hirdetés

Ez az egészséges nasi több szempontból jobb, mint bármely jutalomfalat

Diósi Szilvia

2024. július 8 - Képek: Getty Images Hungary

Bármit is eszünk, a kutyánk valószínűleg nagy szemekkel figyel minket, abban reménykedve, hogy kap néhány falatot. Bár nem minden eb szereti a zöldségeket, és nem is mindegyik adható számukra, van, amelyik kifejezetten előnyös nekik. Nézzük, mi a helyzet a zellerrel!

hirdetés

A kiegyensúlyozott étrendet követő kutyáknak nincs akkora szüksége a zöldségekre és a gyümölcsökre, mint az embereknek. De ez nem jelenti azt, hogy ne csemegézhetnek, ha szeretik őket. Van néhány olyan emberi étel, ami azonban mérgező lehet a számukra, szerencsére a zeller nem ezek közé tartozik.

A zeller egészséges a kutyáknak

Biztonságos a számukra a zeller?

A zeller a kutyák számára biztonságos zöldségek közé tartozik. Csemegeként kell etetni, nem étkezés helyettesítőjeként, hacsak az állatorvos másképp nem rendelkezik. De mennyi zellert tudnak megenni a kutyák? A hasonló finomságok nem tehetnek ki kutyád napi étrendjének 10 százalékánál többet. Ebbe kell beletartoznia a zellernek, szóval az alapján dönts, hogy mennyi egyéb nasit tervezel az adott napra.

Miért előnyös a kutyáknak a zeller?

Alacsony kalóriatartalmú

A zeller olyan rágcsálnivaló, amely nemcsak ízletes, de alacsony kalóriatartalmú is, így fantasztikus, bűntudatmentes csemege a kutyák számára. A háziállatok elhízása és a vele járó egészségügyi komplikációk miatt egészséges alternatívája lehet a magas kalóriatartalmú jutalomfalatoknak.

Magas a víztartalma

A kalóriatartalma részben azért olyan alacsony, mert ez a zöldségféle nagyrészt vízből áll. Ez azt jelenti, hogy segíthet a kutya hidratáltságának fenntartásában is, különösen a melegebb hónapokban. Fontos, hogy a zeller mellett is mindig gondoskodjunk arról, hogy hozzáférjen friss vízhez.

Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag

Tele van olyan alapvető vitaminokkal és ásványi anyagokkal, mint a K-vitamin, amely segíti a csontok egészségét; az A-vitamin, amely létfontosságú a látáshoz; és a kálium, amely támogatja a szív egészségét, így nagyon sokat tehet a kutyád egészségéért.

Jó a fogakra

A zellerben található rostos szálak segítenek természetes módon lesikálni az ételmaradékokat és a lehetséges lepedéket a kutya fogairól. Potenciálisan csökkentve a fogászati betegségek kockázatát és biztosítva a frissebb leheletet.

A kutyák számára a zeller kiváló nassolnivaló

Milyen részeit ehetik?

Kedvenceink megehetik a zellerszárat, ami ropogós és rostos, így a rágása lefoglalja az ebet, emellett segít a fogak egészségének megőrzésében. A kutyák ehetnek zellerlevelet is. Ezek gyakran ízletesebbek, mint a szárak.

A zellergumó is biztonságosan fogyasztható a számukra. Azonban a legjobb, ha megfőzzük, mivel nyersen kemény és nehezen emészthető. Kerüld a fűszerek, a hagyma vagy a fokhagyma hozzáadását, mivel ezek mérgezőek lehetnek a kutyák számára. A nyers és a párolt zeller is alkalmas arra, hogy elfogyasszák a kutyák.

Vannak ételek, amik viszont veszélyt jelenthetnek a kutyádra. Olvasd el, melyek ezek, az alábbi cikkünkben.

ehet ehet-e a kutya jutalomfalat kutya zöldségek zöldség

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!