hirdetés

Nem tud pislogni a kutya? Súlyos tetanuszfertőzést kaphatott!

Buzgó Csilla

2021. szeptember 15

Már gyerekként megtanultuk, hogy vigyázzunk a rozsdás szögekkel. A kutyák nem kaptak ilyen oktatást, pedig ugyanúgy megfertőződhetnek a tetanuszt okozó baktériummal, mint az emberek.

hirdetés

Bár a kutyusok ellenállóbbak a betegséget okozó Clostridium tetani nevű baktériummal szemben, ritkán, de előfordul, hogy bejut a szervezetükbe, s ott ámokfutásba kezd.

Hogyan kaphat tetanuszfertőzést az eb?

Nagyjából ugyanúgy, ahogy az ember. Nem feltétlenül kell súlyosan megsebesülnie, elég egy harapásnyom, vagy akár egy toklász is ahhoz, hogy a földben, porban élő kórokozó bejusson a szervezetébe. Egy kaliforniai állatorvostudományi egyetem kutatási eredményei alapján a 35 vizsgált tetanuszos kutyánál 27%-ban toklász okozta a később elfertőződött sérülést, továbbá 50% esetében ennek gyanúja merült fel. Emellett elég egy heves párharc egy rivális kutyával: ha egy mélyebb harapásnyomba a földön történő hempergés következtében bekerül a Clostridium tetanival fertőzött föld vagy homok, már kész is a baj.

A Clostridium tetani anaerob baktérium, azaz nincs szüksége oxigénre az életben maradáshoz és a szaporodáshoz. Egy szúrt, harapott sebben tehát vígan éldegél, rövidesen megbetegítve ezzel gazdaszervezetét.

Toklász

A tetanuszfertőzés tünetei kutyáknál

Az első apró jelek a szem működésének zavaraihoz köthetőek. Így sajnos könnyen össze lehet téveszteni a betegséget mérgezéssel, viszont a későbbiek folyamán kialakulnak a jellegzetes panaszok:

 • összeszűkült pupillák
 • a kutya nem tud pislogni, ezért a szem megnedvesítése céljából lassal előrehúzódik az úgynevezett “harmadik szemhéj”
 • szájzár
 • beesett szemek
 • fényérzékenység
 • az arcizmok görcse, emiatt az ajkak felhúzódása
 • egész testre kiterjedő merevség, “fűrészbak” állás
 • nyelési nehézségek
 • görcsrohamok
 • járásképtelenség
 • a fülek hegyezett állapota lógó fülű kutyáknál is

Maga a merevség a baktérium által termelt idegméreg miatt jön létre az akaratlagosan mozgatható vázizmokban. Előfordul, hogy csak részlegesen jelentkeznek ezek a tünetek, ám sokszor az egész test lemerevedik.

Hogyan kezelhető ez a fertőzés a kutyáknál?

A Clostridium tetanit igen nehéz kimutatni a gazdaszervezetben, ugyanis a sebtenyésztés többnyire sikertelen. A baktérium toxinja ellen termelt antitesteket ki tudják mutatni vérből, ám ez nem egy széles körben elterjedt módszer. Legtöbbször a vizuális jelekre és a gazdi beszámolóira támaszkodnak, s antibiotikummal kezelik az állatot. További gyógyszereket kaphat a görcsrohamok megelőzése céljából.

Sajnos a lábadozás hosszú és állandó ápolást igénylő folyamat, mely gyakran egy egész hónapig elhúzódhat. A betegnek elsötétített szobára, ingerszegény környezetre és folyékony táplálékra van szüksége, melyet speciális adagolón keresztül kell a bemerevedett állkapcsain keresztül adnak be.

Javulás már 6-7 napon belül várható, ám a teljes felépülés további 2-3 hétbe telhet. Védőoltást kutyáknak általában nem adnak a tetanusz ellen, mert ők ritkábban kapják el a fertőzést, mint az emberek, és ellenállóbbak is vele szemben.

(Képek: Getty Images Hungary)

betegség betegség tünetei fertőzés kutya görcsroham kutya nem tud lábra állni pislogás szájzár tetanusz kutyánál toklász

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink