hirdetés

Ezért könnyezhet a kutyád: ne gondold, hogy sírva fakadt!

Szénási Szimonetta

2024. május 21 - Képek: Getty Images Hungary

Amikor egy ember szeme könnybe lábad, akkor nagy valószínűséggel szomorú, vagy fájdalma van. De mi a helyzet kedvenceinkkel?

hirdetés

A két faj közti egyre szorosabb kapcsolat miatt hajlamosak vagyunk emberi tulajdonságokkal felruházni háziállatainkat. Ám ez gyakran tévútra visz, főként kedvenceink jelzéseinek értelmezésében. Példaként itt van a jelen cikkben tárgyalt sírás: amikor könnyezik egy kutya, annak számos oka lehet, de minden bizonnyal nem a szíve facsarodott el valami miatt. Vegyük sorra, akkor mi lehet a magyarázat a jelenségre.

1.) Betegség

Sok esetben valamilyen szembetegség áll a könnyezés hátterében. Ahogy a mi esetünkben, úgy a kutyáknál is okozhat fokozott könnytermelést, illetve váladékozást a szemek gyulladása. Általában ilyenkor nemcsak több könny, de váladék is megjelenik. Ha ezt tapasztalod, mindenképp egyeztess az állatorvossal, aki általában krémmel vagy szemcseppel kezeli a problémát. Tilos az otthoni patikából, pláne embernek szánt készítményekkel próbálkoznod, mert azzal csak súlyosbíthatod a problémát! Ez egyébiránt alapszabály: kedvencednek csak olyan gyógyszert adj, amit neki írt fel a doktor.

Csak olyan gyógyszert, szemcseppet vagy krémet szabad használni, amit az állatorvos a kutyádnak írt fel

2.) Idegen test a szemben, irritáció

Ha valami belement a kutya szemébe, attól is könnyezhet. Pollen, por, szőrszál, kisebb fa- vagy levéldarab, sok minden kerülhet a szemekbe. Ilyenkor általában a könnyezés megoldja a problémát, de ha egy lelógó szőrszál okozza a kellemetlenséget, azon te is segíthetsz. Irritáló anyag is kerülhetett az állat szemébe – ez akár fürdetéskor, samponozás közben is megtörténhet. Ebben az esetben az anyag milyenségétől függ, szükség van-e orvosi segítségre. Vegyszereknél mindenképp, de ha csak a füst csípi az állat szemét a tábortűz mellett, az idővel elmúlik. (Azt ugye mondanunk sem kell, hogy ne dohányozz kedvenced közelében, ahogy azt másnak se engedd!)

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

3.) Sérülés

Az is előfordulhat, hogy valami megsértette a kutya szemét. Akár játék közben egy bot. Ilyen esetben indokolt lehet megmutatni azt az orvosnak, főleg, ha a szem kipirosodott, illetve az állat is fájdalmat jelez.

4.) Allergia

Bár ritkábban, mint az emberek, de a kutya is könnyezhet allergia miatt.

Az allergia a kutyákat is érinti

5.) Könnycsatorna-elzáródás

Ha valamiért elzáródik a könnycsatorna, a könny túlfolyik a szemekből. Orvosi ellátást igényel.

6.) Zöld hályog (glaukóma)

Szintén az állatorvos tud tájékoztatni a teendőkről. Ebből a cikkünkből azonban sok hasznosat megtudhatsz az állapotról, köztük a korai tüneteit is részletezzük.

A glaukóma kezelésének mikéntjét az állatorvos határozza meg

7.) Anatómiai rendellenesség

Általában a szemhéjakat érinti, és fokozott könnytermelést eredményez. Az ilyen típusú veleszületett problémákra hamar fény szokott derülni.

Amennyiben szeretnél részletesebb információt kapni arról, a különféle színű szemváladékok milyen egészségügyi problémát jelezhetnek, úgy itt olvashatsz tovább a témában.

allergia idegen test könny könnyezés sír a kutya zöldhályog

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!