hirdetés

Nyugdíjba vonul Falco, hazánk büszkesége: ő volt Közép-Európa első méreg- és tetemkereső kutyája

László Enikő

2021. június 1 - Forrás: MTI

Nyugdíjba vonul Falco, Közép-Európa első méreg- és tetemkereső kutyája – olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) MTI-hez eljuttatott közleményében.

hirdetés

2013-ban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), a világon harmadikként létrehozott egy méreg- és tetemkereső kutyás egységet, amely azóta is jelentős részt vállal a ragadozómadár-mérgezések elleni küzdelemben. Falco, az egység alappillére, hét kiemelkedően eredményes év után most nyugdíjba vonul.

Kiemelkedő eredményeket értek el

A Deák Gábor vezette egység az elmúlt évek alatt jelentős eredményeket ért el a mérgezésekkel kapcsolatos bűnesetek felderítésében. Több mint ezer terepi keresésben vettek részt. 585 mérgezéssel kapcsolatos bizonyítékot találtak, és ezzel az egyik legsikeresebb méreg- és tetemkereső kutyás egységnek számítanak a világon.

A magyarországi kutyás egység gondolata már 2010-ben megfogalmazódott az MME szakembereiben. De a kezdet nem volt egyszerű, mert úgy kellett megtalálni a feladatra legalkalmasabb kiképzőt, kutyavezetőt és kutyát, hogy nem lehetett korábbi tapasztalatokra hivatkozni. Hisz ilyen egység akkor még csak Spanyol- és Olaszországban volt – áll a közleményben.

A hároméves elkészítő munka után a képzés végül a Helicon LIFE projekt keretében 2013-ban kezdődhetett el az Országos Rendőr-főkapitányság Dunakeszi Oktatási és Kiképző Központjában. A kutyavezetői feladatokra az MME egyik korábbi önkéntesét, Deák Gábort választották ki. Gábor és Falco egy négy hónapos speciális, a drogkereső kutyákéhoz hasonló kiképzésen vett részt, csak kábítószer helyett neki elhullott állati tetemeket és a leggyakrabban használt mérgeket kellett megtalálnia.

Falco az évek során az alapfeladatán túl más jellegű munkákban is részt vett. Kutattak molnárgörény és lelőtt farkas után, kerestek áramütés miatt vagy gépi kaszálás során elpusztult állatokat. Emellett az összes ragadozómadár-mérgezéssel összefüggő eredményes házkutatás – itthon és külföldön egyaránt – hozzá kötődik.

(Kép: Getty Images Hungary)

Falco híres kutyák keresőkutya méregkereső kutya tetemkereső kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink