gazdálkodókat. Már arra is volt példa, hogy a szarvasmarháktól ötven méterre táplálkozott a medve, így nem kell rögtön konfliktusokra gondolni. Természetükből adódóan kerülik az embert, de mindenkit elővigyázatosságra intenek.

Mit tehetsz kutyával, ha hirtelen felbukkan egy medve?

Nem ez az első eset, hogy Magyarországon medvével találkoztak, múlt évben a Duna-Ipoly Nemzeti Park is érintett volt, ekkor arra kérték a természetkedvelőket, hogy lehetőleg ne tervezzenek kirándulást az érintett területeken, kutyával valószínűleg ez a legbiztonságosabb megoldás.

A Bükki Nemzeti Parki Igazgatóság oldalán részletesen leírja, hogy mire figyeljenek az ott élők, a gazdálkodók, illetve, az erdőjárók. Túrázóknak legfőképp a következőket érdemes szem előtt tartani, főleg, ha kutyájukkal fedezik fel a természetet:

  • Az erdők meglátogatásához lehetőleg nap közbeni időpontot válasszunk, és kövessük a kijelölt túraútvonalakat.
  • Kerüljük az erős illatú ételeket, ne hagyjuk magunk után a maradékokat, és lehetőleg szagmentesen tároljuk az élelmiszereket.
  • Ha egyedül, ha csapatban járunk, mindenképp csapjunk zajt: beszélgessünk, énekeljünk, vagy vigyünk magunkkal csengőt.
  • Ha mégis találkoznánk egy medvével, jobb, ha csöndben távozunk, hátrálva, a példányt szemmel tartva.
  • Ha a medve észrevesz, ne zavarjuk el, ne fordítsunk neki hátat, ne nézzünk a szemébe, ne próbáljunk elfutni és ne tegyünk hirtelen mozdulatokat. Egy szó, mint száz, ne provokáljuk.
  • Kutyával mindez ugye sokkal nehezebb feladat, ezért mindenképpen a zajkeltés technikáját alkalmazzuk, hogy megelőzzük a hirtelen találkozásokat. Kutyánkat pórázon vezessük. Ez többek közt azért is fontos, mert egy kisebb termetű kutyát a medve prédának tekinthet, egy nagyobb testűt pedig fenyegetésnek. Ha medvével találkozunk egy kutyás túra alkalmával, vegyük láb mellé, rövid pórázra kedvencünket, ne engedjük kíváncsiskodni, ugatni. A fentieket betartva hátráljunk ki a helyzetből.

Nem kell megijedni, ha vadállattal találkozunk egy kirándulás során, hiszen a természet látogatásának velejárói. Kerüljük a konfliktust velük, és felelős kutyatartóként figyeljünk rá, hogy kedvencünk se kerüljön összetűzésbe az erdő lakóival.

kutya sétáltatása pórázon kutyával az erdőben medve tanácsok túrázás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink