hirdetés

Ez a világ legjobb téli kutyás sportja

Mádi-Krezinger Cintia

2023. december 4 - Képek: Getty Images Hungary

A skijoring bár hazánkban még kevésbé ismert, ha új mozgásformát keresel a kedvencednek, érdemes kipróbálni.

hirdetés

Számos sport létezik, amelyet a kedvenceddel közösen űzhettek az egészségetek és jó kondíciótok megőrzése érdekében. Ha a futásra esne a döntésetek, ezt az edzéstervet követve néhány hét alatt sokat fejlődhettek. Ám érthető, ha a tél beköszöntével kevésbé vagytok lelkesek a hagyományos futásra, és inkább valami élvezetesebb mozgásra vágytok.

A téli kutyás sportokról az emberek többségének általában azonnal a szánhúzás jut az eszébe, pedig nem ez az egyetlen téli sport, amit emberek és kutyák együtt élvezhetnek. Sőt, még csak arra sincs szükség, hogy kifejezetten erre a tevékenységre szakosodott fajtájú kutyád legyen ahhoz, hogy kipróbáljátok a skijoringot, vagyis a kutyaszánhúzás egyszerűsített, a síeléssel ötvözött változatát.

Mi az a skijoring?

A skijoring a norvég ski (sí) és kjøring (vezetés) szavakból származik. Nevéből is kiderül, hogy lényege nem más, mint hogy a kutya „vezeti”, húzza a síléceken álló gazdit. Egy, vagy akár három kutyával is űzhető a sport – igaz, minél több kutya húz, annál magabiztosabb síelőnek kell lenned.

Ha kedveled a sífutást, és a kutyádnak sincs ellenére a hóban futkározás, akkor minden képességetek megvan a sporthoz.

Alkalmas a kutyád a sportra?

Általánosságban véve elmondható, hogy azok a kutyafajták, amelyeknek nem okoz problémát a futás, a skijoringban is ügyesek lesznek. Ezzel együtt természetesen vannak egyéb tényezők, amelyeket figyelembe kell venned, mielőtt befogod magad elé a kutyádat.

Először is mérlegeld a saját és a kutyád testméreteit. Bár síléceken állsz, a kedvencednek azért csak el kell húznia téged. Egy whippet például lehet, hogy imád rohangálni, de egy százhúsz kilós izompacsirtát nem valószínű, hogy sokáig tud húzni. A skijoring események szervezőinek ajánlása szerint az állat biztonsága érdekében 15 kiló feletti kutyákkal érdemes nekivágni.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Kennel Vorsteher (@kennel_vorsteher) által megosztott bejegyzés

Bár a skijoringhoz nem feltétlen kell télkedvelő fajta, az azért fontos, hogy a kedvenced bírja a hideget. Mivel a fajta mellett mérvadó a kutya egyéni preferenciája is, vedd figyelembe négylábú barátod hideghez való viszonyát.

Végül, de nem utolsó sorban – és talán ezt mondanunk sem kell – vedd figyelembe a kutya általános egészségi állapotát és életkorát. Egy idősebb kutya számára a skijoring túlságosan megterhelő feladat lehet, ahogy egy ízületi problémákkal küzdő kedvencet sem ajánlott megerőltetni. Ha nem vagy biztos abban, hogy az eb megfelelő kondícióban van, kérd az állatorvosotok véleményét.

Az első lépés a nevelés

A közös, derékra köthető pórázzal történő futáshoz hasonlóan a skijoring esetében is nélkülözhetetlen, hogy a kutyád jól nevelt legyen és ismerje a legfontosabb vezényszavakat. Elég kellemetlen lenne, ha valamilyen külső inger hatására megindulna, és kilométereken keresztül száguldozna veled.

Mivel a sport során a kutya diktálja a tempót, meg kell tanulnia többek között a „lassíts” és „állj” parancsokat, ahogyan a hám általi húzás helyes módját is.

kutyás sport skijoring téli sport

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!