hirdetés

Szaporítóktól szerzett kutyákat akartak külföldre vinni: jelentős bírságot kaptak

László Enikő

2021. március 19 - Forrás: MTI

Csaknem milliós bírsággal sújtott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy Baranya megyei kutyakereskedőt és a hozzá kölyköket beszállító Tolna megyei szaporítót.

hirdetés

A közlemény szerint a Nébih az illegális kölyökkutya-kereskedelem elleni hatósági fellépés részeként tartott ellenőrzést egy Baranya megyei kutyakereskedőnél, aki főként magyar szaporítóktól beszerzett kölyköket ad el külföldre. Az ellenőrzött kereskedő ugyan rendelkezett a tevékenységhez szükséges engedélyekkel, de az előírt, nyomon követhetőséget biztosító nyilvántartást nem vezette.

Az adminisztrációs hiányosságok mellett a kutyakereskedő a kölyökkutyákat egyedi azonosító (mikrochip) és állategészségügyi dokumentáció nélkül, egyszerű adásvételi szerződéssel vásárolta meg. Ezután a kisállatokat a szállításig egy erre a célra szolgáló építményben helyezte el. Ott látta el a kutyákat mikrochippel, illetve állította ki a dokumentumokat – ismertették.

A Nébih azt írta: a szakemberek helyszíni ellenőrzést tartottak az egyik beszállító szaporítónál is, ahol szintén súlyos hiányosságokat tapasztaltak. Bár a Tolna megyei szaporítónál a minimális tartási feltételek kielégítőek voltak, a tenyészkutyák többségének nem volt kötelező mikrochipje, sem érvényes veszettség elleni védőoltása. A kölykök értékesítése pedig jellemzően egyedi jelölés nélkül, jogszabálysértő módon történt.

Folytatódik a szaporítók ellenőrzése

A tájékoztatás szerint a Nébih mindkét esetben hatósági eljárást indított, és csaknem egymillió forint bírság megfizetésére kötelezte a jogsértőket.

A Nébih arra is felhívta a figyelmet, hogy a jövőben is folytatják a szaporítók és a kutyakereskedők összekapcsolt ellenőrzését az országszerte. A szakemberek a szemlék során kiemelt figyelmet fordítanak a kölyökkutyák életkorának, egészségi állapotának, tartási körülményeinek megfelelőségére is.

(Képek: Getty Images Hungary)

állatkínzás NÉBIH szaporító szaporító pénzbüntetés szaporított kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink