hirdetés

Kaphat-e kukoricát a kutya? Nem mindegy, miként adod neki

Szénási Szimonetta

2024. július 3 - Képek: Getty Images Hungary

A nyár egyik slágere a főtt kukorica. Nem csoda, hogy ez az édes, roppanós finomság a kutyák érdeklődését is felkelti. De vajon kaphatnak-e belőle?

hirdetés

Aki nyaralt már a Balatonon, annak egészen biztosan a fülébe cseng a biciklis árusok dallamos hangja, akik, miközben tekernek körbe a parton, fáradhatatlanul kiáltozzák: „főtt kukorica, mais”. A zöldségek nyári favoritját a többség nagy örömmel fogyasztja, de gazdiként érdemes tisztában lenned azzal, kaphat-e kukoricát a kutya. A válasz függ attól, miként készítették el.

A képen látható formában a csutka mellett a fapálcika is nagyon veszélyes!

A sima kukorica nem veszélyes a kutya számára

Általánosságban az mondható, hogy a kukorica nyersen vagy főzve nemcsak veszélytelen, de még jót is tesz a kutya számára a benne található vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönhetően.

A kukorica jó fehérje-, antioxidáns-, szénhidrát-, linolsav-, zsír- és rostforrás. Ezenfelül C-, B-, E- és K-vitaminban, valamint magnéziumban és káliumban is gazdag.

Ám fontos, hogy ez mindig függ az állat egészségi állapotától is! Egy emésztési problémákkal küzdő ebnek nem feltétlenül ajánlott az adása, de egy speciális diétába sem biztos, hogy belefér. Így mielőtt kukoricát kapna a kutya, feltétlenül kérd ki róla az állatorvos véleményét!

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

Miként add a kukoricát a kutyának?

Nagyon fontos, hogy az orvosi jóváhagyást követően is körültekintően járj el a kukoricával. Kiemelten fontos, hogy kizárólag ízesítetlenül add kedvencednek a zöldséget!

A só kifejezetten veszélyes az állatok számára, és akár sómérgezéshez is vezethet.

A vajas verzióval pedig csak felesleges zsírokkal terheled az eb szervezetét, ami ráadásul az érzékenyebb vagy hasnyálmirigy-problémákkal küzdő ebeknél panaszokat válthat ki.

Amennyiben hagyma vagy fokhagyma is együtt főtt a kukoricával, úgy már tilos kínálni vele az állatot, hiszen valamennyi hagymaféle mérgező a kutyák számára.

Grillezésnél fokozottan figyelj oda kedvencedre!

Mennyi kukoricát kaphat a kutya?

A kukoricát mindig a csutkáról lefejtve add az állatnak, és az alapszabály ezúttal is érvényes: valamennyi plusz, tehát a kutyaeledelen felül bevitt táplálék a napi ételmennyiség 10 százalékát teheti ki, amely mennyiséget ki kell vonnod a napi adagból. Magyarán annyival kevesebb tápot adj a kutyának, amennyi nasit kapott a nap folyamán.

Sose add oda csutkástul a kukoricát a kutyának

Nagyon fontos, hogy egész kukoricát sose adj az ebnek, ugyanis a kukoricacsutka lenyelése súlyos következményekkel járhat. Egy darabka a torkon akadva fulladást okozhat, míg lenyelve gyomor- vagy bélelzáródás, illetve perforáció is lehet a csemegézés vége. A kukoricacsutkát ugyanis nem tudja megemészteni a kutya.

A csutka jó játéknak tűnhet, de életveszélyes a kutyára nézve

Hogy lásd, nem csak ijesztgetünk, ide kattintva megismerhetsz néhány történetet, miként lett életmentő műtét a vége a csutkával való játéknak. Ugyanezen okokból a kukába vagy a komposztba is úgy dobd ki a lerágott növényt, hogy onnan ne tudja kihalászni az eb.

Ha nem láttad, hogy a kutya megette volna a csutkát, de az alábbi tünetek jelentkeznek nála, mihamarabb vedd fel a kapcsolatot az állatorvossal:

  • letargia;
  • bágyadtság;
  • étvágytalanság;
  • hányás;
  • hasmenés.

Kaphat-e a kutya konzervkukoricát?

A magas nátriumtartalom miatt a konzerves változat nem ajánlott a kutyák számára. Ugyanígy semmiféle kukoricaalapú, de sóval és egyéb fűszerekkel ízesített ételt sem szabad adni kedvencednek.

Ehet-e kedvenced pattogatott kukoricát?

A kukorica kipattogtatott verziója szintén kedvelt nassolnivaló, és ha az zsiradék nélkül, forró levegővel készült, valamint nem adtál hozzá sem sót, sem vajat, vagy egyéb, négylábúdra veszélyes adalékot (fokhagymasót, fokhagymaport, csilit, borsot, cukrot stb.), akkor pár szemmel őt is megkínálhatod. Arra vigyázz, nehogy félrenyelje!

Pattogatott kukoricát is kizárólag ízesítetlenül, kis mennyiségben kaphat a kutya

Lehetnek-e a kutyák allergiásak a kukoricára?

Érdemes tudnod, hogy bár ritka, de előfordul kukoricaallergia a kutyák körében is.

A cikkben sokat emlegetett sómérgezésről ide kattintva tudhatsz meg minden fontos tudnivalót, beleértve a tüneteket és az azonnali teendőket is.

bélelzáródás ehet-e a kutya fulladás kukorica nátriummérgezés strand zöldség

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!