hirdetés

Sokkoló képek: 72 kutyát foglaltak le egy pusztavámi házban

Szénási Szimonetta

2023. szeptember 28 - Képek: Getty Images Hungary

hirdetés

Mint a Tények is beszámolt róla, pokoli körülmények közül menekült meg 72 kutya Pusztavámon. A rengeteg állat egy sötét házba volt bezárva, méltatlan körülmények közé. A romos, lomokkal telezsúfolt épületben vastagon állt az ürülék, ami az állatok szőrét is vastagon fedte. A kutyák bolhásak és férgesek voltak, több közülük pedig megvakult a sötétség miatt.

A kidőlt házfal leplezte le a borzalmat

Mint a helyszíni riportból kiderült, a család mindössze két ebbel költözött a házba, ám az elmúlt 3 év alatt a helyzet elfajult. Az áldatlannál sokkal rosszabb állapotok a ház egyik kidőlt fala miatt kerültek napvilágra. A falat hosszú ideje áztató nagy mennyiségű vizelet vezetett annak leomlásához – egyúttal az állatok megmeneküléséhez.

Karanténban vannak

A szemlátomást teljesen elhanyagolt, beteg, szomorú jószágok a székesfehérvári ASKA Alapítványhoz kerültek. Az állatmentők ekképp kommentálták az esetet közvetlenül a mentést követően:

Azt hittem, már mindent láttunk, de, nem. Tegnap délután a Katasztrófavédelemtől érkezett a hívás, hogy bedőlt egy ház oldala, és az épületben körülbelül 70 kutya van. Enyhe túlzásnak gondoltuk a becslést, egészen addig, amíg meg nem érkeztünk a helyszínre. Az Alpha-vet ebrendészei és az ASKA munkatársai, 4 szállító autóval érkeztünk Pusztavámra. A kutyák állapota borzalmas, vastagon áll rajtuk az ürülék, soványak, bolhásak. A további vizsgálatok ma indulnak, este 9-re tudtuk elhelyezni őket. Valószínűleg beltenyészet, hiszen most is sok a vemhes közöttük, illetve szoptatós anya. Vannak, akik megvakultak a sötét házban

– részletezik a kutyákat ért borzalmakat.

Hozzáteszik: nagy szükségük van most minden segítségre, hiszen 72 kutya ellátásáról kell gondoskodniuk. Ez rengeteg állat, ráadásul a többi mentettjük mellé érkeztek. Az alábbi bejegyzésben részletezik, miként lehet támogatni mentettjeiket.

Élvezik a szabadságot

A kutyák az elmúlt napokban hatalmas átalakuláson mentek keresztül. Amellett, hogy megtisztították és ellátták őket, végre megízlelhetik, mit jelent a szabadság. Gondozóik videón is megörökítették, micsoda boldogságot jelent mindez a számukra.

Szinte hihetetlen, hogy ugyanazok a kutyák láthatók a felvételen, akik a pusztavámi házban sínylődtek.

Mit is mondhatnánk…

A túlzás nélkül megdöbbentő eset minden szempontból szembemegy a felelős állattartás kritériumaival. Az ivartalanítás fontossága (hiszen ezek a kutyák egymást közt szaporodtak), az élősködők elleni védelem és a higiéniás előírások betartásának elmaradása, az állatorvosi ellenőrzések hiányának, valamint a fizikai-érzelmi elhanyagolásnak a veszélyei, a szocializálatlanság negatív következménye; és a sort még hosszan folytathatnánk.

Ahogy már más, hasonló történtek kapcsán kifejtettük, az efféle gyűjtögetés mentális problémákra utal. Dr. Kajó Cecília állatvédelmi szakjogász pedig EBBEN az írásában elmondta, mit tehetsz, ha hasonlót tapasztalsz a környezetedben.

Dr. Kajó Cecília, a Bojtár Telefonos Állatvédelmi Jogsegély-szolgálat Egyesület titkára

Dr. Kajó Cecília igazgatásszervező, jogász, 25 éve dolgozik közigazgatásban. Szakterülete a közigazgatási jogon belül elsősorban a birtokvédelem, állatvédelem és a hatósági eljárásjog.

Több évig dolgozott állatvédelmi hatósági feladatkörben, ahol minél több állatvédő szervezetet próbált megismerni és velük jó kapcsolatot kialakítani, hogy ne csak az állattartó szankcionálása és a papírmunka történjen meg, hanem az állatok sorsának gyakorlati megváltoztatására is sor kerülhessen.

A Bojtár Telefonos Állatvédelmi Jogsegélyszolgálat Egyesület titkáraként tanácsot elsősorban állatkínzással, valamint birtokvédelmi-szomszédjogi jogvitákkal kapcsolatban tud adni.

állatkínzás állatmentés állatvédelem bolha életmentés féreg férgesség gyűjtögetés ivartalanítás több kutya tartása

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!