hirdetés

Az orosz színes kutyák rejtélye: nemcsak kék, de zöld ebek is felbukkantak

László Enikő

2021. február 22 - Forrás: MTI

Két oroszországi ipartelepen, egymástól több száz kilométerre fekvő helyen felbukkant színes bundájú kutyák rejtélye foglalkoztatja az orosz közvéleményt és a hatóságokat immár több mint egy hete.

hirdetés

Elsőként kék szőrű kóbor kutyák tűntek fel a Moszkvától 370 kilométerre keletre fekvő Dzerzsinszkben. A kék kutyák – amelyekből összesen hetet számoltak össze – egy elhagyatott üveggyár környékén bóklásztak. A róluk készült felvételek február 11-én kezdték bejárni a közösségi médiát.

A kék kutyákat február 13-án elvitték egy Nyizsnij Novgorod-i állatklinikára, ahol vér- és székletmintát vettek tőlük, bundájukon kék festék nyomait mutatták ki. Bár az állatok egészségesnek látszanak és jó étvággyal esznek, egyesek attól tartanak, hogy valamilyen mérgező vegyianyag, például rézszulfát okozta a színváltozást. Feltételezik, hogy az állatok az ipartelepen hagyott festékben hemperegtek. A használaton kívüli üzemben valaha plexiüveget és nitrogén-cianidot gyártottak.

Zöld kutyák is felbukkantak

Csütörtökön Podolszkban, egy Moszkvától 37 kilométerre délre fekvő iparvárosban bukkantak fel élénkzöld bundájú kutyák. A régió egy minisztere szerint a zöld kóbor ebeket egy olyan raktár közelében látták, ahol korábban zöld festékport tároltak.

Csak tréfa lenne?

Az orosz közösségi médiában egyesek azon véleményüknek adtak hangot, hogy a podolszki kutyákat talán valaki tréfából festette zöldre, miután a dzserzsinszki kék kutyák olyan nagy figyelmet kaptak, közülük némelyiket mindjárt örökbe is fogadták. A zöld kutyákat jelenleg is vizsgálják, az eddigi eredmények szerint azok is egészségesek és barátságosak. Színük megváltozásának okát még nem állapították meg egyértelműen. A kutyákat végül újra szabadon engedik, ha bebizonyosodik, hogy egészségesek.

Bármi legyen is végül a furcsa jelenség oka, a színes kutyák rejtélye felhívja a figyelmet arra, hogy a régi ipari üzemek továbbra is vegyi környezetszennyezés veszélyét hordozzák Oroszországban. Ezek részint a kommunista rendszer örökségeként maradtak hátra – írja pénteki beszámolójában a BBC.

(Képek: Getty Images Hungary)

érdekességek kék kutyák környezetszennyezés környezetvédelem Oroszország rejtély

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!