hirdetés

Önetető kutyáknak: hasznos lehet, de nem minden esetben ajánlott

László Enikő

2021. október 2

Kétségkívül egy automatikus önitató vagy önetető hasznos felszerelés lehet a kutyák számára abból a szempontból, hogy mindig ugyanakkor kapjanak ételt, illetve a szükséges időben legyen előttük táplálék vagy friss víz.

hirdetés

Nem feltétlen úri huncutság egy önetető vagy önitató beszerzése. Kétségkívül praktikus lehet sokak számára, akik valamilyen okból kifolyólag nem tudnak jelen lenni akkor, amikor a kutyát meg kell etetni. Azonban fontos megemlíteni, hogy még ezzel a szerkezettel sem tanácsos 1-2 teljes napra magára hagyni otthon kedvencedet!

Az önetető nem helyettesíti a kutyaszittert!

Miért hasznos az automatikus etető?

Abban az esetben, ha rendszeresen nem tudsz hazaérni etetési időre, hasznos lehet egy ilyen szerkezet beszerzése. Egyes ebeknél nem megoldás a táp előre kihelyezése, hiszen azonnal felfalják azt. Emellett a szerkezet abban is segít, hogy mindig a megfelelő mennyiséget kapja kedvenced, hiszen előre beprogramozhatod, mennyi legyen az adag. Azoknak a kutyáknak is ideális választás lehet, akiknek egészségügyi gondok miatt szigorúan tartaniuk kell az etetési időt.

Hogyan ne használd?

Főleg régebben volt elterjedt szokás, hogy ha a családnak 1-2 napra távol kellett lennie, egyszerűen csak otthon hagyták Morzsit 1-2 tál étellel, hiszen majd beosztja magának. Nos, a kutyák többsége egyáltalán nem így működik, és jellemzően rövid időn belül az összes eledelt felfalja, utána pedig koplal. Bár az automatikus etetők, itatók ezt a problémát kiválthatják, ennek ellenére sem ajánlott az ebet huzamosabb időre magára hagyni.

Mik a hátulütői?

Az egyik ellenérv a már fent említett eset, amikor a gazdák a kutyaszittert igyekeznek kiváltani az automatikus szerkezettel. A másik érv az előző mondatban található: automatikus szerkezet. Ami pedig meghibásodhat vagy a száraztáptól elakadhat, így pedig nem kerül semmi sem a tálba. Egy teszt során kiderült, hogy a nyolc kipróbált szerkezet többségénél előfordult ez a probléma. Emellett azt is tesztelték, milyen könnyen tudja egy állat felborítani az önetetőt. Elég könnyedén.

A másik probléma, hogy ha nagytestű kedvenced van, igen gyakran után kell tölteni a tartályt, ami hamar megtelik, illetve a szerkezethez járó tál sok kedvenc számára kicsi. A nagy kutya pedig általában nagyszemű tápot is eszik, ami szintén könnyen okozhat dugulást. A fent említett tesztben kipróbált nyolc termék mindegyike valamennyivel több eledelt adott ki, mint amennyire be volt állítva. Ez pedig könnyedén vezethet elhízáshoz. Hiszen elegendő naponta csak néhány grammal több ételt adni kedvencednek ahhoz, hogy felkússzanak rá a plusz kilók.

Kutyád jobb kedvre derítésére automatikus jutalomfalat-adagolók is kaphatók, amiket telefonról irányíthatsz.

Milyen a jó önetető?

Ha egy ilyen szerkezet vásárlásán gondolkozol, néhány szempontot vegyél figyelembe. Érdemes olyat beszerezni, aminek viszonylag nagy a tartálya, így nem kell annyira gyakran utántölteni. Azok a modellek, amik laposak, tányérszerűek, általában jobban megküzdenek a különböző nagyságú szemek kiadásával. Fontos szempont, hogy könnyen beállítható, illetve egyszerűen tisztítható legyen a szerkezet. Arra mindenképp figyelj, hogy olyan terméket válassz, amiben te magad állíthatod be a kívánt mennyiséget, illetve először ellenőrizd, valóban annyit ad-e ki. Ha kicsit többet, állítsd ezzel arányosan kevesebbre. Ha pedig így sem jó, maradj a hagyományos etetésnél.

(Képek: Getty Images Hungary)

automatikus etető felszerelés kutya etetése önetető önitató

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink