hirdetés

Ehet-e a kutyád paradicsomot és paprikát? A zöld részek veszélyesek lehetnek!

Ferenczi Deborah

2022. március 2 - Képek: Getty Images Hungary

A legtöbb kutya bármit meg akar kóstolni, függetlenül attól, hogy gazdája mit eszik. Legyen szó koktélparadicsomról vagy marhasteakről, kedvenced segíteni szeretne az elfogyasztásában. Az állatorvosok általában nem javasolják az asztali maradékkal való etetést, de bizonyos ételeket érdemes időnként csemegének adni. A paradicsom is ezek közé tartozik, amennyiben a gazdik megértik a kockázatokat.

hirdetés

A paradicsom tartalmaz néhány olyan összetevőt, amelyek bizonyos állatokra károsak. A szolanin a paradicsom és a rokon növények szárában és leveleiben található anyag, amely nagy mennyiségben káros a kutyákra.

Ehet-e a kutya paradicsomot?

Szerencsére az alkalmankénti paradicsomfogyasztás nem okoz jelentősebb problémát a kutyák esetében, mivel a szolanin leginkább a paradicsom zöld részeiben koncentrálódik. A levelek, a szárak és a fiatal, zöld paradicsomok nagyobb mennyiségű szolanint tartalmaznak, mint az érett gyümölcsök. Ez azt jelenti, hogy az érett paradicsom általában biztonságosan fogyasztható a kutyák számára. Azonban, ha a kertedben termesztesz paradicsomot, akkor mindenképpen érdemes azt elzárnod az ebed elől.

Mit okozhat a paradicsom?

Ha a kutyád elfogyasztotta a paradicsom zöld részeit, alaposan figyeld meg, hogy nem jelentkeznek-e paradicsommérgezés tünetei. Ennek a klinikai szimptómái a következők:

A jó hír az, hogy ezek a tünetek ritkák, és amennyiben mégis előfordulnak, a probléma akkor is könnyen kezelhető. Ám amennyiben ezeket a tüneteket tapasztalod, mindenképpen keresd fel állatorvosodat.

Tehát a kutyák ehetnek paradicsomot?

A válasz az, hogy alkalmankénti fogyasztása nem okoz komoly problémát, így nem jelent életveszélyt. De ettől függetlenül ajánlott távol tartani a kutyákat a paradicsomoktól, és érdemes elkeríteni a kertet.

Ehet-e a kutya paprikát?

Annyi bizonyos, hogy a gazdiknak nehéz lehet nyomon követni, hogy mely élelmiszerek károsak a kutyákra. Felmerülhet a kérdés, hogy például paprikát ehet-e a kutya? A válasz pedig egyértelműen igen, hiszen a paprika mind tápanyagban, mind vitaminban nagyon gazdag élelmiszerforrás. Leasa Moltke, a Solid holisztikus állateledel-márka állattáplálkozási szakértője szerint a paprika gazdag A-, E-, B6-vitaminban és luteinben, valamint kiváló C-vitamin- és béta-karotin-forrás. Ugyanakkor elengedhetetlenül fontos, hogy az erőspaprikát kerülje az állat, és a többi fajtából is csak fokozatosan és mértékkel kapjon. Ezekben az esetekben érdemes lehet eltávolítani a paprika szárát, hiszen az nem egészséges az ebekre nézve.

Milyen paprikát nem fogyaszthat az eb?

Elsősorban kerülni kell mindenfajta fűszeres vagy sós változatot. Azt is fontos megjegyezni, hogy soha ne adj a kutyádnak erős fajtákat, mint például jalapenót vagy chili paprikát. Ezenfelül a kaliforniai paprika külső héja kemény és nehezen rágható lehet, ezért érdemes párolni vagy összevágni, hogy kutyád könnyebben elfogyaszthassa és megemészthesse. Ne feledd, hogy mindig érdemes konzultálnod az állatorvosoddal, mielőtt bármi újat bevezetnél kedvenced étrendjébe.

kutya zöldségek milyen zöldséget ehet a kutya paprika paradicsom paradicsom és paprika zöldség fogyasztása

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!