hirdetés

Már nem sokáig túrázhatunk kutyával a Tátrai Nemzeti Parkban

Molnár Enikő

2023. június 16 - Képek: Getty Images Hungary

A Tátra Szlovákia északi és Lengyelország déli határán húzódó hegyvonulat, csupán 400 km-re van Budapesttől. Minden évben számos magyar túrázó látogatja meg.

hirdetés

A mesébe illő túraútvonalairól is ismert Tátra nem véletlen, hogy közkedvelt, hiszen a kezdő és a haladó túrázók is megtalálhatják benne a kihívást. Számos gyönyörű látnivaló közül válogathat az odalátogató, és eddig kedvére bejárhatta a területet az is, aki kutyájával tervezte a kirándulást.  Viszont ez lehet, hogy rövidesen megváltozikés  kutyával nem túrázhatunk majd a Tátrai Nemzeti Park területén, még akkor sem, ha pórázon vezetjük.

Szigorítás

A Tátrai Nemzeti Park (TANAP) új látogatási szabályzatának tervezete értelmében nem lehet majd kutyával látogatni a magashegyi területeket. Nemhogy póráz nélkül, de pórázon sem lehet arra sétálni négylábú társunk kíséretében. Az új tervezet alapján a vízválasztó Tarajka (Hrebienok) lesz.

A kutyák kitiltásának több oka is van, ezek közül a legfontosabb a vadvilág védelme

-mondta Peter Špickopf, a TANAP igazgatóhelyettese

A tiltás fő oka tehát a természetvédelem, ami nem meglepő. Hazánkban is hallani olyan esetekről, hogy kutyák veszélyt jelentenek a vadállományra. Természetesen igazságtalannak tűnik, hogy nem tesznek különbséget a felelős és a felelőtlen kutyások között, hanem mindenkit egyszerre kitiltanak, aki kedvencével érkezne, de ennek megvan az oka. Jó megoldás lehetne, ha azt mondanák, hogy csak pórázzal látogatható, de nem tudják felügyelni, hogy ki az, aki betartja, és ki az, aki fittyet hány a regulációkra. Számukra pedig nem a turisták száma a fontos, hanem a helyi vadvilág biztonságban tartása. Tehát bármennyire is konfliktusos ez a döntés, meglépik a szükséges rosszat.

Kutyával másik úti célt kell választanunk.

Kutyákat bevinni tilos

Az utóbbi években egyre elterjedtebb lett, hogy minél több helyre elvigyük kedvencünket. Kutyás túrák, nyaralások, kávézások, kutya a munkahelyen… Teljesen érthető, hiszen mára már legtöbben úgy tekintünk kedvencünkre, mint egy családtagra, ezért is szeretnénk elvinni mindenhova, ahova csak lehet. Bónusz, hogy ilyenkor összekötjük a kellemeset a hasznossal: világot látunk, és még kutyánk sem unatkozik otthon egyedül. De mielőtt felvesszük a túrabakancsot és kilépünk a házból, érdemes előre kiválasztani az úti célt, és tájékozódni, hogy hol engedélyezett kutyával sétálni.

Hazánkban is vannak olyan helyek, ahová nem lehet bevinni kedvencünket, pedig a természet részét képezik, ilyen a legtöbb arborétum. Ennek legfőbb oka, hogy az ott élő flóra és fauna háborítatlan maradjon. Ezért is kérik a látogatókat, hogy a kijelölt útvonalon közlekedjenek. Néhány példa a kutyával NEM látogatható arborétumokra:

Ha mindenféleképpen arborétumba szeretnénk menni a hétvégi kirándulás alkalmával, és négylábú társunkat is szeretnénk magunkkal vinni, akkor a szabályokat betartva ide tudunk ellátogatni:

Itthoni szabályok

Kedvencünk védelme érdekében hazánkban is vannak előírások, amelyeket érdemes betartani. Belterület közterületén csak pórázzal lehet kutyát sétáltatni, ez alól természetesen kivételt képeznek a kutyafuttatásra kijelölt területek. Jogosan merül fel a gondolat, hogy akkor külterületen biztosan szabadon lehet engedni kedvencünket, de ez nem ennyire egyszerű. Természeti vagy védett természeti területen, vadászterületen szintén nem lehet póráz nélkül kutyát sétáltatni.

Kutyánk védelme

A szabályokat nem csak a környezet védelme miatt kell betartani, hanem kutyánk biztonságáért is érdemes szem előtt tartani őket. Számos baleset érheti őket, ha nagyvaddal találkoznak össze, vagy ha döghúsba esznek bele, mert éppen nincsenek szem előtt, és nem látjuk, hogy éppen felesznek valamit a földről. Utóbbi komoly betegségekkel járhat, érdemes elkerülni.

A hosszú póráz megfelelő kompromisszum lehet a póráz és a teljes szabadság között.

Egy nagy túra négylábú barátunkkal mindig frissítő, de felelősségteljesen kell hozzáállni a közös sétához, hogy a jövőben is látogathassuk hazánk kincseit, és kedvencünk egészségét is megőrizzük Ha szeretnénk kutyánknak nagyobb teret adni, érdemes megfontolni a hosszú pórázok lehetőségét. Szabadabban felfedezheti a területet, mégis pórázon van, és nem tehet kárt semmiben (illetve ő is nagyobb biztonságban van).

kirándulás kutyával kutya sétáltatása pórázon póráz póráz szabályok természetvédelem túra

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink