hirdetés

Ezeken a benzinkutakon segítenek hazajuttatni a talált kutyusokat

Gerhát Petra

2023. augusztus 21 - Képek forrása: Getty Images Hungary

Small nervous dog afraid of loud Fourth of July fireworks display

Az augusztus 20-i ünnepség egyik fénypontja több magyar településen az esti tűzijáték. Az intenzív hanghatások azonban egyes állatokat menekülésre késztethetnek. Akár szilveszterkor, úgy az államalapítás ünnepét követően is rengeteg jószág kóborol el ijedtében. Idén azonban szervezett segítséggel készülnek országszerte.

hirdetés

A nyár végének egyik fénypontja Szent István királyunk ünnepe. Augusztus 20-án az államalapításra emlékezve nem csak a fővárosban vehettünk részt nagyszabású ünnepségen, szinte minden nagyobb magyar településen előkerültek a fény és hangjelenségekkel járó tűzijátékok is. Ami azonban az embereknek látványos élmény, az állatok számára ijesztő, rengeteg kutya szökött meg idén augusztus 20-án is.

Lehet bármilyen szép egy tűzijáték, de az élővilágot megviselik a fények és a zajok

Az állatok félnek tőle

Legyen bármilyen színpompás is egy hosszan tartó, égzengéssel, durranásokkal és erős, villódzó fényekkel járó tűzijáték, nem feledkezhetünk meg velünk élő kedvenceink megfelelő védelméről. Ahogy a szilveszteri évköszöntő események során, úgy augusztus 20-án is érdemes jó előre gondoskodni kedvenceink nyugalmáról és biztonságáról.

Ha nem vigyázunk, az ijedt ebek könnyen menekülőre foghatják, s a stressz következtében akár a portánkról is megszökhetnek, hiába tűnik amúgy kutyabiztosnak a kerítés. Ebben az időszakban többszörösére nő az otthonról elszökő és sajnálatos módon balesetet szenvedő kutyák száma.

A kutyák hallása sokkal élesebb az embereknél, így ami nekünk apró kellemetlenség, számukra könnyen elviselhetetlen zaj lehet. Felkészülni sem tudnak egy viharral ellentétben az ember gerjesztette zajokra, ugyanis nem előzi meg semmi olyan természeti jelenség, mely figyelmeztetné őket.

Ebben a cikkben összefoglaltuk a fontos teendőket, amivel felkészülhetünk egy ilyen eseményre, azonban a leggondosabb előkészületek mellett is megtörténhetett a baj.

A kutyák félelmükben könnyen elszökhetnek

Országszerte több mint kétszáz benzinkút rendelkezik kutyabarát minősítéssel és ezek mindegyikében találhatunk mikrochip olvasót is, amiknek használatában a kúton dolgozó munkatársak is segítségünkre lehetnek, ha elkóborolt, szökött kutyussal találkozunk a napokban.

 

Hogy mit jelent a felelős állattartás, azt olyankor érzékeljük igazán, amikor valamilyen nehézséggel szembesülünk. A kutyás gazdák számára nincs ijesztőbb annál, mint amikor a kedvencüket nem találják, de számos kutatás igazolja, hogy ezek a helyzetek a kutyák számára is súlyos stresszt okoznak. Kutyachip-leolvasóink lényegesen egyszerűbbé teszik az elszökött vagy eltévedt kutyák gazdáinak beazonosítását, ami az augusztus 20-i ünnepségek idején különösen nagy segítséget jelenthet. De olyankor is ott vagyunk a kutyások mellett, amikor nincs semmilyen váratlan esemény, csupán egy gyors felüdülésre van szükségük út közben, hiszen a MOL valamennyi magyarországi töltőállomása kutyabarát – nyilatkozta Bakos Piroska, a cég szóvivője oldalunkhoz eljuttatott sajtóközleményében.

Ha a hangos esti események következtében elszökött kóbor kutyát találunk, bármelyik piros-fehér-zöld töltőállomáson megbizonyosodhatunk gazdája kilétéről a kihelyezett mikrochip olvasó segítségével.
A regisztrált chipek ugyanis nem csak a kutyusok címét, de gazdájuk telefonszámát is tartalmazzák, amit a linkelt oldalon azonnal ellenőrizhetünk is.

benzinkút ijedős kutya kutya szilveszter nyugtató kutya szökése ellen mikrochip tűzijáték

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!