hirdetés

Nyomkövetés vagy mantrailing – melyik micsoda? Közeledik a mentőkutyák világnapja

Csupor Erik

2024. április 24 - Képek: Dog Plusz Egyesület

Elveszett embereket mentenek, romok alatt kutatnak túlélők után a mentőkutyák, akiket éveken át képeznek gazdáik önkéntes alapon, támogatás nélkül.

hirdetés

Mint minden évben, 2024-ben is április 28-án kerül sor a Mentőkutyák Nemzetközi Világnapjára. Hogyan dolgoznak ezek a kutyák, és melyik kutyafajta alkalmas mentőkutyának? Kasza-Pirka Ildikóval, a Dog Plusz Egyesület vezetőjével beszélgettünk.

Mit is jelent pontosan az a kifejezés, hogy mentőkutya, és mivel foglalkoznak ők a hétköznapokban?

K. P. I.: A mentőkutyákhoz a kutató- vagy keresőkutyák tartoznak, akiket hat alkategóriába sorolnak be általában: a területkutató, a romkutató, a vízimentő, a lavinamentő, a nyomkövető és a mantrailinges kutyák kategóriájába. Hagyományosan április 28-án az összes mentőkutya, tehát minden alcsoport és szakág ünnepnapja van és lesz. Magyarországon természetesen lavinamentő kutyák nincsenek, de a vízimentők is nagyon ritkán fordulnak elő, és nem is igazán tudnánk őket alkalmazni. Mi, a saját, Fejér megyében működő egyesületünkben területkutató, romkutató és mantrailinges kutyákkal foglalkozunk elsősorban.

Hogyan zajlanak a mindennapok, általában milyen esetekhez hívják a mentőkutyákat és önöket?

K. P. I.: A leggyakrabban akkor hívnak minket, ha egy személy eltűnik, legutóbb, néhány héttel ezelőtt például egy idős néni az idősek otthonából. Ebben az esetben területkutató kutyákkal szálltunk ki a helyszínre, hiszen ők akkor tudnak segíteni, ha egy nem lakott területről, egy rétről, egy szántóföldről vagy egy erdőről van szó, és oda tehető az „elveszés” helyszíne. A területkutató kutyáink el vannak engedve és szabadon mozognak. Más esetekben általában egy mantrailinges kutyát indítunk el keresésre, akik konkrét szagminta, például az egyik ruhadarab szaga alapján követik az eltűnt személy nyomát.

A legutóbbi esetben meglett az eltűnt személy?

K. P. I.: A kutyák elvezettek minket a közeli vasútállomásig, és ott jelezték, hogy vége a nyomnak. Ebből az derült ki a számunkra, hogy a néni vonatra szállhatott, ami be is igazolódott, hiszen a következő napon a következő vasútállomáson találták meg, szerencsére épségben.

A munkakutyák világa és ezek a tevékenységek kötődnek-e valamilyen kutyafajtához, vagy igazából az ilyen jellegű munkaképesség nem függ fajtától, és sokféle kutyatípus képes és alkalmas erre a munkára megfelelő felkészítést követően?

K. P. I.: A tapasztalataim szerint többféle fajtájú kutya is alkalmas erre a tevékenységre és a keverék kutyák is képesek kiváló teljesítményekre. Nem a fajta a legfontosabb dolog, hanem az adott egyed fizikai adottságai és temperamentuma, valamint az, hogy jól szocializált legyen, szeressen tanulni, és hogy szeressen együttműködni a gazdán kívül más emberekkel is. A mi csapatunkban van például egy francia buldog is, akikről az a fáma általában, hogy munkára alkalmatlanok az orrszerkezetük miatt, ő viszont nagyon ügyesen tanul és kiválóan teljesít. Én személy szerint a holland juhászokat részesítem előnyben, de ez a pozitív elfogultság nem meglepő annak ismeretében, hogy mi komolyan foglalkozunk e fajta tenyésztésével is. Mellettük egyébként hasonlóan jól teljesít egy munkavonalú labrador kutyám, de egy tacskó keverék kutyám is. Egy kutya részéről óriási kitartásra is szükség van, hiszen egy jól képzett keresőkutya alapkiképzése általában másfél–két év, ami heti egy-két intenzív tréninget jelent. A romkutatás tanítása különleges körülményeket igényel természetesen, hiszen egy leendő katasztrófa helyszínét kell modelleznünk egy speciálisan erre a célra épült romterületen. Magyarországon sajnos nagyon kevés helyen található ilyen terület, és a létezők közül is egy éppen a közelmúltban szűnt meg Zsámbékon. Szerencsére a magyar határhoz közel, Ausztriában is van egy kiváló gyakorlótér.

Érdekes tapasztalat a részünkről, hogy még a kutyások közül is kevesen vannak tisztában a nyomkeresés és a mantrailing közötti különbséggel. Miben más ez a két keresési módszer és a kutyák munkája bennük?

K. P. I.: Akikről többen hallottak már, léteznek a klasszikus nyomkövető kutyák, akik kizárólag a lábnyomokon mennek, tehát a földön hagyott nyomokat követik. Velük szemben a mantrailinges kutyák a levegőben maradt szagnyomokat tudják kitartóan követni, amíg ezek a nyomok tartanak, vagy a kutya el nem fárad mentálisan. A jó orrú, tapasztalt mantrailing kutya akár az egy nappal azelőtti szagnyomokat is követni tudja, de az angol vérebek körében volt példa 3 nappal azelőtti szagminták követésére is. Ez természetesen függ az időjárástól is, hiszen a szél, az eső és a nagyon erős napsütés is befolyásolhatja a szag észlelését. Érdekes módon, a szagnak terjedési ideje is van, tehát egy kutya könnyebben el tud menni a nyomon némi idővel a követett személy után, mint azonnal vagy rövid időn belül.

Ti ezt a tevékenységet fizetségért, hobbiból vagy jószolgálati alapon végzitek? Támogatja-e valaki a munkátokat?

K. P. I.: Ezt a munkát mi teljesen önkéntesen végezzük, nevezzük úgy, hogy jószolgálati alapon. Egyesületi formában működünk, adományokat gyűjtünk és kapunk, abból fedezzük a képzések és az utazások költségeit.

Ha érdekel, hogyan gyakorolnak a személykereső kutyák, és mivel segítheted a felkészülést, ide kattintva részletesen is olvashatsz róla.

Csupor Erik mantrailing mentőkutyák

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink